Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 6. 6. 2022.

| BBC News na srpskom

Ukrajina i Rusija: Još jedan ruski general poginuo u borbama u istočnom regionu Donbasu, navode mediji u Rusiji

Autor: BBC News na srpskom
Two Russian soldiers walk towards armoured cars
Reuters

Ruski državni mediji potvrdili su smrt jednog od najviših generala vojske tokom žestokih borbi u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa.

General-major Roman Kutuzov poginuo je u napadu na ukrajinsko naselje u regionu, javio je izveštač državne agencije Rusija 1.

Aleksandar Sladkov je rekao da je general Kutuzov komandovao trupama otcepljenog ukrajinskog regiona, samoproglašene Donjecke Narodne Republike čiju je nezavisnost Rusija priznala.

Rusko ministarstvo odbrane nije komentarisalo ove izveštaje.

„General je poveo vojnike u napad, kao da nema dovoljno pukovnika", napisao je Sladkov u aplikaciji za društvene mreže Telegram.

„S druge strane, Roman je bio isti komandant kao i svi ostali, ali višeg čina".

Ukrajinska vojska je takođe potvrdila ubistvo generala Kutuzova, ne dajući više detalja.

Smrt Kutuzova usledila je posle glasina na društvenim mrežama da je drugi visoki oficir, general-potpukovnik Roman Berdnikov, komandant 29. armije, takođe poginuo u borbama tokom vikenda.

BBC ne može nezavisno da proveri tvrdnje.

Ruski komandanti su sve više primorani da idu na front u pokušaju da pospeše invaziju, a Moskva je potvrdila smrt tri visoka generala.

Kijev tvrdi da je ubio 12 generala, a zapadni obaveštajni zvaničnici kažu da je ubijeno najmanje sedam visokih komandanata.

Ali došlo je do zabune oko izveštaja o smrti nekoliko drugih ruskih oficira.

Za trojicu generala za koje su ukrajinske snage tvrdile da su ih ubile, kasnije je objavljeno da su živi.

U martu su ukrajinske snage saopštile da je general-major Vitalij Gerasimov ubijen ispred drugog najvećeg grada u Ukrajini, Harkova.

Međutim, 23. maja ruski državni mediji saopštili su da mu je dodeljena državna čast i porekli izveštaje o njegovoj smrti.

Još jedan komandant, general-major Magomed Tušajev, takođe je živ i povremeno se pojavljuje na snimcima postavljenim na društvenim mrežama.

A 18. marta, Kijev je naveo da je general-potpukovnik Andrej Mordvičev poginuo u vazdušnom napadu u oblasti Herson.

Međutim, kasnije se pojavio na video sastanku sa čečenskim liderom Ramzanom Kadirovim i 30. maja.

BBC Rusija je potvrdio da je on živ.

Smrt generala se retko zvanično priznaje u Rusiji.

U slučaju general-majora Vladimira Frolova, nikakva informacija o njegovoj smrti nije se pojavila u državnim medijima pre njegove sahrane u Sankt Peterburgu u aprilu.

Objavljivanje smrti vojnika i oficira u Rusiji se smatra državnom tajnom, čak i u mirnodopsko vreme.

Poslednji put kada su ruske vlasti objavile broj ubijenih vojnika i oficira u Ukrajini bio je 25. marta. Tada je saopšteno da je poginuo 1.351 vojnik.

Od tada, dakle mesec da posle početka invazije, ruske vlasti nisu objavljivale nove podatke o stradalim vojnicima.

U martu je zvaničnik iz užeg kruga ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog rekao za Volstrit žurnal da je tim ukrajinskih vojnih obaveštajnih službenika dobio zadatak da locira i cilja visoke ruske oficire.

„Oni traže generale visokog profila, pilote, komandante artiljerije", rekao je zvaničnik.

Dodali su da su oficiri tada bili ciljani ili snajperima ili artiljerijom.

Koje je sve generale Rusija do sada izgubila

General-potpukovnik Jakov Rezancev je navodno ubijen u ukrajinskom napadu na vazdušnu bazu „Čornobajevka" u blizini grada Hersona.

Prošle godine je unapređen u general-potpukovnika i bio je komandant 49. kombinovane armije Južnog vojnog okruga Rusije.

Navodi se da je učestvovao u vojnoj operaciji Rusije u Siriji.

General-major Oleg Mitjajev je navodno poginuo negde u blizini Marijupolja, grada na jugoistoku Ukrajine koji je bio poprište dugotrajne ruske opsade.

Ukrajinski nacionalistički puk Azov ranije je tvrdio da ga je ubio.

Bio je komandant 150. motorizovane divizije ruske armije, relativno nove jedinice osnovane 2016, sa sedištem u Rostovskoj oblasti blizu granice sa Ukrajinom.

Ukrajina tvrdi da je jedinica stvorena da bi učestvovala u sukobu u istočnim oblastima pod kontrolom proruskih separatista, iako Rusija negira da je njena vojska tamo bila uključena u borbe.

General-major Andrej Kolesnikov, iz 29. kombinovane armije, poginuo je u borbama 11. marta, prema zvaničnim ukrajinskim izvorima.

Nisu navedene okolnosti njegove smrti.

Pošto je Kolesnikov postao treći ruski general koji je navodno ubijen u Ukrajini, jedan zapadni zvaničnik rekao je za Pres asošiejted da je ruska vojska suočena sa niskim borbenim moralom, zbog čega se visoki vojni oficiri približavaju liniji fronta i direktno učestvuju u borbama.

General-major Andrej Suhoveckij, zamenik komandanta iste jedinice kao i Gerasimov, navodno je ubijen snajperom 3. marta.

Kao i Gerasimov, Suhoveckij je bio deo vojnih operacija Rusije na Krimu i u Siriji.

Za razliku od ostalih generala, smrt Suhoveckog je objavljena u ruskim medijima, a ruski predsednik Vladimir Putin je u govoru potvrdio da je u Ukrajini poginuo general.


Pogledajte video o 100 dana rata u Ukrajini


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: