Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 1. 12. 2020.

| BBC News na srpskom

Životinje i priroda: Kavan, najusamljeniji slon na svetu, konačno putuje na slobodu

Autor: BBC News na srpskom
Kaavan with a caretaker at Marghazar Zoo in June 2016
Getty Images

Decenijama je najusamljeniji slon na svetu zabavljao mase na malom jalovom parčetu zemlje u pakistanskom zoološkom vrtu.

Posetioci bi iznova tražili da ih pozdravi, dok su ga na to nagonili odgajivači koji su ga podbadali zašiljenim buluhokovima (kuka na kraju šipke) kako bi izvodio predstavu za novac koji im je punio džepove.

Oko njega, životinje su nestajale iz kaveza - glasine kažu na putu do trpeze bogatih - a njegova družbenica je uginula, navodno od sepse koju su izazvali šiljci na bulhukovima koji su joj se zabili preduboko u kožu.

I godinama je izgledalo kao da nikome nije stalo do samotne sudbine ovog slona. Njegove rane su se inficirale, a lanci oko njegovih nogu lagano su mu ostavljali trajne ožiljke.

Polagano je zalazio u psihozu i gojaznost.

Kaavan stands under the cover of a shed at Marghazar Zoo in May
Getty Images
Kavan pod zaštitom hlada u ograđenom prostoru

Ali najusamljeniji slon na svetu konačno će ostaviti za sobom pusti ograđeni prostor zarad novog života na drugom kraju kontinenta, zahvaljujući rešenosti koalicije upornih dobrovoljaca i, pomalo neočekivano, američke pop ikone Šer.

Ovo je priča o Kavanu. Ona počinje molitvom, a završava se pesmom.

Molitva

Kavan možda nikad ne bi završio u Pakistanu da nije bilo jednog bolivudskog filma, delikatne međunarodne diplomatije i hira jedne devojčice.

Zain Zia, ćerka tadašnjeg vojnog vladara Pakistana generala Ziaula Haka, zaljubila se u slonove nakon što je pogledala film Slonovi, moji prijatelji (Haathi Mere Saathi).

I zato je izrekla molitvu.

„Pogledala sam u nebo i pomolila se, dragi bože, podari mi slona koji će mi biti prijatelj", Zain je nedavno ispričala za BBC.

Njenu molitvu je čuo - njen otac. Jednog jutra nedugo posle, dok se Zain spremala za školu, general Hak je zatražio da sačeka, stavio joj povez preko očiju i izveo je na travnjak zadnjeg dvorišta.

„Rekao mi je da ima iznenađenje za mene", priseća se ona. „Poveo me je da dodirnem. Potom mi je skinuo povez i tu je stajao slon. Bio je presladak.

„Insistirala sam da ga zadržimo kod kuće, ali otac mi je rekao da je on u vlasništvu vlade i da mora da ide u zoološki vrt. Rekao je da mi nećemo moći dobro da se staramo o njemu, naročito kad odraste. I tad sam pristala na to."

Zain Zia
BBC
Zain Zia u domu u Pakistanu

Mali slon je bio Kavan, koji je - sve do tog dana - držan u Sirotištu za slonove Pinavala u Šri Lanki, prema rečima Ravija Koree, šrilankanskog eksperta za rehabilitaciju slonova koji živi u Americi.

Smatra se da je jednogodišnje mladunče poklonjeno vladi generala Haka iz zahvalnosti za podršku šrilankanskoj vojsci tokom pobune.

Tačni razlozi ostaju nejasni - kao i pitanje da li je Kavan zaista bio siroče - ali znamo da je u nekom trenutku 1985. godine mladi slon završio u zoološkom vrtu u Islamabadu.

Zlatni rudnik

Zoološki vrt Marguzar bio je izgrađen svega nekoliko godina ranije, ali već se na vrhu javio „vakuum moći" koji je zauzeo veliki broj „biznis mafija".

Prosto rečeno, vlasti nisu marile šta se dešava u zoološkom vrtu ili njegovim životinjama.

I tako je veliki broj uticajnih zvaničnika zoološkog vrta počeo da nudi ugovore članovima porodice, omogućujući im da drže štandove sa hranom i dečja igrališta u krugu vrta, kao i na obližnjim zelenim površinama.

Boy swinging on elephant statue in the avenue outside Islamabad zoo
BBC
Dečak se ljulja na statui slona u aveniji ispred zoološkog vrta u Islamabadu

Imali su i druge načine da zarade.

Postoje dokazi koji ukazuju da su životinje, uglavnom jelenske antilope, u različitim periodima kradomice isporučivane za roštiljade koje su organizovale uticajne osobe u regionu.

Kad je grupa dobrovoljaca zvana Prijatelji zoološkog vrta u Islamabadu (FIZ) počela da održava povremene inspekcije zoološkog vrta 2019. godine, otkrila je da broj životinja fluktuira.

Kad su ukazali na te anomalije, nove životinje su se najednom pojavile u kavezima.

To nije bilo jedino što je grupa otkrila.

„Nije postojala veterinarska ustanova i nikakva nabavka lekova u zoološkom vrtu", kaže Muhamed Bin Navid, dobrovoljac iz ove grupe.


Pogledajte kako je izgledalo spasavanje slonice iz bunara u Indiji:


„Ne postoji zdravstvena ustanova za životinje; ne postoji prostorija u kojoj bi mogli da se vrše operativni zahvati i nije bilo prostora u kom bi bolesne životinje mogle da se drže u izolaciji."

Usred svega toga nalazio se Kavan, zvezda zoološkog vrta.

Zoohoza

Kavanov zadatak bio je da stoji uz ogradu i zabavlja masu tokom radnog vremena, diže surlu kao činiju za prošnju dok ga njegov mahout, ili gonič, podbada bulhukom, a ovaj mu prosleđuje novac koji je dobio od mase.

Visitors to Marghazar Zoo gather around Kaavan on the Eid holidays in July 2016.
Getty Images
Posetioci zoološkog vrta Margazar okupljeni oko Kavana na Bajram u julu 2016. godine

Kavan je noći provodio kružeći po malom posedu od pola jutra, otprilike veličine polovine fudbalskog terena, sa kolibom sa betonskim podom.

Kad su dobrovoljci iz grupe za zaštitu prava životinja For poz internešenel (FPI) kasnije sastavili izveštaj, otkrili su „suvi šanac sa uskim betonskim zidovima; zemlju nabijenicu; nikakvu drugu prirodnu slobodnu podlogu, nikakvo drveće, panjeve, žbunje, stenje, gume ili bilo šta drugo".

Ali Kavan makar nije bio sam. Godinama je njegova stalna družbenica bila Saheli, što na urduu znači „prijateljica" - slonica dovedena iz Bangladeša ranih devedesetih.

Potreba za takvim društvom nikako ne sme da se potceni. Stručnjaci za divlje životinje kažu da su slonovi kognitivno sofisticirana i senzitivna bića, skoro kao ljudi.

Imaju gotovo isti životni vek - između 60 i 70 godina u divljini - i imaju slične emocije, a obično stvaraju čvrste porodične veze.

Oni takođe pate za mrtvim bližnjima.

Saheli je uginula 2012. godine. Zvanična verzija glasi da je umrla od srčanog udara zbog prevelike vrućine, ali Muhamed Bin Navid, dobrovoljac iz FIZ-a, tvrdi da se zapravo radilo o sepsi.

„U jednom trenutku, nesterilisani šiljci goničevog bulhuka zabili su se preduboko u njenu kožu. Dobila je gangrenu i umrla od septičkog šoka. Svi znaju za to, ali neće da priznaju", kaže on.

Kavaan shows his trunk
BBC
Kavan prezentuje surlu u svom ograđenom prostoru u zoološkom vrtu

Kavan - već lišen prirodnog okruženja koje mu je bilo neophodno - ponašao se sve agresivnije u godinama pred njenu smrt. Provodio je duge periode u lancima posle 2000. godine.

Nakon što je ona uginula, bilo mu je još gore. Njegov mahout je upozorio da je opasan i nije dozvoljavao nikome, pa ni sebi, da prilazi usamljenom slonu.

U vreme kad je 2016. godine stigao tim iz FPI-ja, zatekli su „agresivnu" životinju koja pati od „zoohoze".

Imao je „nisku slabu pokretljivu aktivnost, nije iskazivao istraživačko niti utešno ponašanje, poodmakli stadijum stereotipnog ponašanja (stalno klaćenje glavom)" i potpunu ravnodušnost prema ljudima, „sem malo prošenja".

I fizičko stanje mu se pogoršavalo, rekao je FPI, otkrivši „blagi konjuktivitis u levom oku, oblasti sa manje pigmenata na donjim delovima nogu koje su ukazivale na stare lezije od lanaca, nekoliko polomljenih nokata i zarasle pokožice".

Kavan je bio bolestan, to je bilo očigledno. Bio je i zabrinjavajuće ugojen, što je bila posledica njegove ishrane sa mnogo šećera koju su mu davali njegovi čuvari.

Ali niko nije želeo da izgubi glavnu atrakciju zoološkog vrta. Ono što je Kavanu potrebno, ispostavilo se, bilo je da mu u pomoć pritekne još veća zvezda.

Pesma

Šer je prvi put saznala za Kavanove patnje 2016. godine. Oskarom ovenčana glumica i pevačica, suosnivačica Free the Wild, dobrotvorne organizacije za zaštitu divljih životinja, angažovala je pravni tim da se založi za oslobađanje ovog slona.

Kad je u maju saopštena sudska odluka da on mora da se oslobodi, pevačica je to nazvala „jednim od najvećih trenutaka u njenom životu".

U mesecima nakon toga, pratila je njegov napredak na svom nalogu na Tviteru, na kom ima 3,8 miliona pratilaca.


. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: