Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:58, 13. 7. 2020.

| BBC News na srpskom

Zatvor i smrtna kazna: Pogubljen prvi zatvorenik na saveznom nivou u Americi posle 17 godina

Autor: BBC News na srpskom
Daniel Lewis Lee
AFP

Trostruki ubica Danijel Luis Li je pogubljen smronosnom injekcijom, nekoliko sati pošto je američki Vrhovni sud doneo odluku da ova kazna može da bude izvršena.

Li je prvi osuđenik koji je pogubljen na osnovu presude na saveznom nivou posle 17 godina.

Od devet članova vrhovnog suda, za izvršenje smrtnih kazni glasalo je pet, dok su protiv bila četiri.

Nekoliko izvršenja smrtne kazne odloženo je u ponedeljak, posle odluke lokalnog suda da treba da budu razrešene nedoumice sa Ministarstvom pravde.

Li, koji je osuđen za ubistvo porodice u Arkanzasu 1996, trebalo je da bude pogubljen u ponedeljak smrtonosnom injekcijom u zatvoru u Indijani.

Osuđeni zatvorenici su preko advokata zahtevali odlaganje, tvrdeći da su smrtonosne injekcije „surova i neuobičajena vrsta kazne."

Li, koji je mučio i ubio porodicu pre nego što je tela bacio u jezero, prvobitno je trebalo da bude pogubljen u decembru prošle godine.

Međutim, tada je došlo do odlaganja jer je sudovima u SAD bilo blokirano izvršenje smrtnih kazni.

Još četiri izvršenja smrtnih kazni na federalnom nivou su odložena nakon ove odluke, što bi dalje moglo da dovede u pitanje vladin protokol o korišćenju smrtonosnih injekcija.

Ministarstvo pravde je najavilo podnošenje žalbe na ovakvu odluku.

Šta je pozadina slučajeva?

Pogubljenja Lija i još četvorice osuđenih - planirana su da se izvedu smrtonosnom injekcijom u kojoj se nalazi lek pentobarbital.

Zatvorenici su se bunili da taj lek krši njihova ustavno pravo da se „ne sprovodi surova i neobična kazna".

Navodno, ovaj lek je izazivao dodatne zdravstvene probleme prilikom prethodnih slučajeva korišćenja.

„Sud smatra da bi podnosioci tužbe najverovatnije patiti u slučaju da sud ne odobri donošenje privremene mere", navela ja sutkinja.

Advokat jednog od preostale četvorice osuđenika na smrt u saopštenju je naveo:

„Vlada je pokušala da ubrza ova pogubljenja, uprkos tome što nismo dobili odgovore na mnoga pitanja koja se tiču legalnosti novih protokola".

Odluka je doneta nedugo pošto je Apelacioni sud presudio da pogubljenje Lija može da se izvrši.

Neke od članova porodice Lijevih žrtava se protive pogubljenju i podržali su odlaganje, obrazlažući da ih izlaže opasnosti od zaraze korona virusom.

Osamdesetjednogodišnja Arlin Piterson, čiju ćerku, zeta i unuku je ubio Li, kazala je da želi da on dobije doživotnu robiju, baš kao i njegov saučesnik.

Šta se promenilo u pravilima pogubljenja?

Administracija Donalda Trampa, predsednika SAD, saopštila je da će federalna pogubljenja biti izvršena nakon prošlogodišnjeg odlaganja.

„U ovim okolnostima, obe stranke, kao i Ministarstvo pravde, zalažu se za smrtnu kaznu za najteže kriminalce", rekao je Vilijam Bar, američki državni tužilac.

„Za Ministarstvo pravde je najvažnija vladavina zakona - žrtvama i njihovim porodicama dugujemo to da nastavimo sa izvršenjem kazne koju nalaže naš pravosudni sistem", dodao je Bar.

Ovu odluku su mnogi kritikovali kao političku.

Poslednji osuđenik po federalnom zakonu koji je pogubljen bio je Luis Džons junior, pedesetrogodišnji veteran Zalivskog rata koji je ubio devetnaestogodišnju vojnikinju Trejsi Džoj Mekbrajd.

Federalna i državna pogubljenja - u čemu je razlika?

Pojedina krivična dela, poput falsifikovanja novca ili krađe pošte, automatski potpadaju pod federalnu jurisdikciju jer predstavljaju kršenje ustava.

Za ostala krivična dela, to koji sud ima nadležnost, može da zavisi i od težine zločina za koje se optuženi terete.

Smrtna kazna je 1972. godine stavljena van snage na državnom i federalnom nivou odlukom Vrhovnog suda.

Ipak, četiri godine kasnije, Vrhovni sud je dozvolio svakoj saveznoj državi da vrati smrtnu kaznu.

A do 1988. godine američka vlada je usvojila i zakon koji je ponovo omogućio smrtnu kaznu i na federalnom nivou.

Prema podacima Informacionog centra za smrtne kazne, 78 ljudi je osuđeno na federalnom nivou u periodu od 1988. do 2018, ali samo su tri izvršene.

U ovom trenutku 62 zatvorenika čeka na izvršenje smrtne kazne. Po američkom pravosudnom sistemu - za krivična dela mogu da sude federalni sudovi, na nacionalnom nivou i državni, na regionalnom.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA