Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:36, 11. 1. 2022.

| BBC News na srpskom

Životinje: Heroj Magava, pacov deminer, umro u osmoj godini

Autor: BBC News na srpskom
Magawa with his medal
PDSA
Magava je nagrađen PDSA medaljom za izuzetan doprinos

Magava, čuveni heroj među životinjama i deminer nagrađen zlatnom medaljom za herojski poduhvat, preminuo je u osmoj godini.

U petogodišnjoj karijeri glodar je pregledao više od 100 minskih polja i eksplozivnih naprava u Kambodži.

Magava je bio najuspešniji pacov koji je prošao jednogodišnju obuku organizacije Apopo iz Belgije.

Oni u Tanzaniji treniraju životinje - poznate kao Pacovi heroji - da otkrivaju minska polja i tuberkulozu još od devedesetih godina.

Životinje posle godinu dana steknu i sertifikat o završenoj obuci.

Organizacija Apopo saopštila je da je „pacov preminuo" mirno tokom vikenda.

Magava je u dobrom zdravlju proveo većinu prošle nedelje igrajući se sa uobičejnim entuzijazmom. Ali tokom vikenda počeo je da usporava, drema više i imao je sve manje apetita poslednjih dana.

Posle odgajanja u Tanzaniji, preselio se u Kambodžu gde je počeo sa karijerom njuškanja mina. Veruje se da je šest miliona minskih polja u ovoj jugoistočnoj azijskoj zemlji.

Pacove uče da nanjuše hemijsku komponentu unutar mina, što znači da ignorišu metal i tako brže mogu da pretražuju poljane. Kada pronađu eksploziv počnu da grebu zemlju i tako daju signal kolegama-ljudima da im se pridruže.

Magava je mogao da ispita područje veličine teniskog terena za 20 minuta, a za to bi ljudima sa detektorima za metal bilo potrebno između jednog i četiri dana.

Tokom karijere je očistio više od 141 hiljade kvadratnih metara što je je ravno poršini od 20 fudbalskih terena.

Bio je dugačak 70 centimetara i težak 1,2 kilograma. Iako je bio mnogo veći od ostalih vrsta pacova, Magava je i dalje bio dovoljno sitan i lagan da ne detonira eksplozive kada gazi po njima.

Tokom 2020 Magava je dobio zlatnu medalju PDSA - koju nekad opisuju ordenom za životinje - za životnu posvećenst dužnosti. Bio je prvi pacov koji je dobio to priznanje u 77-godišnjoj istoriji.

Prošlog juna je otišao u penziju, pošto je „usporio u starosti".

„Svi mi u Apopo organizaciji osećamo gubitak Magave i zahvalni smo za neverovatan poduhvat koji je napravio", navodi se u saopštenju.

Njegov „neverovatni njuh" omogućio je „zajednicama u Kambodži da žive, rade i igraju se, bez straha da će izgubiti život ili se povrediti", dodaje se.Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Ja odmah kažem iz Niš. Prebrinem.

Ivan Đorđević Čitalac

Tekst: "Misliš iz Niš?" - pank-rok bend pesmom kritikuje humor na račun Nišlija