Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:45, 31. 7. 2019.

| BBC News na srpskom

Velika Britanija: Zlostavljanje dece dugo pet decenija

Autor: BBC News na srpskom
BBC dokumentarac
BBC
Deca u domu Bičvud, prikazana u BBC dokumentarcu, rekla su da je nasilje bilo svakodnevna pojava

Više stotina dece je bilo zlostavljano u domovima i hraniteljskim porodicama, saznanja su istrage koja je sprovedena u okrugu Notingemšir.

Vlasti u Notingemu i okrugu Notingemšir objavile su da je otkriveno da su deca doživela fizičko zlostavljanje i silovanje i da postoji preko 350 prijava od 1960. godine.

Nezavisna komisija ustanovila je seksualizovano ponašanje zaposlenih u socijalnim službama „tolerisano ili ignorisano".

U ovom izveštaju stoji da je ovo najveći broj prijava za seksualno zlostavljanje u jednoj istrazi i da se očekuje da broj slučajeva zlostavljanja bude veći.

Nezavisna istraga o utvrdila je da je zlostavljanje trajalo nekoliko decenija i da je, zbog nereagovanja nadležnih, veliki broj dece bio izložen nasilju.

Otkriveno je da nije bilo „iscrpnih istraga" o navodima da su neki staratelji počinili krivično delo, a da su „lokalne vlasti češće zauzimale stranu zaposlenih u domovima, ne verujući optužbama dece".

Članovi komisije kritikovali su zaposlene u Bičvud domu u gradu Maperlej, jer su „pretili deci i bili nasilni", a seksualizovano ponašanje prema deci je bilo „tolerisano ili ignorisano, a zlostavljači su napredovali u službi".

Gradska skupština u Notingemu
BBC
Gradske vlasti u Notingemu su se izvinile žrtvama nasilja prošle godine

Šta se desilo?

Veliki broj štićenika domova i dece u hraniteljskim porodicama bili su žrtve silovanja, seksualnog zlostavljanja, voajerizma u poslednjih pet decenija u okrugu Notingemšir.

Primeri zlostavljanja obuhvataju i silovanje i napade, koje su nad decom sprovodili vaspitači i staratelji.

Jedna devojčica je bila zlostavljana u hraniteljskoj porodici, a kada je smeštena u dom za nezbrinutu decu, zlostavljač ju je redovno posećivao.

Istraga je otkrila da su u jednom domu početkom devedesetih „sva deca koja su na tom mestu provela duže od 12 meseci zlostavljana".

Ko je kriv?

Šesnaest zaposlenih u domovima za nezbrinutu decu osuđeno je za seksualno zlostavljanje u period od 1970. do 2019, kao i deset hranitelja koji su seksualno zlostavljali decu koja su im bila poverena na staranje.

Uprava u Bičvud domu je „namerno ignorisala probleme dece koja su bila pod njihovom zaštitom", objaljeno je u izveštaju, a samo su dva disciplinska postupka pokrenuta povodom optužbi za seksualno zlostavljanje i „oba su bila sprovedena na neadekvatan način".

Čak i kada je utvrđeno za neke od zaposlenih da su zlostavljali decu, oni bi i dalje ostajali na svojim položajima i ponovili bi to krivično delo.

Takođe je otkriveno da vlasti u gradu i okrugu nisu učinile dovoljno da bi sprečili zlostavljanje, iako su postojali već nekoliko decenija postojali dokazi, saopštili su istražitelji.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: