Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:46, 4. 2. 2021.

| BBC News na srpskom

Žene i kontracepcija: Antibebi pilule i opasnosti koje kriju

Autor: BBC News na srpskom
A photo of Vanessa Centeno
VANESSSA CENTENO
Vanesa Senteno: Mislila sam da se ovo nikad neće desiti, ali jeste

Kad je Vanesa Senteno otkrila da ima smrtonosni krvni ugrušak koji joj blokira pluća, bilo je to maltene previše za svariti.

Ali kad je shvatila šta je to potencijalno izazvalo - bila je još šokiranija i zbunjenija.

Bostonska stručna saradnica za marketing je 2019. godine, kao i milioni žena širom sveta, koristila pilulu kao oblik kontracepcije.

Ali za razliku od većine tih žena, Vanesa je patila od jedne od retkih nuspojava uzimanja antibebi pilule - krvnog ugruška, za koji kaže da joj je zauvek izmenio život.

A woman holding on to her chest in pain
Getty Images

„Mislila sam da imam srčani udar"

„Pela sam se uz stepenice i odjednom sam morala da se pridržim za poštansko sanduče, zato što sam potpuno izgubila dah", priseća se Vanesa.

„Nikad mi se nije desilo da toliko ostanem bez daha i pokušala sam da udahnem što sam više mogla."

Uprkos problemima sa disanjem, Vanesa je otišla da radi, ali je morala da ode ranije sa posla do lokalne klinike.

„Dali su mi inhalator koji je trebalo da mi otvori sve disajne puteve. Osećala sam se malo bolje i disanje mi je bilo malo bolje.

„Uradili su mi sken i rekli da vide senku na plućima i da je verovatno od upale pluća."

Ali sledeći dan klinika je pozvala Vanesu da joj kaže da nije u pitanju upala pluća i da moraju da urade još testova.

Nije mogla da zakaže pregled kod lekara narednih mesec dana, a za to vreme se njeno disanje pogoršalo i, po savetu klinike, počela je da koristi pumpicu za astmu.

„I onda se desilo", otkrila je ona.

„Išla sam uz stepenice i niz njih dok sam prala veš i počela sam da se borim za vazduh, tako da sam otvorila jednodelni kombinezon koji sam nosila i pala na kuhinjski pod, jer nisam mogla da dišem."

Bolelo je čitavo telo, stomak, grudi, ruke; Mislila je da doživljava srčani udar.

Vanesa nije otišla u bolnicu, već je pozvala ordinaciju svoje lekarke, gde ju je sestra savetovala da dođe što pre.

„Narednog dana sam otišla kod lekarke, ispričala joj sve simptome, a ona me je pregledala i želela da me snimi, tako da sam poslata u veću bolnicu."

Dok je trepnula, već su je priključivali na sve monitore, ubacivali infuziju - „sve se desilo tako brzo da nisam stigla da reagujem."

„Ispostavilo se da imam masivni krvni ugrušak u predelu grudi, da je počeo da se razdvaja i da je blokirao veći deo mojih pluća."

Vanesa je provela skoro dva dana u bolnici pre nego što je puštena kući, ali naredne dve nedelje nije smela da ustane iz kreveta.

Ona kaže da su joj doktori rekli da je jedino održivo rešenje za njen krvni ugrušak promena kontracepcije, jer je to bila jedina nova stvar koju je unela u telo.

„Rečeno mi je da sam sačekala još jedan dan ne bih preživela, toliko je gadno bilo", kaže ona.


Pogledajte video: Virtuelna realnost kao pomoć pri porođaju


Koliko su česti krvni ugrušci kod žena na piluli?

A photo of conceptive pills on a pink background
Getty Images
Ova pilula je često kontraceptivno sredstvo u Evropi, Australiji i na Novom Zelandu

Vrlo su retki.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) u Velikoj Britaniji, „to je od pet do 12 slučajeva krvnih ugrušaka na 10.000 žena koje ih piju godinu dana. Poređenja radi, dva su slučaja krvnih ugrušaka u venama godišnje na 10.000 žena koje ne koriste kombinovanu kontracepciju."

NHS savetuje da ako žena ima bilo kakve sumnje - obavezno razgovara sa lekarom.

Globalno, više od 150 miliona žena uzima pilulu i to je najčešći oblik kontracepcije u Evropi, Australiji i na Novom Zelandu.

Drugi je najpopularniji u Africi, Latinskoj Americi i Severnoj Americi i treći najpopularniji u Aziji.

Pilula, kao i svaki oblik hormonalnog kontraceptivnog sredstva, ima svoje nuspojave, uključujući promene raspoloženja i fluktuacije težine, za koje se zna i o kojima se često govori.

Ali manje poznate nuspojave kao što su krvni ugrušci mogu da ugroze život.

Na rizik da žene dobiju krvni ugrušak utiče izloženost hormonima, starost, porodična istorija zgrušavanja krvi i faktori načina života kao što su gojaznost i pušenje.

„I tako kombinovana oralna kontraceptivna sredstva povećavaju rizik od krvnog ugruška četiri do osam puta, u zavisnosti od toga koja vrsta se koristi", kaže profesorka Beverli Hant, konsultantkinja za trombozu i hemostazu u Gajevoj i Sent Tomasovoj bolnici u Londonu.

„Međutim, taj rizik tokom trudnoće je mnogo veći, tako da je praktično bolje uzimati kombinovana oralna kontraceptivna sredstva nego zatrudneti", dodaje ona.

A photo of a woman lying on a sofa
Getty Images

„Ne dolazi do zgrušavanja kod svakoga"

Oralno kontraceptivno sredstvo, poznato kao antibebi pilula, sadrži sintetičku verziju estrogena ili progesterona ili kombinaciju oba hormona koja se proizvode u telu.

„Estrogen izaziva razvoj folikula koje su kao kućice za jajne ćelije, tako da kad jajne ćelije sazre, one ovuliraju i onda posle ovulacije zatrudnite", kaže doktorka Zozo Nene, specijalistkinja za reprodukciju u Akademskoj bolnici Stiv Biko u Pretoriji, u Južnoj Africi.

„Ali kad je estrogen visok, on šalje negativnu povratnu informaciju mozgu, gde se proizvodi hormon koji stimuliše folikule, a dajući estrogen u piluli vi potiskujete taj hormon, tako da ne dođe do razvoja folikula i ne bude ovulacije", dodaje ona.

Doktorka Nene objašnjava da progesteron funkcioniše na tri načina; on zgušnjava sluz oko grlića materica tako da sperma ne može da se probije.

Drugo, stanjuje unutrašnji sloj materice tako da ne dođe do implatancije a potom i u jajovodima i dlakastim strukturama po imenu trepavice koje navode jajnu ćeliju ka toj šupljini ili jajnu ćeliju i spermatozoid da se sretnu.

„Tako dva hormona rade u sadejstvu da spreče ovulaciju ili implantaciju", kaže ona.

Česta nuspojava pilule može da bude mučnina i povraćanje, gojenje, naduvenost, akne.

„Neke žene se žale na smanjeni libido, glavobolje, osetljivost grudi i promene raspoloženja", dodaje doktorka Nene.

„Postoje komponente estrogena i progestorena, tako da su nuspojave veza sa tim hormonima."

„Važno je znati šta izaziva koje nuspojave, tako da znamo da su mučnina i povraćanje uglavnom nuspojave estrogena", objašnjava doktorka Nene.

Telo ima faktore zgrušavanja koji rade uz oralnu kontracepciju, tako povećavajući zgrušavanje u čitavom telu, ali ne dolazi do zgrušavanja kod svakoga.

„Moramo da otkrijemo ko ima veći faktor rizika od zgrušavanja, prema mom iskustvu to su uglavnom žene koje imaju povećani indeks telesne mase", kaže doktorka Nene.

A photo of different forms of contraception on a pink background.
Getty Images
Vanesa je tokom godina isprobala različite oblike kontracepcije, među kojima i implantat

„Patim od PTSP-a"

Više od godinu dana kasnije, Vanesa se i dalje muči da povrati normalan život.

„Odjednom sam imala plućnu emboliju i morala sam šest meseci da uzimam lekove za razređivanje krvi i morala sam da pazim da ne padnem ili da se ne posečem, jer bilo šta može da dovede do unutrašnjeg krvarenja."

„Postraumatski stresni poremećaj (PTSP) koji sam doživela od ovoga bio je nadrealan, pranje veša bilo je najveći okidač", kaže ona.

„Moram neprestano da se podsećam da sam sada dobro i da više nisam ugrožena."

„Stvarno ne znam zašto se to desilo, jer sam već bila na piluli tokom čitavih mojih studija i ugradila sam kontraceptivni implantat Neksplanon neposredno pre nego što sam počela da pijem pilulu prošle godine."

Mnogi su razlozi zašto se žene odluče da počnu da uzimaju pilulu ili neke druge oblike kontracepcije. Kao faktor se često previđaju finansije.

Vanesa je radila po ugovoru u okolini Bostona, tako da se odlučila za implantat sve dok ne bude mogla da obezbedi stalan posao.

„Računala sam da će mi implantat Neksplanon biti dovoljno kontraceptivno sredstvo ako ne budem imala posao za tri meseca", kaže ona.

„Implantat je bio sjajan, ali jedna nuspojava za mene bila je da sam se mnogo ugojila."

„Mislim da smo postali neosetljivi na taj deo reklama, kad kažu da ovaj proizvod može da dovede do sledećih nuspojava, pa čak i smrti."

„Nikad ne pomislimo da će se to desiti nama, ali meni se jeste desilo i preokrenulo je moj svet iz korena i još uvek to čini."

Vanesa kaže da život u svetu građenom po meri muškarca znači da žene preuzimaju teret za sve, uključujući i kontracepciju.

„Mi imamo menstruaciju, sve vreme nas boli, zanemarujemo bol jer ako kažemo bilo šta, na to se ne gleda blagonaklono, zato što nam se dešava svakog meseca, a morale bi da smo se već navikle do sada", kaže ona.

„Moramo da dođemo u tačku gde će te stvari koje žene moraju da uzimaju biti bolje za nas i ako smo prisiljene da ih uzimamo samo zato što je to u ponudi, onda mora da postoji neki bolji način", kaže ona.

„Prosto mora da postoji."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: