Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:45, 31. 7. 2019.

| BBC News na srpskom

Velika Britanija: Zlostavljanje dece dugo pet decenija

Autor: BBC News na srpskom
BBC dokumentarac
BBC
Deca u domu Bičvud, prikazana u BBC dokumentarcu, rekla su da je nasilje bilo svakodnevna pojava

Više stotina dece je bilo zlostavljano u domovima i hraniteljskim porodicama, saznanja su istrage koja je sprovedena u okrugu Notingemšir.

Vlasti u Notingemu i okrugu Notingemšir objavile su da je otkriveno da su deca doživela fizičko zlostavljanje i silovanje i da postoji preko 350 prijava od 1960. godine.

Nezavisna komisija ustanovila je seksualizovano ponašanje zaposlenih u socijalnim službama „tolerisano ili ignorisano".

U ovom izveštaju stoji da je ovo najveći broj prijava za seksualno zlostavljanje u jednoj istrazi i da se očekuje da broj slučajeva zlostavljanja bude veći.

Nezavisna istraga o utvrdila je da je zlostavljanje trajalo nekoliko decenija i da je, zbog nereagovanja nadležnih, veliki broj dece bio izložen nasilju.

Otkriveno je da nije bilo „iscrpnih istraga" o navodima da su neki staratelji počinili krivično delo, a da su „lokalne vlasti češće zauzimale stranu zaposlenih u domovima, ne verujući optužbama dece".

Članovi komisije kritikovali su zaposlene u Bičvud domu u gradu Maperlej, jer su „pretili deci i bili nasilni", a seksualizovano ponašanje prema deci je bilo „tolerisano ili ignorisano, a zlostavljači su napredovali u službi".

Gradska skupština u Notingemu
BBC
Gradske vlasti u Notingemu su se izvinile žrtvama nasilja prošle godine

Šta se desilo?

Veliki broj štićenika domova i dece u hraniteljskim porodicama bili su žrtve silovanja, seksualnog zlostavljanja, voajerizma u poslednjih pet decenija u okrugu Notingemšir.

Primeri zlostavljanja obuhvataju i silovanje i napade, koje su nad decom sprovodili vaspitači i staratelji.

Jedna devojčica je bila zlostavljana u hraniteljskoj porodici, a kada je smeštena u dom za nezbrinutu decu, zlostavljač ju je redovno posećivao.

Istraga je otkrila da su u jednom domu početkom devedesetih „sva deca koja su na tom mestu provela duže od 12 meseci zlostavljana".

Ko je kriv?

Šesnaest zaposlenih u domovima za nezbrinutu decu osuđeno je za seksualno zlostavljanje u period od 1970. do 2019, kao i deset hranitelja koji su seksualno zlostavljali decu koja su im bila poverena na staranje.

Uprava u Bičvud domu je „namerno ignorisala probleme dece koja su bila pod njihovom zaštitom", objaljeno je u izveštaju, a samo su dva disciplinska postupka pokrenuta povodom optužbi za seksualno zlostavljanje i „oba su bila sprovedena na neadekvatan način".

Čak i kada je utvrđeno za neke od zaposlenih da su zlostavljali decu, oni bi i dalje ostajali na svojim položajima i ponovili bi to krivično delo.

Takođe je otkriveno da vlasti u gradu i okrugu nisu učinile dovoljno da bi sprečili zlostavljanje, iako su postojali već nekoliko decenija postojali dokazi, saopštili su istražitelji.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

A od polovine juna će se naviknete na kišu.

Dragan Milovanović Čitalac

Tekst: Naredne nedelje u Nišu kiša i pljuskovi, do polovine juna nestabilno vreme