Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:29, 3. 9. 2021.

| BBC News na srpskom

Tehnologija, Epl i Amerika: Digitalne vozačke dozvole uskoro u nekoliko država

Autor: BBC News na srpskom
Examples of driver's licenses in the Apple Wallet app
Apple

Stanovnici osam američkih država uskoro više neće morati da nose vozačke dozvole i druga dokumenta, već će moći da koriste njihove elektronske verzije sačuvane na ajfonu.

Ova funkcija, koja je prvi put najavljena na prezentaciji u junu, omogućava korisnicima ajfona da čuvaju lična dokumenta u aplikaciji Wallet (Novčanik).

Neki su, ipak, zabrinuti za privatnost prilikom davanja telefona policiji ili službenim licima.

Kompanija Epl je saopštila da korisnici neće morati da otključavaju ili predaju telefone da bi sistem radio na aerodromskoj proveri.

Za sada nije poznato kako bi sistem mogao da funkcioniše u drugim situacijama, kada na primer vozača zaustavi policija.

Bezbednosni kontrolni punktovi

Arizona i Džordžija će prve uvesti ovaj sistem, a kasnije bi to trebalo da urade i Konektikat, Ajova, Kentaki, Merilend, Oklahoma i Juta.

Prva mesta na kojima će sistem moći da se koristi biće aerodromski kontrolni punktovi Uprave za bezbednost saobraćaja, saopštio je Epl.

Amerikancima je obično lična karta potrebna samo ukoliko putuju avionom unutar države, za razliku od drugih zemalja gde je uglavnom potreban pasoš.

Čitač dokumenta na telefonu na aerodromima tražiće korisnicima da autorizuju informacije identifikacijom lica ili otiskom prsta.

„Korisnici ne moraju da otključavaju telefon, pokazuju ili predaju uređaj da bi se identifikovali", saopštio je Epl.

Dejvid Pekoski iz Uprave za bezbednost saobraćaja rekao je da će novi sistem „omogućiti manje naporno iskustvo bezbednosnog pregleda na aerodromu".

Kovid pasoši

Kompanija Epl je u saopštenju navela da i druge bezbednosne karakteristike njene nove aplikacije, „nude superiornu sigurnost i privatnost u odnosu na pravi novčanik".

Ni Epl ni državni organi neće znati kada je ili gde je dokument pokazan, navodi se, a svi lični podaci su šifrovani.

Ali koncept digitalnih identifikacionih dokumenata ostaje kontroverzan.

Kovid pasoši, koji su se pojavili u poslednjih godinu dana, u početku su naišli na određeni otpor aktivista za zaštitu privatnosti.

Grupa za digitalna prava, Electronic Frontier Foundation, saopštila je da bi digitalni lični dokumenti „mogli biti veliki korak ka nacionalnoj identifikaciji, u kojoj se svaki put kada prođemo kroz vrata ili kupimo kafu to ostaje zabeleženo".

„Oni takođe mogu dovesti do rutinske upotrebe automatizovanih ili robotskih provera identifikacionih dokumenata koje ne sprovode ljudi, već mašine, uzrokujući da se takvi zahtevi još više uvećaju", saopštila je grupa.


Pogledajte video o Kovid pasošima


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: