Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:14, 8. 2. 2021.

| BBC News na srpskom

Tehnologija, pozorište i Šekspir: Gledaš predstavu kod kuće, ali možeš i da je režiraš

Autor: BBC News na srpskom

Kraljevska Šekspir kompanija (Royal Shakespeare Company) priprema izvođenje onlajn predstave uživo, koristeći tehnologiju virtuelne realnosti.

Predstava „San" zasnovana na drami Vilijama Šekspira „San letnje noći", zakazana je za proleće.

Međutim, planove pozorišta, kao i mnogih drugih, poremetio je korona virus, zbog čega će se rad na predstavi odvijati drugačijih tokom.

Nastaviće se u virtuelnoj šumi, sa senzorima pokreta kod glumaca koji će im omogućiti interakciju sa publikom.

Iz ove pozorišne kompanije, sa sedištem u Stratfordu na Ejvonu u Vorikširu, kažu da za predstavu koriste najnoviju gejmersku i pozorišnu tehnologiju i interaktivne elemente koji reaguju na pokrete glumaca tokom izvođenja.

Publika će preko tableta, mobilnih telefona ili putem vebsajta predstave, direktno moći da utiče na živi performans - bez obzira gde se u svetu nalazila, navode iz kompanije.

Iz stvarnog u digitalni svet ovog nesvakidašnjeg performansa, publiku će voditi stvorenje Pak - šumski goblin koga igra I-Em Vilijams (EM Williams), navode u kompaniji.

Takođe, publika će moći da vodi Paka kroz šumu do ključnih tačaka u predstavi.

Predstavu izvodi sedmoro glumaca u prostoru posebno napravljenom za snimanje pokreta u Gildholu u Portsmutu, uz podršku tima sa Univerziteta u Portsmutu.

„Gledalac koji sedi kod kuće i utiče na tok preformansa koji se odigrava uživo, ma gde god se nalazio - to je zaista uzbudljivo", izjavio je umetnički direktor Kranjevske Šekspir kompanije Gregori Doran.

Dodaje da ovo nije zamena za boravak u pozorištu sa glumcima, ali otvara nove mogućnosti.

„Šekspir je bio naš najbolji pripovedač i sjajno je što smo dobili priliku da iskoristimo jedno od njegovih dela kako bismo otkrili šta bismo sve mogli da uradimo kod performansa uživo."

Predstava se priprema u saradnji sa Međunarodnim festivalom u Mančesteru (Manchester International Festival), umetničkim kolektivom Maršmelou Lejzer Fist (Marshmallow Laser Feast) i filharmonijskim orkestrom.

Igraće se od petka, 12. marta do subote, 20. marta.

Publika može da bira između karte od 10 funti - i tako učestvuje u predstavi sa interaktivnim elementima, ili da besplatno pogleda predstavu.

Ulaznice se mogu rezervisati putem interneta od ponedeljka u 13 časova.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

...Šta zna putarina šta je put koji nikuda ne vodi.
Nadvožnjak nazvati "Srbija" pošto sve strane vode u provaliju...

Filozof čitalac

Tekst: "Zajedno Niš" umesto rušenja traži završetak izgradnje nadvožnjaka koji spaja Donju Vrežinu i obližnja sela