Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:08, 6. 10. 2021.

| BBC News na srpskom

Tina Tarner: Zvezda prodaje muzička prava za 50 miliona dolara

Autor: BBC News na srpskom
Tina Turner
Getty Images
Tina Tarner je dva puta ušla u Kuću slavnih rokenrola

Legendarna američka pevačica Tina Tarner prodala je prava na vlastiti muzički katalog, među kojima su hitovi poput (Simply) The Best i Nutbush Citi Limits, izdavačkoj kući BMG.

BMG je dobio prava i na njeno ime, imidž i buduće sponzorske i druge ugovore.

Kompanija nije otkrila koliko je platila prava, ali izvori iz industrije kažu da se radi o sumi od 50 miliona dolara.

Tarner je rekla da je uverena da je njena muzika „u pouzdanim rukama".

Ova 81-godišnjakinja jedna je od najprepoznatljivijih zvezda u istoriji pop-rok muzike.

Rođena kao Ana Mej Bulik u Tenesiju, pridružila se bendu Ajk Tarners kao prateća pevačica sa 18 godina.

U roku od dve godine bila je zvezda, a dvojac je postigao niz hitova sa budućim ar and bi hitovima poput A Fool In Love, River Deep, Mountain High i Nutbush City Limits.

Ike and Tina Turner
Getty Images
Ajk i Tina Tarner bili su jedne od najvećih soul i ar adn bi zvezda 1960-ih

Ajk i Tina su se venčali 1962. godine, ali je njihova veza bila burna i nasilna i Tina je 70-tih podnela zahtev za razvod.

Tarner je započela solo karijeru i brzo je nadmašila partnerstvo sa Ajkom, sa pet platinastih albuma, među kojima i Private Dancer iz 1984, koji je tri puta postao platinast u Velikoj Britaniji.

Njeni najveći hitovi uključuju naslovnu numeru tog albuma What's Love Got To Do With It, The Best, Steamy Windows, kao i temu iz jednog od filmova o tajnom agentu Džejmsu BonduGoldeneye.

Dobila je 12 Gremi nagrada i u oktobru će ući kao solistkinja u Rokenrol kuću slavnih, drugi put pošto je prvi put ušla sa Ajk Tarnersom 1991.

Jednostavno najbolja

Dogovor sa BMG-om predviđa da će Tarner dati svoj deo prava na snimanje i izdavanje ovih, ali i na desetine drugih hitova, koje je napravila tokom šest decenija karijere.

Vorner mjuzik će ostati diskografska kuća koja će distribuirati muziku zvezde.

„Muzičko putovanje Tine Tarner inspirisalo je stotine miliona ljudi širom sveta i nastavlja da privlači novu publiku", rekao je direktor BMG-a Hartvig Masaž.

„Čast nam je što preuzimamo posao upravljanja muzičkim i komercijalnim interesima Tine Tarner.

„To je odgovornost koju shvatamo ozbiljno i marljivo ćemo je slediti. Ona je zaista i jednostavno najbolja."

Kompanija, dodao je, namerava da predstavi rad pevačice novoj publici, posebno na platformama za striming i društvenim mrežama na kojima je zastupljena muzika, poput TikToka.

https://www.youtube.com/watch?v=oGpFcHTxjZs

„Kao i svakom umetniku, zaštita životnog dela, muzičkog nasleđa, nešto je lično", napisala je Tina Tarner u saopštenju.

„Uverena sam da je sa BMG-om i Vorner mjuzikom moj rad u profesionalnim i pouzdanim rukama."

Zvezda je pretežno u penziji od 2009. godine, ali je interesovanje za njen rad poraslo zahvaljujući dokumentarcu na HBO zasnovanom na njenom životu.

Ona je poslednja među umetnicima koji su unovčili vrednost svog muzičkog dela, posle Blondi, Šakire, kao i Stivi Niks iz Flitvud meka.

Juniverzal mjuzik grup je platio prošle godine blizu 400 miliona dolara za kupovinu svih pesama Boba Dilana, dok je Nil Jang zaradio oko 150 miliona dolara prodavši 50 odsto udela svoje muzike londonskoj investicionoj kompaniji Hipgnozis.

Ugovori omogućavaju izvođačima i piscima zagarantovanu dobit, dok novi vlasnici prikupljaju autorske naknade svaki put kada se pesme emituju, prodaju ili puštaju u filmovima.

Čini se da je pandemija ubrzala ovaj trend, a rok legenda Dejvid Krosbi rekao je da je u martu bio prisiljen da proda pesme Ajkonik artistu Irvinga Azofa jer nije mogao da svira uživo.

„Ne mogu da radim,. a striming mi je ukrao rekordnu količinu novca", objasnio je on u tvitu dok su se pregovarali o sporazumu.

„Imam porodicu i hipoteku i moram da se brinem o njima tako da mi je to jedina opcija. Siguran sam da se i ostali osećaju isto."


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: