Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:36, 8. 12. 2021.

| BBC News na srpskom

Žene i zdravlje: „Da sam samo ranije otkrila da imam pelvični kongestivni sindrom“

Autor: BBC News na srpskom
Sophie Robehmed
Sophie Robehmed

Sofi Roubemed provela je veći deo 2018. godine boreći se sa hroničnim bolom u abdomenu i donjim leđima, simptomima koje je već osećala ranije, ali nikad duže od oko nedelju dana.

Potom joj je postavljena dijagnoza pelvičnog kongestivnog sindroma - stanja koje nijedan lekar nije pomenuo tokom mnogih godina otkad traži zdravstvenu pomoć.

Utorak je, 14. avgust 2018. godine, a ja sam pod anestetikom, ležim na operativnom stolu, dok se metalni kalemi ubacuju u moje vene jajnika i karlice preko katetera u mom vratu.

Nedavno mi je postavljena dijagnoza pelvičnog kongestivnog sindroma (PKS), ili refluksa vene jajnika, kako je još poznat, stanje koje može da izazove nagomilavanje krvi u venama jajnika i karlice, od koje se one šire i počinju da pritiskaju okolne organe.

To može da izazove ili pogorša čitav niz problema - sindrom nervoznog creva, bolne menstruacije, bol u leđima, i zamor, da navedemo samo neke - i sa sobom obično nose nepopustljiv karlični bol.

Nema garancija da će zahvat kojem se podvrgavam, poznat kao embolizacija vene, funkcionisati.

Ali rečeno mi je da u oko 80 odsto slučajeva ona uspeva da smanji ili potpuno ukloni simptome, tako da deluje kao moja najbolja opcija posle više meseci neprekidnog bola.

Short presentational grey line
BBC

Počela sam da osećam bolne, teške menstruacije i simptome nalik sindromu nervoznog creva još u tinejdžerskim godinama, ali tek mi je u tridesetim pomenut pelvični kongestivni sindrom kao mogući uzrok za to.

U ranim dvadesetim, rečeno mi je da verovatno imam endometriozu, često bolno stanje koje izaziva rast sluzokože materice izvan šupljine materice.

Ginekolog mi je rekao da je jedini pouzdani način da se utvrdi da li imam ovo stanje da se podvrgnem laparoskopiji, kada se preko malog reza u abdomen ubaci sićušna kamera.

Ili mogu da počnem da uzimam antibebi pilulu.

Pošto je laparoskopija u to vreme delovala kao drastična i invazivna opcija, odlučila sam da oprobam pilulu.

Ona je definitivno pomogla da se smanji težina simptoma, a uzimam je i danas - ali nikad do kraja nije rešila problem, tako da sam tokom godina prošla brojne pretrage.

Imala sam mnoštvo snimanja: CT, magnetna rezonanca, transvaginalni ultrazvuk.

Testirana sam na netoleranciju na hranu i isprobala dijetu eliminacije.

Isprobala sam čak i sićušne kamere koje su mi istog popodneva nagurane i u jednjak i u debelo crevo.

Kad bi došlo do napada, obično bih osećala bol po oko nedelju dana, ali pred kraj januara 2018. godine, doživela sam jedno potpuno novo iskustvo.

Sophie Robehmed in hospital after the laparoscopy (June 2018)
Sophie Robehmed
Jun 2018: Oporavak u bolnici posle laparoskopije

Ovaj put krenulo je sa postepenim tupim bolom u abdomenu i donjim leđima tokom više dana koji se pogoršavao sve dok nisam osetila poznate agresivne grčeve u stomaku i donjim leđima.

Između zgurenog ležanja u krevetu i odlazaka u toalet, pripadala bi mi i muka.

Uporni tupi bol pratio je i ranije napade - ali ovaj put, on nije prestao.

Ispisano mi je bolovanje i oralni morfin.

Analiza krvi takođe je pokazala visok stepen upale u telu, ali nije bilo jasno zbog čega; lekarka opšte prakse mislila je da se borim protiv nekakve infekcije.

Usledilo je mnogo više neizvesnosti.Imala sam brojne preglede i ispisano mi je mnogo lekova - povremeno i antibiotici, zbog sumnje na infekciju urinarnog trakta.

Često bih se jedva odvlačila do kancelarije, iscrpljena od bola.

A onda, u junu 2018. godine, konačno sam imala laparoskopiju koju sam izbegla da uradim osam godina ranije.


Šta je PKS?

Pelvični kongestivni sindrom (PKS) je izraz kojim se opisuju proširene vene u karličnom predelu koje kod žena mogu da dovedu do hroničnog bola u karlici.

Smatra se da bol potiče od proširenih vena koje okružuju i pritiskaju jajnike, a ponekad i bešiku i rektum.

Žene mogu da osete „vučnu" senzaciju u karlici i osećanje težine u nogama.

Mogu i da primete promene u navikama mokrenja i pražnjenja creva, kao što je pogoršanje postojećih simptoma zatvora pod stresom ili sindroma nervoznih creva.

Postoje lekovi za žene koji mogu da smanje bol i veličinu proširenih vena.

Ako to ne funkcioniše, opcija je emobolizacija karlične vene, u kojoj je vene zapečate i blokiraju.

profesor Endrju Horn, Kraljevski koledž za akušere i ginekologe


Kad sam se osvetila, moj ginekolog mi je rekao da nema znakova endometrioze, ali da imam zakrčene vene.

Moj poslednji pregled na transvaginanlnom ultrazvuku prvi put je ciljano tražio „zakrčenje u karlici" i moj ginekolog se sad prvi put uverio u dokaze za to, ali nije bio uveren da te vene mogu da izazovu nivo bola koji doživljavam.

Ipak, uputio me je na stručnjaka za vene - doktora Ejdana Šoa, intervencionog radiologa specijalistu.

On je potvrdio da imam pelvički kongestivni sindrom u levim i desnim venama jajnika i u delovima druge vene u mojoj karlici, bočnoj veni.

I dok PKS ostaje relativno užestručna dijagnoza, simptomi koje on može da izazove su uobičajeni.

X-ray of Sophie Robehmed's embolisation
BBC
Na rendgenskom snimku vide se kalemi ubačeni u vene Sofi Roubmed - tamni stub na sredini je njena kičma

„Hronični bol u karlici čini od 10 do 40 odsto ginekoloških uputa, ali se ne zna koliko toga može da se pripiše pelvičkom kongestivnom sindromu", kaže profesor Endrju Horn, ginekolog specijalista i portparol Kraljevskog koledža za akušere i ginekologe.

„Potrebno je više istraživanja ovog ginekološkog stanja, uz sadašnju premalu svest o njemu."

Ejdan Šo, moj bivši specijalista, kaže da neki lekari ne znaju za pelvični kongestivni sindrom, a drugi su skeptični prema njegovom postojanju.

„PKS može da se javi kao mnoštvo simptoma i znakova za koje mislim da ih doktori i sestre često ignorišu ili pogrešno dijagnostifikuju" kaže on.

„Klinički doktor mora da misli i veruje u dijagnozu, a ima nekih koji, nažalost, ne veruju u postojanje čitavog stanja."


PKS i trudnoća

PKS je češći kod žena koje su imale makar jednu trudnoću, zato što on povećava dotok krvi u karličnu oblast, a vene jajnika mogu da budu pritisnute kako se materica širi.

Obe ove stvari mogu da izazovu prestanak rada ventila u venama i da krv pođe unazad, što izaziva PKS.

Drugi razlozi uključuju opstrukcije vena ili potpuno odsustvo ventila u venama.

Iako su kod njih manje česti, muškarci takođe mogu da imaju jednu verziju PKS-a, čija se dijagnoza postavlja preko vidno uvećanih vena u mošnicama, poznate kao varikočele.

Kao intervencioni radiolog, Ejdan Šo koristi razne tehnike medicinskog snimanja za dijagnozu problema, a potom ga leči uz minimalno invazivne zahvate.

On kaže da on i njegove kolege konstantno pokušavaju da skrenu pažnju javnosti na sve šta mogu da urade.

„Jedini način su edukacija - za lekare, javnost, publikacije - i upornost", kaže on.

Short presentational grey line
BBC

Emobilizacija koju sam imala 2. avgusta 2018. godine blokirala je moje zakrčene vene metalnim kalemima da ne mogu više da se pune krvlju, uvećavaju i nanose mi bol.

Od tada su se moji simptomi značajno poboljšali, ali i dalje umem da imam gadne menstrualne bolove.

U januaru 2020. godine, bili su gori nego obično, pa sam otišla na magnetnu rezonancu da se vidi da li imam adenomiozu, zbog koje sluzokoža materice može da se probije kroz mišićni zid, i takođe može da dovede do zakrčenja vena.

Sophie Robehmed
Sophie Robehmed

Srećom, nije bilo znakova ovog stanja - niti bilo kog dokaza novih zakrčenih vena.

Tokom moje kontrolne telefonske konsultacije, pitala sam moju ginekološkinju da li ona misli da su moj bol i simptomi nervoznog creva tokom godina mogli da poteknu od PKS-a i teških menstruacija ili je možda postojao još neki problem.

Posle više od decenije zdravstvenih testova, žudela sam da saznam nešto konkretnije o stanju u kom se nalazi moje vlastito telo od glasa sa druge strane veze - ali ona mi je rekla da ne može da odgovori na moja pitanja sa bilo kakvom sigurnošću.

Nisam to želela da čujem, ali više od godinu dana posle tog razgovora, i skoro tri godine od embolizacije, dobro se osećam.

Osećam se srećnom što sam konačno dobila dijagnozu, uspešno sam lečena i zauvek ću biti zahvalna tim malim metalnim kalemima koja su doveli do krupne promene nabolje u mom životu.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Naprednjački tender je možda napisan da budu minimalno 5 godina stari, a maksimalno neograničeno, dok se recimo ne zapale u toku vožnje.

Vladimir Čitalac

Tekst: Iz Direkcije za javni prevoz Niša kažu da nemaju podatke o kvarovima autobusa i da ne treba da ih imaju