Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 2. 3. 2022.

| BBC News na srpskom

Ukrajina i Rusija: Šta je vakuum bomba ili termobarično oružje i da li su ga ruske snage koristile

Autor: BBC News na srpskom
A TOS-1A Solntsepyok multiple rocket launcher takes part in a dynamic display of military equipment as part of the 2021 International Army Games at Alabino shooting range.
Getty Images
Termobarično oružje se može lansirati iz vozila poput ovog višecevnog raketnog bacača TOS-1A Solntsepjok

Grupe za ljudska prava i ukrajinski ambasador u Sjedinjenim Državama optužili su Rusiju da koristi termobarično oružje - ili vakuum bombu - u borbama u Ukrajini.

Navodi se da je eksploziju koja je 28. februara 2022. uništila rafineriju nafte u Oktirki u ukrajinskoj oblasti Sumi izazvalo termobarično oružje, iako to još nije nezavisno potvrđeno.

Takođe se tvrdi da su u sukobu korišćene široko zabranjene kasetne bombe, a organizacija Amnesti internešenel optužuje Rusiju da je gađala školu u severoistočnoj Ukrajini.

Organizacije za ljudska prava naširoko osuđuju upotrebu termobaričkog oružja, koje usisava kiseonik iz okolnog vazduha kako bi se stvorila eksplozija visoke temperature.

Ali šta je to oružje - koje novinar BBC-ja za pitanja bezbednosti Frenk Gardner opisuje kao „najmoćnije nenuklearno oružje u njihovom [ruskom] arsenalu" - i zašto je zastrašujuće?

Kako funkcioniše vakuum bomba?

Vakuum bombe, poznate i kao termobarični eksplozivi, rade u dve faze.

Prvi deo je eksplozivno punjenje koje raspršuje gorivo u oblak koji zatim može ući u zgrade ili okolne objekte.

U drugoj fazi ispušta oblak koji izaziva ogromnu vatrenu loptu i usisava kiseonik iz okolnih područja izazivajući udarni talas.

„Tamo gde je normalan eksploziv oko 30 odsto goriva i 70 odsto oksidatora po težini, termobarični eksploziv je samo gorivo i koristi kiseonik u vazduhu - tako da je mnogo moćniji za datu veličinu bojeve glave", kaže Džastin Bronk, naučni saradnik na Institutu Rojal junajted servisis (Royal United Services Institute).

Kakvi su efekti?

Efekti toplote i pritiska su strašni - svako ko bi bio uhvaćen u početnoj eksploziji bi odmah bio spržen.

Svako ko bi bio zatečen u okolini zadobio bi teške unutrašnje povrede od udarnog talasa.

„Oni prvenstveno ubijaju stvaranjem izuzetno snažnog udarnog talasa koji kida organe i prži pluća", kaže Bronk.

„Ovaj udarni talas se širi u skučenim prostorima, tako da je posebno smrtonosan za ljude u ukopanim mestima kao što su podrumi ili pećine.

„Oni takođe stvaraju ekstremno visoke temperature od nekoliko hiljada stepeni i mogu da izazovu užasne opekotine."

A military vehicle on parade
Getty Images
Višecevni raketni bacač TOS-1A Solncepjok na moskovskom Crvenom trgu tokom vojne parade na Dan pobede

Postoje li dokazi da su korišćene u Ukrajini?

Tvrdnje - koje BBC nije mogao nezavisno da proveri - iznela je ukrajinska strana.

Oksana Markarova, ambasadorka Ukrajine u Sjedinjenim Državama, rekla je novinarima posle sastanka sa članovima američkog Kongresa da je Rusija „upotrebila vakuum bombu".

„Rusija pokušava da napravi pustoš u Ukrajini", tvrdi Markarova.

Čini se da snimci koje je snimio reporter CNN-a blizu ukrajinske granice pokazuju da se višecevni raketni bacači TOS-1 transportuju u blizini ruskog grada Belgoroda.

Društvenim medijima kruži još nekoliko neproverenih video snimaka na kojima se čini da se vidi da se TOS-1 premešta u druge delove zemlje blizu granice, kao i razni neprovereni video snimci na Tviteru sa tvrdnjama da prikazuju samu eksploziju.

Gde su korišćene vakuum bombe?

Ovo oružje ruske i zapadne snage koriste od 1960-ih.

SAD su ih prvenstveno koristile za napad na pećine u Avganistanu, smatrajući da se u njima kriju pripadnici ekstremističke grupe Al Kaida.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) osudila je Rusiju 2000. godine kada je objavljeno da je ovo oružje korišćeno u Čečeniji.

Nedavno je Amnesti internešenel izvestio da su i Rusija i sirijska vlada koristile termobaričnu municiju protiv pobunjenika u Siriji.

Ako se takvo oružje koristi u urbanim sredinama velikih ukrajinskih gradova - kao što je navodno bilo u Čečeniji - onda bi civilne žrtve mogle biti izuzetno ozbiljne.


Pogledajte video: Bombardovanje Jugoslavije 1999. godine


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Mi jedemo kupus, a oni meso.
U proseku svi jedemo sarmu.

Dubioza Čitalac

Tekst: Plate na jugu Srbije ispod republičkog proseka, viša samo u niškoj Medijani

Pronađite nas na: