Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:05, 29. 8. 2018.

| BBC News na srpskom

Tramp optužuje Gugl, Fejsbuk i Tviter za pristrasnost

Autor: BBC News na srpskom
Tramp pokazuje crveni karton medijima
EPA
Tramp u šali pokazuje crveni karton medijima tokom sastanka sa predsednikom FIFA

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je Gugl, Tviter i Fejsbuk da se „nalaze na klimavoj stolici" zbog navodne pristrasnosti.

Kaže da moraju da budu „veoma pažljivi", nakon što je ranije optužio Gugl da namešta rezultate kada se pretražuju termini „Tramp vesti".

Iz Gugla poručuju da njihov mehanizam pretrage ne podrazumeva nijednu političku agendu, niti je pod uticajem bilo koje političke ideologije.

Obraćajući se novinarima u Beloj kući, Tramp je rekao da je Gugl „iskoristio ogroman broj ljudi i da je to veoma ozbiljna stvar".

Pominjući Fejsbuk i Tviter, dodao je: „Bolje bi im bilo da budu oprezni, zato što ne možete da radite to ljudima... Bukvalno nam stiže hiljade žalbi."

Ne postoje informacije o tome kakve bi korake Tramp mogao da preduzme.

Kada je ranije upitan za Gugl, njegov glavni ekonomski savetnik, Leri Kadlou je izjavio da administracija „razmatra" da li bi pretraživač trebalo da bude regulisan i da će „sprovesti istragu i uraditi neke analize".

„Potisnut"

Analitičari kažu da ne postoje dokazi koji bi podržali Trampove tvrdnje, kao i da nije jasno koje akcije bi on mogao da preduzme.

Neki kažu da bi pokušaji da se utiče na rezultate pretrage ugrozili Prvi amandman, ali bi administracija mogla da oteža poslovanje Guglu ako bi zavirila u njegovu dominaciju na tržištu.

U ranijem Tvitu, Tramp je optužio Gugl da favorizuje negativne priče koje objavljuju mediji koje je on nazvao „nacionalno-levičarskim".

Rekao je da su priče koje se pojavljuju na pretraživaču uglavnom negativne i da je izveštavanje konzervativnih medija „potisnuto".

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1034371152204967936

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1034373707047882759


Prošle nedelje je izjavio da društvene mreže „u potpunosti diskriminišu republikance" i da on „neće dozvoliti da se to dešava".

Gugl poriče da koristi bilo kakve političke poglede kako bi oblikovao pretragu.

„Stalno se trudimo da poboljšamo Gugl pretragu i nikada ne koristimo rezultate pretrage kako bismo manipulisali političkim stavovima", navodi se u izjavi.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: