Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:19, 1. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

Telesna neutralnost: Prihvatanje tela zbog svega onog što može da uradi, ne zbog toga kako izgleda

Autor: BBC News na srpskom
@summerkmorgan, @danieledriusso i Erin Čejmbers na mreži TikTok
Tiktok @summerkmorgan / @danieledriusso / BBC
Telesna neutralnost ohrabruje vas da prihvatite vaše telo ne zbog toga kako izgleda, već zbog toga šta sve može da uradi

Budimo iskreni, teško je ne porediti se sa izgledom drugih - skrolovati kroz društvene mreže i viđati jednu lepu osobu za drugom koje se pojavljuju na vašem telefonu iz dana u dan.

Ali postoji sve popularniji pokret na društvenim mrežama kao što su TikTok i Instagram koji se usredsređuje na ono što vaše telo radi za vas umesto kako ono izgleda.

„Umesto da kažete: 'Ovo su debele, grozne, ružne ruke'... možete samo da kažete: 'ovo su ljudske ruke. One podižu i spuštaju stvari'", objašnjava Erin Čejmbers.

Ona već godinama učestvuje u pokretu poznatom kao telesna neutralnost.

Verovatno ste već čuli za telesnu pozitivnost, koja osnažuje žene i muškarce koji nose plus-veličine, baš kao što zagovara prihvatanje svih tipova tela, bez obzira na veličinu, pol, rasu, fizičku sposobnost ili izgled.

Ali Erin kaže da sa telesnom neutralnošću ne morate da idete toliko daleko da morate da kažete: „Ovo su najfantastičnije manekenske ruke koje sam videla u životu."

Erin Čejmbers o telesnoj pozitivnosti na mreži Tik Tok @rynnstar
TikTok / @rynnstar
Erin Čejmbers o telesnoj pozitivnosti na mreži Tik Tok @rynnstar

Šta je tačno telesna neutralnost?

Suština pokreta telesne neutralnosti je u zlatnoj sredini između telesne pozitivnosti i telesne negativnosti, objašnjava Erin.

„Ponekad osećamo pritisak da moramo da volimo naša tela sve vreme… da imamo tu vrstu samopouzdanja… i u redu je ako ga osećate, ali u redu je i ako ga ne osećate."

„Ne morate da se osećate kao da niste uspeli u životu samo zato što niste sve vreme potpuno zaljubljeni u vlastito telo. To je u redu."

Erin kaže da obično čuje samo dva ekstrema od ljudi.


Pogledajte video: Svačije telo je lepo


„Oduvek sam slušala samo ili: 'Mrzim svoje telo… želim da promenim ovaj deo svog tela' ili 'Obožavam svoje telo, prelepa sam, ja sam boginja', a ja sam ponekad bila u fazonu: 'E, pa ne želim da mrzim svoje telo, ali se baš i ne osećam kao boginja'."

Za nju, otkriće pokreta telesne neutralnosti bilo je kao da joj je pao kamen sa srca.

Prvi put ga je videla na Tambleru i kaže da je najednom shvatila da ne mora uvek da se oseća na jedan od ta dva načina.

I u tome nije usamljena.

Erinin skorašnji TikTok o njenim iskustvima (na njenom nalogu @rynnstar) ostavio je utisak na ljude; video snimak je do sada dobio više od 52.000 lajkova.

Pokret je veoma popularan, a hešteg #BodyNeutrality ima više od šest miliona pregleda na TikToku i više od 63.000 interakcija na Instagramu.

Ali istovremeno on stiče podršku i među stručnjacima za mentalno zdravlje, a neki terapeuti čak koriste ovu tehniku sa klijentima koji imaju problema sa slikom o sebi.

Psihoterapeutkinja doktorka Morgan Frensis
BBC
Psihoterapeutkinja doktorka Morgan Frensis uči svoje pacijente da prihvate svoje telo zbog stvari koje ono može da izvede

Kako mogu da je praktikujem i šta misle eksperti?

Prema rečima Erin, možete prosto da isprobate, a najbolji način je da pokušate da razgovarate sa sobom.

„Ukoliko se gledate u ogledalu, možda nećete moći da kažete: 'Ja sam prelepa', zato što možda istinski ne verujete u to, ali definitivno možete da kažete: 'Ja sam ljudsko biće' zato što je to neporecivo tačno."

„Ukoliko želite da kažete: 'Slatka sam' onda, devojko, reci sebi da izgledaš slatko. Ali ako uspete samo da kažete: 'Ja sam ljudsko biće', onda to i recite."


Pogledajte video: Kako šetnja gradom u kupaćem kostimu podiže samopouzdanje


Doktorka Morgan Fransis, terapeutkinja za mentalno zdravlje, uči svoje pacijente da se bolje upoznaju sa „uvažavanjem tela", za koje ona tvrdi da je „podkategorija telesne neutralnosti".

„Suština je u okretanju ka onome što moje telo pomaže da postignem... da poštujemo ono što naša tela rade za nas", kaže ona. „To je funkcionalnost; kako vas vaše noge čine jačim, kako vam vaše ruke pomažu da držite bebe i sjajno se grlite."

Doktorka Fransis takođe insistira da biti telesno neutralan ne znači zapostavljati vlastito zdravlje.

„Volite da se osećate jako, osnaženo i sposobno u svom telu, ali to nije jedina stvar na koju morate da mislite."

I šta doktorka Frensis misli da se krije iza popularnosti ovog pokreta?

Jednostavno rečeno, ona kaže: „Telesna neutralnost je za mnoge ljude jedno bezbednije stanje i mnogo realističnije."


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

A sta ce uopšte južnjaci u Bg? Svaki koji je otišao, nije se ni vratio.

Vlada Čitalac

Tekst: Putarina poskupljuje, a sa gorivom, južnjacima do Beograda treba i preko 10.000 dinara