Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:04, 10. 3. 2022.

| BBC News na srpskom

Ukrajina i Rusija: Velika Britanija sankcionisala Romana Abramoviča i šest drugih ruskih oligarha

Autor: BBC News na srpskom
Roman Abramovich
PA Media
Roman Abramovich is attempting to sell the football club

Vlada Velike Britanije uvela je sankcije sedmorici ruskih oligarha, među kojima se našao i Roman Abramovič, vlasnik fudbalskog kluba Čelsi iz Londona.

Ovo je odgovor Londona na invaziju Rusije na Ukrajinu, a bogatašima će biti zamrznuta imovina u Velikoj Britaniji i zabranjen ulazak u tu zemlju.

Sankcije su uvedene protiv „sedam najbogatijih i najuticajnijih ruskih oligarha u sklopu napora Velike Britanije da izoluje Putina i sve u njegovom okruženju", poručili su iz vlade.

Na listi su se našli i Igor Sečin i Oleg Deripaska, milijarderi bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

„Ne sme da bude bezbednog utočišta" za one koji podržavaju invaziju, rekao je britanski premijer Boris Džonson.

„Sankcije koje smo danas uveli su poslednji korak koji pokazuje našu nepodeljenu podršku ukrajinskom narodu.

Bićemo nemilosrdni u gonjenju onih koji su omogućili ubijanje civila, razaranje bolnica i nezakonitu okupaciju naših suverenih saveznika", dodao je Džonson.

Britanska vlada bila je pod pritiskom da uvede sankcije Abramoviču, koji je ranije u martu saopštio da je doneo „tešku odluku" da proda Čelsi.

„Svi koji podržavaju Putinov režim moraju snositi odgovornost", to je prioritet, poručila je Nadin Doris, britanska sekretarka za kulturu, u objavi na Tviteru.

Najavljena prodaja je sada na čekanju, pošto je u sklopu zamrzavanja njegove imovine i taj fudbalski klub oduzet ruskom biznismenu.

Veruje se da je pedesetpetogodišnji ruski milijarder blizak Vladimiru Putinu, iako je on to porekao.

Abramovičevo bogatstvo se procenjuje na 9,4 milijardi funti (oko 11,2 milijarde evra) i „jedan je od retkih oligarha iz devedesetih koji su zadržali moć i bogatstvo za vreme Putinove vlasti", navode iz britanske vlade.

Ovaj oligarh vlasnik je akcija u kompanijama Evraz i Norilsk Nikel, gigantima metaloprerađivačke industrije.

Rus je 2005. godine za 9,87 milijardi funti (11,77 milijardi evra) Gaspromu prodao 73 odsto vlasničkog udela u Sibnjeftu, ruskoj firmi za preradu nafte.

Abramovič sa Džonom Terijem i Frenkom Lampardom, nekadašnjim igračima Čelsija
PA Media
Abramovič sa Džonom Terijem i Frenkom Lampardom, nekadašnjim igračima Čelsija

Šta će biti sa Čelsijem?

Čelsiju će biti izdata posebna licenca pomoću koje će moći da nastupa na mečevima, isplaćuje zaposlene i omogući vlasnicima sezonskih karata da dolaze na utakmice, poručili su iz vlade Velike Britanije.

Ipak, klub neće prodavati dodatne karte za mečeve, a zvanična klupska prodavnica biće zatvorena.

Čelsi se suočava sa neizvesnom budućnošću, ali ministri uveravaju da klubu neće biti naneta „nepotrebna šteta".

„Znam da ovaj potez nosi neizvesnost, ali će vlada pomoći Premijer ligi i klubovima da fudbalski mečevi nastave da se igraju, a pobrinuće se i da sankcije pogode one kojima su namenjene", rekla je Nadin Doris.

Sankcije su uvedene istog dana kada nastupaju i ženski i muški tim Čelsija - fudbaleri gostuju Noriču u utakmici Premijer lige, a ženska ekipa će se sastati sa Vest Hemom u Superligi.

Iz navijačke organizacije Čelsija pozvali su vladu da „maksimalno umanji neizvesnost" i da ih „konsultuje oko bilo kakvog daljeg uticaja sankcija na klub".


Šta podrazumeva posebna licenca?

  • Svim zaposlenima u Čelsiju, gde spadaju i treneri i fudbaleri, biće isplaćena primanja
  • Klub može da finansira „razumnu" cenu za putovanja na mečeve, a ona ne sme biti veća od 20.000 funti (oko 23.850 evra) za ceo tim
  • Klub može da potroši „razumnu" količinu novca za organizaciju utakmica, ali ona ne sme biti veća od 500.000 funti (nešto manje od 600.000 evra) po meču
  • Navijači koji su kupili sezonske ili dnevne ulaznice do 10. marta mogu prisustvovati mečevima
  • Emiteri koji su kupili prava na prenose utakmica mogu prenositi svaki meč Čelsija

Ko je Roman Abramovič?

Abramovič je bogatstvo stekao u naftnoj industriji posle raspada Sovjetskog saveze početkom devedesetih godina 20. veka.

Bio je poslovni partner sa Borisom Berezovskim sa kojim devedesetih kupio udeo u vlasništvu kompanije Sibnjeft po ceni višestruko nižoj o tržišne.

Godine 2018, Abramovič je imao problema sa produženjem britanske vize, pa je na kraju povukao zahtev.

U oktobru 2021, Abramovičev portaparol je potvrdio da je on u London putovao kao državljanin Izraela, pa mu nije bula potrebna britanska viza.

Abramovič je ranije imao vize za investitore prve kategorije, koja se izdaje po ubrzanoj proceduri strancima koji ulažu u Britaniju.

Priti Patel, britanska ministarka ministarka unutrašnjih poslova, prošle nedelje je donela odluku da ukine ove vize.Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Makar obeležite te izbočine, polomismo kola bezveze. Jel to sad kao neka osveta?

Lezivraze čitalac

Tekst: "Mala pobeda" Durlanaca - izdignuti pešački prelazi u Knjaževačkoj u Nišu

Pronađite nas na: