Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 3. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

Tramp i korona virus: Kako će uticati na predsedničke izbore u Americi

Autor: BBC News na srpskom
Trump holding mask
Getty Images
Trump mocked Biden for always wearing a mask

Američki predsednički izbori okrenuli su se naglavačke.

Ova rečenica je mogla da bude napisana za bilo koji trenutak tokom ove uzburkane godine u američkoj politici, ali ništa ni blizu, ni slično ovome se nije dogodilo ove godine, ove decenije, ovog veka.

Samo 32 dana pre predsedničkih izbora, Donald Tramp je pozitivan na testu za Kovid-19. S obzirom na godine, 74, on je u visokorizičnoj grupi obolelih koji mogu da dožive komplikacije od ove bolesti.

U najboljem slučaju, Tramp će morati da bude u karantinu tokom lečenja, što znači da je američka predsednička trka - ili bar njegova strana - fundamentalno promenjena.

Da li je kampanja suspendovana?

Početne implikacije su očigledne. Predsednikov natrpan raspored kampanje - koju su prošle nedelje obeležile posete Minesoti, Pensilvaniji, Virdžiniji, Džordžiji, Floridi i Severnoj Karolini - zaustavljena je na neodređeno vreme.

Trampa će svakako neko menjati u ovim posetama, ali uzevši u obzir da se čvrsto oslanjao na porodicu i više članove administracije i kampanje za ovakve događaje u prošlosti - a sada bi mnogi od njih mogli da završe u karantinu zbog izloženosti virusu, i ovaj deo kampanje će morati da se menja.

Čak je i sledeća predsednička debata, zakazana za 15. oktobar u gradskoj većnici, sa publikom koja postavlja pitanja, u Majamiju na Floridi, pod znakom pitanja.

U ovom trenutku, nema ozbiljnijih razgovora o menjanju predizbornog i izbornog rasporeda, za šta bio bio potreban akt koji bi odobrio američki Kongres i u Senatu kojim vladaju republikanci i u Predstavničkom domu pod kontrolom demokrata.

U nekim američkim državama je, međutim, rano glasanje već počelo.

Kako će ovo uticati na izbore?

A onda slede političke implikacije.

I pored već pomenute burne situacije ove godine - pandemija, privredni pad koji je usledio, demonstracije širom zemlje protiv rasizma u institucijama i policijske surovosti koje su izbile posle smrti Džordža Flojda, kao i ponekad izuzetno nasilni nemiri u nekoliko velikih američkih gradova, bezbroj malih kriza i kontroverzi koje su, čini se, svakodnevica Trampovih godina vlasti - ova predsednička trka je upečatljivo stabilna.

Demokrata Džo Bajden ima statistički značajnu prednost nad Trampom poslednjih meseci u istraživanjima javnog mnenja na nacionalnom nivou, kao i malu, ali važnu prednost u ključnim prelomnim državama.

Vreme je isticalo za predsednika da promeni ovu dinamiku, čak i pre dramatičnih vesti ove nedelje.

Javno mnjenje bez dileme daje predsedniku niske ocene za njegov odnos i upravljanje krizom oko pandemije virusa korona, tako da bi svaki potez koji bi usmerio pažnju na Kovid-19 potencijalno može da ugrozi njegove šanse za ponovni izbor.

Još više štete bi moglo da nanese prisećanje brojnih Amerikanaca na njegove, kako mnogi kažu, ponekad previše opuštene stavove u vezi sa virusom korona.

Tokom predsedničke debate u utorak, Tramp se rugao Bajdenu što često nosi masku i ne organizuje izborne skupove jednake veličine kao on sam.

„Ja ne nosim masku kao on", rekao je Tramp. „Svaki put kad ga vidim, on nosi masku."

Iako je predsednik, povremeno, naglašavao važnost fizičke udaljenosti i ozbiljnog odnosa prema virusu, takođe je podržavao sumnjive naučne tvrdnje: govorio je da će virus „magično" nestati, napadao državne zvaničnike koji su uveli mnogo agresivnije restriktivne mere, i ponovo pokretali privredu i otvarali škole sporije nego što bi on želeo.

Trampova zaraza virusom korona ponovo će oštro otvoriti sva ta pitanja - da li je dovoljno ozbiljno shvatao pandemiju i na nacionalnom nivou i u samoj Beloj kući, u kojoj predsednikovo zdravlje i bezbednost moraju da budu, zbog dobrobiti nacije, stalna i vrhunska briga.

Koji su rizici za demokrate?

U trenucima velike krize, koja god da je, američka javnost se udružuje u podršci predsedniku. Dok će Tramp i njegova administracija sigurno biti suočeni sa teškim pitanjima u vezi sa virusom, on i njegova supruga će svakako dobiti snažan talas saosećanja na nacionalnom nivou i sve molitve za njihov oporavak.

Demokrate i kritičari predsednika će možda horski uzvikivati „Govorili smo vam", i slaviti ono što vide kao političku karmu, ali tako rizikuju da deluju zlobno i kao zlopamtila neosetljiva prema krizi koja je zahvatila naciju.

Više od 200.000 Amerikanaca preminulo je do sada od posledica Kovida-19 - i ožalošćene porodice i prijatelji možda ne bi dobro prihvatili ovo prebacivanje krivice na žrtve.

Bajdenova kampanja će se suočiti sa izazovom - kako odgovoriti? Mesecima je Bajden izbegavao svetla reflektora da bi ograničio rizik izlaganja virusu, trpeći zbog toga talase ruganja republikanaca, pa i samog Trampa zato što se „krije" u podrumu svoje kuće u Delaveru,

A masked Joe Biden meeting a boy on the campaign trail
Getty Images

Nedavno je, međutim, pojačao ličnu kampanju, deo koje je bio obilazak Ohaja i zapadne Pensilvanije vozom u sredu. Najavljeno je i da će nastaviti obilazak birača od vrata do vrata, iako su njegovi saradnici i pristalice kritikovali takve Trampove aktivnosti u prošlosti.

Čini se da nije verovatno da će Bajden pauzirati izborne aktivnosti dok je Tramp van kampanje na lečenju, ali će njegovi saradnici morati ponovo da procene da li bi ove nedavne promene trebalo da budu nastavljene.

„Džil i ja mislimo na predsednika Trampa i Prvu damu Melaniju Tramp i nadamo se da će se brzo oporaviti", tvitovao je Bajden.

„Molićemo se za njihovo zdravlje i dobrobit predsednika i njegove porodice."

Kandidat demokrata postavlja pravilo umerenog tona za izjave zvaničnika njegove partije - ali neće svima biti lako da ga slede.

Link box banner bottom
BBC

Da li će ovo uticati na nominaciju za sudiju Vrhovnog suda?

Trampov pozitivni test na virus korona već je duboko protresao Vašington,

Dok se Kongres sprema na pauzu da bi njegovi članovi mogli da krenu u kampanju za ponovne izbore, zakonodavstvo je bilo zauzeto na dva fronta - pokušajte da se pregovara sledeći paket pomoći i stimulacija zbog posledica epidemije Kovida-19, kao i početka procesa potvrđivanja Trampove kandidatkinje Ejmi Koni Baret na mesto u Vrhovnom sudu, upražnjeno posle smrti Rut Bajder Ginsberg.

Zvaničnici Trampove administracije, oni zaista bliski predsedniku, duboko su uključeni u oba procesa.

Sekretar za finansije Stiv Mnučin je u četvrtak pregovarao sa predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi u poslednjem pokušaju da se u pet do dvanaest nađe rešenje za mere pomoći.

Potpredsednik Majk Pens i nekoliko visokih zvaničnika administracije su proveli ceo dan ove nedelje u razgovorima a republikanskim senatorima koji bi trebalo da glasaju za Baret. Mnučin, Mark Medouz, šef Trampovog kabineta i sam Pens su saopštili da su negativni na virus korona, ali se to može promeniti.

Izbor Baret pre samih predsedničkih izbora je i ranije bio pod znakom sumnje zbog vremena, jer bi zahtevao skoro besprekornu taktiku odbijanja svih pokušaja demokrata da uspore proces.

Sada se čini skoro sigurno da će glasanje biti posle predsedničkih izbora u novembru, na kojima Amerikanci možda i ne pruže podršku Trampu i donesu poraz i njemu i republikancima.

Druge posledice

Koji bi još nokauti mogli da uslede posle ovih vesti zavisi uglavnom od raširenosti virusa u višim ešalonima američke vlade, kao i reakcije predsednika na lečenje.

Politička nesigurnost mogla bi dodatno da uznemiri i uspori privredni oporavak koji tek što je započeo, jer bi poverenje javnosti u vlasti moglo da opadne, a biznis da se suoči sa padom prihoda.

Briga oko zaraze, pooštrena predsednikovom dijagnozom, mogla bi d ohrabri još više Amerikanaca da se opredele za glasanje poštom, umesto lično, što će svakako izazvati kašnjenja u objavljivanju izbornih rezultata,

Ako rezultati budu tesni, mogućnost duge pravne bitke oko pobednika mogla bi da bude još veća.

U godini političkih nepogoda, najsnažnije oluje bi tek mogle da uslede.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima