Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 22. 6. 2020.

| BBC News na srpskom

Srbija i politika: Šta se dešava u Demokratskoj stranci u 100 i 500 reči

Autor: BBC News na srpskom

Dok širom Srbije traju opšti izbori, u vrhu nekada velike opozicione Demokratske stranke (DS) u Beogradu odvijao se novi sukob.

Posle višesatnog koškanja pred ulazom i sporenja o spisku učesnika i kvorumu na sednici Glavnog odbora stranke u zgradi Beogradu, privremenu političku pobedu odnela je struja okupljena oko lidera demokrata Zorana Lutovca.

Na drugoj strani su demokrate predvođene poslanicima Balšom Božovićem i Radoslavom Milojičićem Kenom.

Oni su najavili novu bitku - sazivanje izborne skupštine.

U Demokratskoj stranci duže vreme traju sukobi oko pravca u kom tu partiju vodi Lutovac, koji je došao na njeno čelo 2018. godine.

Demokratska stranka predvođena Lutovcem je deo Saveza za Srbiju koji bojkotuje današnje izbore.

Šta se dešava u 100 reči

Učesnici incidenata koji je na momente pretio da postane fizički podeljeni su u dve struje - jedna podržava predsednika DS Zorana Lutovca, a druga je okupljena oko nekadašnjih stranačkih funkcionera Božovića i Milojičića - u toj grupi su Branislav Lečić i potpredsednik DS Dragoslav Šumarac.

I jedni i drugi tvrdili su da im nije dozvoljeno da uđu u salu.

Pet sati kasnije, saopšteno je da je izveštaj predsednika DS usvojen značajnom većinom, dok su protivnici najavili da sednicu nastavljaju i najavili da će na stranačkim izborima birati novo rukovodstvo stranke.

Šta se dešava u 500 reči

Do otvorenih sukoba unutar DS-a došlo je i prošli put zbog neslaganja oko termina održavanja sednice Glavnog odbora stranke.

Kulminiralo je u maju pošto je grupa funkcionera te stranke prikupila 133 potpisa za održavanje sednice Glavnog odbora 17. maja.

Onda je Lutovac podneo krivičnu prijavu protiv potpredsednice DS Aleksandre Jerkov zbog, kako je tvrdio, falsifikovanja potpisa članova radi sazivanja te sednice.

Jerkov je zbog toga davala izjavu u policiji.

Aleksandra Jerkov
FONET
Potpredsednica DS Aleksandra Jerkov bila je među protivnicima održavanja današnje sednice.

Među onima koji su se zalagali za sednicu 17. maja, pored Jerkov, bili su i Lečić, Šumarac, Božović, kao i funkcionerka DS Maja Videnović.

Upravo ta grupa demokrata protivila se da se današnja sednica održi jer je na dnevni red stavljena i smena sekretara stranke Dragana Jajića.

Oni smatraju da je i njegova prethodna suspenzija bila nezakonita.

Božović je izjavio Fonetu da su jutros nekolicini članova Glavnog odbora, kao i njemu, zabranili ulazak na sednicu, pod izgovorom da mogu da uđu samo oni koji su na spisku koji je dao predsednik stranke.

„Pitao sam da li sam u međuvremenu izbačen iz stranke i rekli su mi da nemaju tu informaciju, ali da ne mogu da uđem", naveo je Božović.

Jajić je agenciji Beta rekao da „druga strana pokušava da uđe sa lažiranim spiskom", iako je jedini pravi spisak članova sa GO od 3. marta kada je sednica započeta pa prekinuta.

Na drugoj strani, potpredsednica stranke Dragana Rakić izjavila je ranije da je sednica regularno sazvana i u skladu sa statutom.

I ona se na Tviteru požalila da joj „obezbeđenje Balše i Kene" ne dozvoljava da uđe na sednicu Glavnog odbora.

. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: