Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:32, 23. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

Trgovina oružjem, Slobodan Tešić i FinCEN dosijei: Transakcije povezane sa trgovcem oružja prijavljene kao „sumnjive"

Autor: BBC News na srpskom
BBC Puške
BBC

Kiparska firma koju nadležni u Americi dovode u vezu sa trgovcem naoružanja Slobodanom Tešićem uplatila je 1,7 miliona dolara neimenovanom „istaknutom Saudijcu", a ovu transakciju su banke prijavile američkom Ministarstvu finansija kao sumnjivu, pokazuje istraživanje Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (OCCRP) i KRIK-a.

Novac je uplatila jedna od kompanija koje, prema podacima američkih vlasti, Tešić poseduje ili kontroliše - Grawit Limited sa Kipra - u junu 2017. godine.

Svega nekoliko meseci kasnije, Tešić i Grawit dospeli su pod sankcije departmana američkog Ministarstva finansija zaduženog za sprovođenje trgovinskih i ekonomskih sankcija (OFAC). Ovo telo je tada navelo da je Tešić koristio kiparsku firmu da isplaćuje mito, što on poriče.

KRIK i OCCRP takođe navode da je Aleksandar Vučić, dok je bio na položaju premijera Srbije, dodelio državljanstvo Tešićevom partneru iz Jemena Kaledu Abdulkaremu Naseru Hamedu 2016. godine, preskačući redovnu proceduru i pozivajući se na „nacionalni interes".

Razvojni put Slobodana Tešića

Tešić je od 2003. godine bio na listi Ujedinjenih nacija za zabranu putovanja zbog kršenja sankcija za izvoz oružja u Liberiju dok je u toj zemlji na vlasti bio predsednik Čarls Tejlor, sada osuđeni ratni zločinac.

Međutim, po dolasku Srpske napredne stranke na vlast, novi ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić dao je zeleno svetlo za skidanje Tešića sa crne liste UN 2013. godine. Ubrzo mu je dodelio i diplomatski pasoš, što je privilegija uglavnom rezervisana za visokorangirane državne zvaničnike, piše KRIK.

„Dao sam mu diplomatski pasoš zato što je on veoma uspešan u izvozu srpskih proizvoda," rekao je Mrkić za KRIK.

Tešićeva ćerka Danijela je bila na listi SNS-a na parlamentarnim izborima 2012. godine. Nešto kasnije se zaposlila u Ministarstvu spoljnih poslova, a Tešić je takođe finansirao dobrotvornu fondaciju supruge tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića.

Ipak, 2017. godine OFAC stavlja Tešića i Grawit pod sankcije. Iako tačan razlog nije poznat, novinari KRIK-a i OCCRP u projektu „FinCEN dosijei" otkrivaju da je Grawit svega nekoliko meseci ranije uplatio 1,7 miliona dolara ćerki firmi kompanije Horizon Crescent Wealth LLC iz Katara.

Novac na račun kompanije Horizon uplatio je u martu 2017. godine i Tešićev saradnik Kaled Abdulkarem Naser Hamed iz Jemena.

KRIK navodi da je Hamedu 2016. godine tadašnji premijer Aleksandar Vučić dodelio državljanstvo zaobilazeći uobičajenu proceduru, po kojoj je stranac morao da živi duži niz godina u zemlji i ispuni druge uslove.

Vucic doing things
FONET
Vučić je postao predsednik Srbije 2017. godine

Hamedu je dodeljeno državljanstvo jer je to u „nacionalnom interesu" Srbije, prema članu zakona citiranom u rešenju od 11. februara 2016. koje je Vučić potpisao.

U ovom dokumentu nije precizirano koji je državni interes zadovoljen ovom odlukom, a sve institucije koje je KRIK kontaktirao odbile su da daju komentar.

Hamed je u martu 2017. godine sa računa u srpskoj AIK banci uplatio 40.000 dolara na račun kompanije Horizon.

Ovu transakciju su banke takođe prijavile američkoj Agenciji za borbu protiv finansijskog kriminala (FinCEN) kao sumnjivu, ali se Hamed nije našao pod američkim sankcijama.

Sedište kompanije Horizon je u Kataru, ali njom upravljaju dvojica švajcarskih advokata. Svrha joj je da čuva novac i imovinu imućnih klijenata, a sem Saudijca, ova kompanija i njenih šest ćerki firmi opslužuju i druge uticajne ljude.

Mreža firmi Horizon se nalazila se pod istragom katarskih vlasti, a kasnije je i novčano kažnjena sa više od osam miliona dolara zbog kršenja pravila o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Katarske vlasti utvrdile su da su preko ove mreže kompanija vršene sumnjive uplate javnom funkcioneru sa Bliskog Istoka i diplomati iz Afrike. Naveli su i da je postojala velika mogućnost da se radilo o plaćanju mita.


I milijarder Roman Abramovič je u FinCEN dosijeima:


U pismu koje je OCCRP-u i KRIK-u poslala Tešićeva kompanija Partizan Tek navodi se da „Tešić nikada nije učestvovao ni na jedan način u bilo kakvim koruptivnim aktivnostima".

„U vezi sa sankcijama SAD-a, Tešić i 'Partizan Tek' su počeli postupak skidanja sa liste sankcija i angažovali su vodeće advokatske kancelarije iz SAD-a i Srbije", piše u saopštenju.

Hamed je novinaru OCCRP/KRIK mejlom kratko odgovorio: „Gubi se".

Direktori Horizon-a, švajcarski advokati Patrik Barisvil i Žan Mark Mantegani, novinarima su rekli da nisu učinili ništa loše, kao i da je za transakcije povezane sa Tešićevom firmom Grawit i Hamedom bio nadležan njihov direktor iz Katara, Mohamed Abdulaziz Al Emadi, inače nećak tamošnjeg ministra finansija.

Al Emadi, koji za sebe kaže da je „katarski biznismen", nije odgovorio novinarima na pitanja.

Žmurenje na korupciju

Horizon Crescent Wealth i sve kompanije u njenom vlasništvu su pod istragom katarskih organa od 2018. godine, piše KRIK.

Horizon je osnovala šest „kompanija sa posebnom namenom" koje se, prema katarskim finansijskim zakonima, otvaraju da bi izvršile određene novčane transakcije ili čuvale nečiju imovinu.

Ove firme formiraju mrežu koja je pala pod sumnju regulatornog tela Katarskog finansijskog centra (QFCRA) u 2018. godini.


Istraga je pokazala da je firma kršila pravila o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zbog čega je u martu ove godine kažnjena sa više od osam miliona dolara.

Njeni direktori, dvojica švajcarskih advokata, su i dalje pod istragom tužilaštva zbog „pranja novca i/ili davanja mita", kako je novinarima OCCRP rekao advokat Horizon-a.

Postupak protiv te firme vođen je pred Međunarodnim sudom u Kataru.

Dokumenta iz postupka do kojih su došli novinari KRIK-a i OCCRP pokazuju da su vlasti smatrale da su klijenti Horizon-a koristili mrežu firmi u njenom vlasništvu za sumnjive uplate državnom zvaničniku sa Srednjeg Istoka i diplomati iz Afrike.


U jednom slučaju, Horizon je bio posrednik prilikom uplaćivanja novca diplomati iz jedne afričke zemlje, koji je u dokumentima nazvan „gospodin H".

„Bilo je očigledno da je u pitanju potencijalna korupcija. HCW je na to zažmurio", piše u sudskoj dokumentaciji.

Najveći klijenti firme, pokazuju papiri, bile su dve žene koje žive u Kostariki, čiji identitet nije otkriven već se u sudskim dokumentima nazivaju „gospođa EA" i „gospođa IE". Horizon je čuvao njihovih oko 14 miliona dolara.

Katarske vlasti su utvrdile da je poreklo ovog novca sumnjivo i ukazale na neobičnost - instrukcije o prebacivanju novca Horizon-u su stizale sa mejlova koji, kako deluje, nisu imali veze sa ove dve klijentkinje.

One su uspele da deo novca prebace na račun u Švajcarskoj.

Kada su, međutim, pokušale da „povuku" preostalih devet miliona dolara, katarske vlasti su zamrzle račun jer su verovale da je ova transakcija bila „pokušaj pranja novca i izbegavanja plaćanja poreza", piše u dokumentima iz sudskog predmeta.

bbc elvis municija
BBC

Veza Tešića i kompanije Horizon

Na račun firme Crescent Middle East, ćerke firme Horizon-a, Tešićev Grawit je uplatio 1,7 miliona dolara u junu 2017. za neimenovanog Saudijca, navode KRIK i OCCRP.

Direktor jedne od ćerki firmi Horizon-a je Goran Andrić, a čoveka istog imena sankcionisalo je američko Ministarstvo finansija u decembru 2019. godine, opisavši ga kao „jednog od Tešićevih najbližih saradnika".

U dvema kompanijama čiji je vlasnik Horizon direktor je Tešićev saradnik iz Jemena Kaled Hamed, koji se bavi građevinarstvom, oklopnim vozilima i gorivom za avione u više zemalja.

Na sajtu Hamedove nemačke kompanije Sanus investment piše da su njegove firme „značajno investirale u više građevinskih projekata u Hamburgu i Diseldorfu", sa planovima za širenje i u ostalim nemačkim gradovima. Vlasnik je i kebab restorana u ovoj zemlji.

Na istom sajtu se navodi i da njegova kiparska kompanija Stallway „nastupa kao ključni dobavljač za vlade, tačnije ministarstva unitrašnjih poslova i ministarstva odbrane, obezbeđujući gorivo za vazduhoplove, oklopna vozila i opremu za suzbijanje demonstracija."

Istoimena kompanija u kojoj je direktor, Stallway iz Katara, deo Horizon mreže, prijavila je adresu u državnoj vili u elitnom diplomatskom naselju u Beogradu. Ovu vilu na Dedinju od države iznajmljuje Tešićeva glavna kompanija Partizan Tek, kako je ranije otkrio Savet za borbu protiv korupcije Srbije.

Hamed je zaobišao uobičajenu proceduru apliciranja za srpsko državljanstvo i ono mu je 2016. godine dodeljeno na osnovu „nacionalnog interesa" Srbije, prema rešenju koje je potpisao tadašnji premijer Aleksandar Vučić.

Vlada Srbije, predsednik, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je KRIK kontaktirao, odbili su da objasne na koji način je Hamed doprineo nacionalnom interesu.

Milica Švabić, advokatica nevladine organizacije „Klikaktiv", kaže za KRIK da je država dužna da objasni kako je došlo do ovoga.

„Ovo pravo države (da dodeli državljanstvo) često se zloupotrebljava zbog političke i lične koristi ili koristi određenih interesnih grupa," kaže Švabić.


FinCEN Files strap
BBC

FinCEN dosijei su iscureli tajni dokumenti koji otkrivaju kako su velike banke dopuštale tokove prljavog novca širom sveta. Oni pokazuju da je Velika Britanija često slaba karika u finansijskom sistemu i kako je London zatrpan ruskom gotovinom.

Do ovih dosijea došao je Bazfid Njuz, koji ih je podelio sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i 400 novinara iz svih delova sveta. „Panorama" je predvodila istragu za BBC.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA