Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:59, 9. 5. 2022.

| BBC News na srpskom

Velika Britanija i kraljevska porodica: Otvaranje britanskog parlamenta bez kraljice posle 59 godina

Autor: BBC News na srpskom
State Opening of Parliament, 2021
Chris Jackson
The Queen, seen at last year's State Opening of Parliament, will miss it for the first time in 59 years

Britanska kraljica Elizabeta odustala je od čitanja govora na ovogodišnjem Državnom otvaranju parlamenta, saopšteno je iz Bakingemske palate.

Ovo će biti prvi put od 1963. godine da će kraljica propustiti tu ustavnu ceremoniju, kada se saopštavaju vladini zakonodavni planovi.

Umesto nje, govor će u utorak održati njen sin, princ Čarls.

Devedesetšestogodišnja kraljica ima problema sa kretanjem i morala je da otkaže niz nedavnih javnih nastupa.

Iz Bakingemske palate su govorili da se kraljica nada da će prisustvovati, ali je sada potvrđeno da neće ići na ceremoniju u Vestminsteru zbog „povremenih problema sa mobilnošću".

U saopštenju se navodi da je takva odluka doneta u konsultaciji sa njenim lekarima i da je ona nevoljno odlučila da ne prisustvuje.

Dok će kraljičino mesto ostati prazno u sali, kraljevsku porodicu predstavljaće princ Čarls, njegova supruga, vojvotkinja od Kornvola Kamila i princ Vilijam, vojvoda od Kembridža.

State Opening of Parliament, 2021
Chris Jackson
Tokom njene 70-godišnje vladavine, kraljica je Državno otvaranje parlamentra propustila samo dva puta

Kraljica takođe nije prisustvovala sličnim događajima za Uskrs, poput svečane službe, a prema najavama neće biti ni domaćin ovogodišnjim zabavama u kraljevskoj bašti.

Počasna služba njenom preminulom supugu princu Filipu u martu bila je jedini javni događaj van njene kraljevske rezidencije kojem je do sada prisustvovala u 2022. godini.

Državno otvaranje parlamenta označava početak parlamentarne godine, sa kraljičinim govorom koji predstavlja dnevni red vlade i zakone koje želi da uvede.

Govor obično čita monarh, kao šef države, a kraljica ga je zbog trudnoće samo dva puta propustila tokom njene 70-godišnje vladavine - 1959. i 1963.

U tim prilikama govor je održao Lord kancelar, dok će sada ta čast pripasti princu od Velsa.

Ovo će biti prvi put u 59 godina da kraljica neće prisustvovati ceremoniji.

Princ Čarls će otvoriti zasedanje parlament sa princom Vilijamom u svojstvu „državnih savetnika".

Oni mogu da preuzmu takve službene dužnosti ako se monarh privremeno ne oseća dobro.

Postoje četiri državna savetnika - druga dva su princ Endrju, koji se povukao sa kraljevskih dužnosti, i princ Hari, koji živi u Sjedinjenim Državama.

Ovlašćenje državnim savetnicima da otvore parlament obezbeđeno je „Patentom za pisma", koji je izdala kraljica i koji omogućava princu Čarlsu i princu Vilijamu da izvrše tu dužnost.

Portparol britanskog premijera je rekao da on „potpuno poštuje želje Njenog Veličanstva i zahvalan je princu od Velsa što je pristao da održi govor u njeno ime".Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Mi jedemo kupus, a oni meso.
U proseku svi jedemo sarmu.

Dubioza Čitalac

Tekst: Plate na jugu Srbije ispod republičkog proseka, viša samo u niškoj Medijani

Pronađite nas na: