Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:53, 30. 8. 2019.

| BBC News na srpskom

Vladimir Veličković: Odlazak jednog od najznajačnijih srpskih umetnika

Autor: BBC News na srpskom
Vladimir Veličković
Galerija Rima
Vladimir Veličković

Vest o smrti slikara i akademika Vladimira Veličkovića potvrdila je Srpska akademija nauka i umetnosti, čiji je član bio od 1985. godine.

Rođen 1935. godine, Veličković je diplomirao 1960. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića (1962-1963) u Zagrebu, a od 1963. izlaže samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, dok od 1966. živi u Parizu.

Predstavljao je Jugoslaviju 1972. na 35. Bijenalu u Veneciji. I posle raspada države za sebe je govorio da je „jugoslovenski umetnik koji živi u Parizu".

"Prateći lepotu i energiju pokreta sa svojih slika, u neki njemu znani svet otišao je naš član Vladimir Veličković. Ostaje uteha da smo bili svedoci barem dela njegovog preleta", rekao je Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Veličković se smatra najautentičnijim umetnikom nove figuracije i postmodernog slikarstva druge polovine 20. veka.

Vladimir Veličković "Požar" (2018)
Vladimir Veličković
Vladimir Veličković "Požar" (2018)

„Njegov značaj je nemerljiv, i kao umetnika i pedagoga", izjavila je za BBC na srpskom istoričarka umetnosti Nevena Martinović, koja je sarađivala s Veličkovićem na monografijama koje je objavila galerija Rima.

Pored umetničkog značaja, Martinović će pamtiti njegovu vitalnost.

„Bez obzira na njegove godine, on je odlazio u svoj atelje svaki dan, neki od njegovih radova pokazuju energiju čoveka koji nije izgubio ništa od stvaralačke vitalnosti", kaže ona.

Dobitnik je brojnih značajnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Bio član je Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Francuske akademije i Makedonske akademije nauka i umetnosti (MANU).

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem u oblasti kulture i umetnosti (Commandeur dans l'Ordre des Arts et des Lettres i ordena Légion d'Honneur).

Pomoć srpskim umetnicima u Parizu

Veličković je bio profesor (1983-2000) na École nationale supérieure des beaux-arts u Parizu.

Mladi umetnici iz regiona tvrde da je uvek bio spreman da pomogne savetom ili kontaktima u francuskoj prestonici.

Osnivač je Fonda za crtež "Vladimir Veličković" i nagrade za mlade umetnike koju, u saradnji sa Galerijom Haos, dodeljuje svake godine mladim umetnicima od sredstava koje dobija na osnovu priznanja za doprinos nacionalnoj kulturi.

Damjan Kovačević, dobitnik ove nagrade 2010, kaže da je Veličković „renesansni majstor ovog vremena".

Vladimir Veličković i Damjan Kovačević
Damjan Kovačević
Vladimir Veličković i Damjan Kovačević

Smatra da je Veličković uradio puno za mlade umetnike.

„On mi je dao veru da crtež nije samo likovna disciplina, nego da linijom odvajaš svetove na dobre i loše, na crne i bele. Njegov gavran nije običan gavran, nego je postao feniks, besmrtan i lep", zaključuje Kovačević.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA