Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:52, 1. 3. 2022.

| BBC News na srpskom

Ukrajina i Rusija: Kako sportski svet reaguje na rat u Ukrajini

Autor: BBC News na srpskom
Liverpool fans display a Ukraine flag as the big screen reads 'Football Stands Together' before the Carabao Cup Final match between Chelsea and Liverpool at Wembley Stadium on February 27
Getty Images
Navijači Liverpula sa zastavom Ukrajine, pre fudbalske utakmice u nedelju, na londonskom stadionu Vembli.

Ruska invazija na Ukrajinu odjeknula je širom sportskog sveta.

Organizacije i sportisti iz čitavog sveta - i mnogih sportova - ispoljili su kritiku.

U najskorijem razvoju događaja, ruski fudbalski klubovi i reprezentacija suspendovani su iz svih takmičenja pod okriljem Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) i Evropske fudbalske unije (UEFA).

Iz ova dva svetska i evropska fudbalska upravna tela saopšteno je da će zabrana važiti „do daljnjeg".

To znači da ruska muška reprezentacija neće igrati utakmice plej-ofa za Svetsko prvenstvo narednog meseca, dok je ženskom timu zabranjeno učešće na Evropskom prvenstvu za žene ovog leta.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) poslednja je u nizu organizacija koja je suspendovala rusku reprezentaciju i klubove iz takmičenja pod njenim okriljem.

Fudbalske vlasti Poljske, Češke i Švedske su još tokom vikenda saopštile da će odbiti da igraju sa Rusijom u predstojećem plej-ofu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo za muškarce.

Utakmica između Poljske i Rusije trebalo je da se odigra 24. marta u Moskvi, dok bi pobednika sačekao bolji iz duela Čeha i Šveđana.

Tri zemlje su ranije zatražile da Međunarodno upravno telo svetskog fudbala - FIFA ne dozvoli Rusiji da bude domaćin predstojećih utakmica.

Poljski napadač Robert Levandovski, koji je proglašen za najboljeg igrača sveta u 2021. godini, oglasio se tada na Tviteru po ovom pitanju.

„Ne mogu da zamislim da igram meč sa reprezentacijom Rusije u situaciji kada se nastavlja oružana agresija u Ukrajini", napisao je Levandovski.

„Ruski fudbaleri i navijači nisu odgovorni za ovo, ali ne možemo da se pretvaramo da se ništa ne dešava."

Robert Lewandowski in action for Poland
Getty Images
Fudbalska reprezentacija Poljske i njihova glavna zvezda Robert Levandovski odbijaju da igraju sa Rusijom u plej-ofu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 24. marta.

Spartak Moskva je izbačen iz fudbalske Lige Evrope, a njegov protivnik u osmini finala Red Bul Lajpcig plasiraće se u narednu rundu takmičenja.

„Fudbal je ovde u potpunosti ujedinjen i apsolutno solidaran sa svim ljudima u Ukrajini koji su pogođeni ratom", navele su FIFA i UEFA u zajedničkom saopštenju.

„Obojica predsednika se nadaju da će se situacija u Ukrajini značajno i brzo poboljšati kako bi fudbal ponovo mogao da bude vektor jedinstva i mira među ljudima.

Navijači Čelsija i Liverpula istakli ukrajinske zastave na Vembliju

A Chelsea fan showing a placard with the Ukrainian flag and the club crest
Getty Images
Navijači Čelsija su takođe istakli ukrajinsku zastavu na Vembliju.

Ukrajinske zastave viđene su na Vembliju među navijačima oba tima tokom finala Karabaoo kupa između Čelsija i Liverpula u nedelju, 27. februara.

Navijači londonskog tima nisu se libili da pokažu podršku Ukrajini uprkos činjenici da je njihov klub u vlasništvu ruskog milijardera Romana Abramoviča.

F1 zaobilazi Rusiju

A view from the 2017 Russian Grand Prix
Getty Images
Velika nagrada Rusije će ove godine izostati

Formula 1 je 25. februara saopštila da otkazuje Veliku nagradu Rusije, koja je trebalo da se održi u Sočiju tačno deset meseci kasnije, u decembru.

U saopštenju upravnog tela trkačke serije kaže se da je „nemoguće održati Veliku nagradu Rusije pod ovim okolnostima".

Neki vozači, uključujući aktuelnog svetskog prvaka Maksa Verštapena, izrazili su zabrinutost povodom trke.

„Kad je neka zemlja u ratu, nije u redu trkati se u njoj", izjavio je on prošle nedelje tokom predsezonskih proba u Barseloni.

To nije jedini događaj planiran u Rusiji koji je sada otkazan.

Rusija je izgubila finale Lige šampiona

UEFA, administrativni organ evropskog fudbala, oduzela je domaćinstvo finala Lige šampiona, najprestižnijeg klupskog fudbalskog turnira, Sankt Peterburgu - rodnom gradu ruskog predsednika Vladimira Putina.

A football with an allusion to the hosting of the Uefa Champions League final by St Petersburg
Getty Images
Iako to piše na ovim loptama, finale Lige šampiona se neće igrati u Sankt Peterburgu

Utakmica, koja je trebalo da bude održana 28. maja, biće odigrana u Parizu.

UEFA je saopštila i da raskine sponzorski ugovor sa ruskom državnom energetskom kompanijom Gasprom, koji je navodno vredan više od 40 miliona dolara godišnje.

Mančester junajted je otkazao sponzorski ugovor od više miliona dolara

Jedan od najslavnijih fudbalskih klubova na svetu, Mančester junajted, saopštio je 25. februara da raskida veze sa ruskom avio-kompanijom Aeroflot i otkazuje sponzorski ugovor vredan oko 40 miliona dolara.

„U svetlu događaja u Ukrajini, povukli smo sponzorska prava Aeroflota", naveo je klub u saopštenju.

„Delimo zabrinutost naših navijača iz celog sveta i saosećamo sa svima koji su pogođeni dešavanjima."

Aeroflotu nije pomogla ni odluka britanske vlade da zabrani ruskoj avio-kompaniji letove u ovu zemlju.

IOC president Thomas Bach (left) waves to the crowd alongside Russian president Vladimir Putin during the Sochi Winter Olympics in 2014
Getty Images
MOK, kojim predsedava Tomas Bah (levo), kritikovao je Rusiju zbog kršenja olimpijskog primirja

MOK kritikuje kršenje Olimpijskog primirja

Jedna od najoštrijih reakcija stigla je od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koji je kritikovao Moskvu zbog kršenja olimpijskog primirja.

U decembru prošle godine, svih 193 zemalja članica UN-a složilo se da prekine sva neprijateljstva sedam dana pred početak Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022, 4. februara, i sedam dana posle zatvaranja Paraolimpijskih igara, 13 marta.

MOK je preporučio savezima da donose odluke o suspenzijama ruskih sportista iz takmičenja.

Oglašavaju se ruski sportisti

Podrška Ukrajini stigla je i od ruskih sportista.

Fudbaler Fedor Smolov, koji igra za Dinamo iz Moskve, postavio je na Instagramu poruku „Ne ratu" pored ukrajinske zastave.

Još jedna ruski sportista koji se usprotivio ratu je teniser Andrej Rubljov, koji je prošle nedelje osvojio turnir u dublovima u Francuskoj zajedno sa Ukrajincem Denisom Molčanovim.

Video gde ispisuje poruku „Ne ratu, molim vas" na objektivu TV kamere tokom turnira u Dubaiju prošlog petka postao je viralan.

i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: