Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:02, 29. 8. 2018.

| BBC News na srpskom

Uragan Marija: Konačan broj žrtava 50 puta veći od dosadašnjih zvaničnih podataka

Autor: BBC News na srpskom
Oštećeni put u Portoriku, 2017.
AFP/Getty
Portoriko je zatražio finansijsku pomoć američkog Kongresa

Zvaničnici Portorika objavili su da je u uraganu Marija koji je pogodio ostrvo u septembru 2017. godine poginulo 2.975 ljudi.

Novi broj žrtava skoro je 50 puta veći od prethodnih procena po kojima je poginulo 60 ljudi.

Guverner Rikardo Roselo „prihvatio" je nove nalaze nedavno objavljenog izveštaja.

Portoriko od septembra prošle godine pokušava da popravi infrastrukturu i energetsku mrežu - od Sjedinjenih Država su zatražili oko 120 milijardi evra.

„Novi zvanični broj žrtava je 2.975. Iako je ovo samo procena, ona je zasnovana na naučnoj osnovi", rekao je Roselo na konferenciji za medije.

Bela kuća je saopštila da federalna vlada Sjedinjenih Država podržava napore guvernera da podaci o žrtvama budu transparentni.

Predsednik SAD-a Donald Tramp kritikovan je zbog reakcija nakon što je uragan pogodio Portoriko. Kritičari su ga optužili da je više brige pokazao prema građanima Teksasa i Floride nakon što su uragani pogodili ove dve savezne države.

Zašto je promenjen broj žrtava?

Zvaničnici Portorika kritikovani su skoro godinu dana zbog toga što nisu objavili tačan broj žrtava. Uragan Marija bio je najjača oluja koja je pogodila region u poslednjih 90 godina.

Sve do sada zvaničan broj žrtava bio je 64 - iako su zvaničnici i ranije izjavljivali da je ukupan broj verovatno znatno viši.

Neposredno nakon nepogode, stručnjaci su procenjivali da bi ukupan broj žrtava mogao biti 4.600.

Prve procene vlade Portorika prikazivale su broj žrtava koje su se udavile ili poginule u rušenju zgrada.

Međutim, velik broj ljudi život je izgubio i zbog nedovoljne zdravstvene nege i nedostataka struje i čiste vode. Česta isključenja struje dovela su do smrtnih slučajeva zbog sepse i dijabetesa.

Poslednje procene broja žrtava rezultat su izveštaj koji su napravili stručnjaci sa Džordž Vašington univerziteta a koji je naručila vlada Portorika.

„Izveštaj pokazuje veličinu katastrofe", rekao je Roselo.

Na pitanje novinara zašto vlada do sada nije utvrdila tačan broj žrtava odgovorio je da nije savršen.

"Nisam savršen. Svako greši", rekao je.

Roselo je citirao deo izveštaja u kome piše da lekari „nisu imali dovoljno znanja" kako da ozvaniče smrtne slučaje uzrokovane prirodnim nepogodama.

„Konačna odluka o broju nastradalih bila je na doktorima. Nažalost, nisu prošli zvaničnu obuku za ovako nešto", rekao je Roselo medijima.

Zvanično priznanje broja žrtava je korak napred.


Korak napred

Geri Odonahju, BBC Vašington

Vlada Portorika je skoro godinu dana živela u ubeđenju da je nastradalo 64 ljudi.

Taj broj je bio prosto smešan kada u obzir uzmete da je vetar brzine 241 kilometar na sat napravio štetu vrednu 100 milijardi evra, ostavio ljude bez struje skoro tri meseca, više od dva bez vode i 41 dan bez telefonskog signala.

Istina, novi bilans je i dalje samo procena zasnovana na podacima o broju umrlih i uzimajući u obzir podatke o migracijama.

Međutim, ovo je korak napred za Portoriko jer sada mogu da nastave da rade na popravkama infrastrukture i dobijanju milijardi dolara od Kongresa Sjedinjenih Država kako bi ponovo izgradili bankrotirano ostrvo.


Šta piše u izveštaju?

Istraživači su dobili ukupan broj žrtava na osnovu umrlica i drugih podataka o broju umrlih od sredine septembra 2017. do sredine februara ove godine.

Ovo karipsko ostrvo je dom 3,3 miliona građana Sjedinjenih Država, od kojih je skoro osam odsto napustilo ostrvo nakon uragana.

U izveštaju piše da su siromašniji građani imali 45 odsto veće šanse da igube život nakon uragana.

Guverner Roselo izjavio je da će dati naređenje za formiranje organa za istraživanje navoda izveštaja i izvršenja preporuka koje su dali stručnjaci.

Kotoverza?

Uragan Marija smatra se trećim najvećim finansijsi razornim u istoriji Sjedinjenih Država od 1990. godine, a ipak, broj žrtava je tri puta veći od broja života koje je odneo uragan Katarina koji je 2005. pogodio obalu Sjedinjenih Država i odneo 1.833 života.

Novo istraživanje otvara pitanje odgovora Donalda Trampa na katasrtofu u Portoriku.

Kada je posetio ostrvo u oktobru prošle godine, izjavio je da zvanični treba da budu „ponosni" zbog broja žrtvava (u tom trnutku 16) zbog toga što ne može da se poredi sa brojem živova koje je odneo uragan Katarina.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: