Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:02, 29. 9. 2020.

| BBC News na srpskom

Tajland: Turisti preti zatvor zbog negativnih recenzija hotela

Autor: BBC News na srpskom
Empty chairs at a Thai beach
Reuters
Turistička industrija Tajlanda je u krizi zbog pandemije

Amerikancu preti do dve godine zatvora na Tajlandu zbog toga što je objavio negativnu ocenu hotela u kojem je odseo.

Odmaralište ga je tužilo prema strogim zakonima ove zemlje protiv klevete.

Vesli Barns, koji radi na Tajlandu, objavio je nekoliko kritika na različitim sajtovima, navodno optužujući odmaralište za „moderno ropstvo".

Odmaralište Si Viju (Sea View), međutim, reklo je da su oštre kritike bivšeg gosta neistinite i da ruše ugled hotela.

„Vlasnik je podneo žalbu navodeći da je optuženi objavio nepravedne kritike o njegovom hotelu na veb sajtu TripAdvisor", saopšteno je iz policije novinskoj agenciji AFP.

Sve je počelo incidentom u odmaralištu na ostrvu Koh Čang početkom godine - gospodin Barns je želeo da sam donese flašu alkohola za večeru u restoranu, zbog čega je izbila svađa.

U saopštenju hotela se navodi da je „izazvao pometnju" i da je odbio da plati naknadu za služenje donetog pića - koje se hotel odrekao nakon intervencije menadžera.

Posle odlaska, Barns je objavio nekoliko negativnih recenzija odmarališta, nakon čega ga je hotel tužio za klevetu.

Barns je nakon toga zadržan u pritvoru, proveo je nekoliko noći u zatvoru, a zatim pušten uz kauciju.

Ako bude proglašen krivim za kršenje ozloglašenih zakona protiv klevete u zemlji, mogao bi dobije do dve godine zatvora.

Najmanje jedna recenzija objavljena je u junu na sajtu TripAdvisor, optužujući hotel za „moderno ropstvo" - koji je sajt kasnije uklonio zbog kršenja njihovih pravila.

„Odlučili smo da podnesemo žalbu koja će poslužiti kao mera odvraćanja, jer smo shvatili da će on moći da nastavi da iz nedelje u nedelju piše negativne kritike", saopšteno je iz hotela, uz objašnjenje da su pokušali da stupe u kontakt sa bivšim gostom pre podnošenja tužbe za klevetu .

Iz hotela su takođe priznali da se „korišćenje zakona o kleveti u ovoj situaciji može smatrati prekomernim", ali su saopštili da je gost ignorisao sve njihove pokušaje da stupe sa njim u kontakt "i umesto toga nastavio da uporno objavljuje negativne i neistinite kritike".


Analiza: „Zakon koji je neobično lako zloupotrebiti"

Džonatan Hed, BBC dopisnik za Jugoističnu Aziju, Tajland

Tajland nije jedinstven u kriminalizaciji klevete, ali zakon koji predviđa kaznu do dve godine zatvora neobično je lako zloupotrebiti.

Ja sam procesuiran zbog krivične klevete 2016. godine zbog reportaže koju sam napravio za BBC. Tužitelj je odustao od slučaja 18 meseci kasnije.

Tužitelji ne moraju da zatraže od policije ili tužilaštva da podnesu krivičnu prijavu - oni mogu da je podnesu direktno sudu, a sudovi ih retko odbijaju. Dakle, svako ko je izložen takvoj žalbi gotovo uvek postaje optuženi za krivično delo, pozvan na sud da se brani ili podleže hapšenju ako to ne učini.

Optuženi će morati da plati kauciju, a ako je stranac, sud će mu zadržati pasoš, a slučajevi često traju mnogo godina.

Ne može da nadoknadi značajne troškove odbrane ovakvih slučajeva, čak i ako pobedi, osim ako ne podnese posebnu privatnu tužbu. S druge strane, tužitelji nisu odgovorni za plaćanje troškova čak i ako izgube.

Postaje još gore. Na Tajlandu istina nije automatska odbrana kao u mnogim zemljama.

Dakle, čak i ako je ono što ste rekli ili o čemu ste izveštavali tačno, a tužitelj priznaje da je istina, i dalje možete ići u zatvor, osim ako ne dokažete da postoji javni interes da se o tome izveštava. Pronalaženje pouzdanih i pristupačnih advokata je takođe veoma teško.

Nije iznenađujuće što se krivični slučajevi klevete često koriste u komercijalnim ili političkim sporovima.

Grupe za zaštitu prava navode da se oni često zloupotrebljavaju da bi maltretirali i ućutkali one koji se bore protiv nepravde.

Jedna kompanija za preradu živine pokrenula je čak 38 pravnih sporova, od kojih su mnogi krivični slučajevi klevete, protiv radnika i zagovornika ljudskih prava koji su se žalili na radnu eksploataciju. Jedan novinar je već dobio dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog komentara na društvenim mrežama o tom slučaju.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Ovaj be bate, kolko je skroman, sam sebe tolko nahvali, ko provodadžija budućeg mladoženju, da drugi ne mož ništa da dodaju!

Lisac Čitalac

Tekst: Cvetanović o vladavini Leskovcem: Istorija će pisati da iza velikih projekata stoji moj tim