Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:11, 10. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

Životinje i zagađenje okeana: Kitovi nadomak istrebljenja - „realna i vrlo ozbiljna" pretnja

Autor: BBC News na srpskom
North Atlantic right whale
PA Media
Ostalo je samo još stotinak severnoatlantskih kitova

Više od 350 naučnika i konzervatora iz 40 zemalja potpisalo je otvoreno pismo u kojem se poziva na globalne akcije za zaštitu kitova, delfina i pliskavica od izumiranja.

Kažu da je ugroženo više od polovine svih vrsta, ali da su dve „na ivici izumiranja".

Izostanak konkretnih postupaka za zaštitu životinja u zagađenim i i prekomerno eksploatisanim morima doveo je do toga da će mnoge vrste biti istrebljene već tokom naših života, navodi se u pismu.

Čak ni čuveni veliki kitovi nisu bezbedni.

„Neka ovo bude istorijski trenutak za razumevanje da su kitovi u opasnosti i da je potrebno pokrenuti snažni talas u kome bi svi trebalo da učestvuju: donosioci odluka, naučnici, političari i javnost kako bismo spasili naše okeane", rekao je Mark Simonds.

Sve veće pretnje

„Spasite kitove" bio je poznati slogan sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka - koristio ga je ekološki pokret koji je pomogao da se okočna komercijalni lov na kitove.

Iako su se kitovi u većem delu sveta u međuvremenu oporavili od organizovanog lova, sada se suočavaju sa bezbroj drugih pretnji zbog ljudskih postupaka, poput zagađenja plastikom, gubitka staništa i plena, klimatskih promena, ali i sudara sa brodovima.

Ubedljivo najveća pretnja postaje slučajno hvatanje u ribarskim mrežama, što godišnje usmrti 300 000 kitova, delfina i pliskavica.

Rally in Mexico to draw attention to the vaquita
Getty Images
Skup u Meksiku koji ima za cilj da skrene pažnju na vakite

Stotine naučnika izrazilo je istu zabrinutost - da se približavamo velikom stepenu izumiranja koja se mogu sprečiti. I ukoliko ne delujemo sada, budućim generacijama biće uskraćena šansa da upoznaju ova inteligentna druželjubiva i nadahnuta stvorenja.

Dve vrste su posebno ugrožene - severnoatlatski kit, od kojeg je ostalo samo nekoliko stotina jedinki, i pliskavice vrste pronađene u Kalifornijskom zalivu kojih je preostalo svega 10.

Navode i da je gotovo neizbežno da ove dve vrste krenu putem izumiranja - poput kineskog rečnog delfina.

Delfin, poznat i kao baidži, nekada je bio uobičajen prizor u reci Jangce, ali se sada smatra istrebljenom vrstom.

U pismu, koje su između ostalih potpisali stručnjaci iz Velike Britanije, Amerike, Meksika, Južne Afrike i Brazila, ističe se da su ovi „dramatični" scenariji mogli da se izbegnu, ali da nedostaje političke volje.

Doktorka Suzan Liberman iz Društva za zaštitu divljih životinja rekla je da je potpisala pismo kako bi pomogla naučnicima da šire pokrenu ova pitanja.

„Ključno je da vlade razviju, finansiraju i sprovedu dodatne mere da bi bolje zaštitile i spasile ove čuvene vrste - kako ne bi završile kao baidži", rekla je za BBC.

Dolphin chasing sardines off South Africa
Getty Images
Delfini jure sardine u Južnoj Africi

Naučnici su zabrinuti za polovinu od 90 vrsta kitova, delfina i pliskavica, i dodaju da trend „premalog i prekasnog" delovanja mora da se prekine.

Oni pozivaju primorske zemlje u čijim vodama žive kitovi, delfini i pliskavice da rade više na tome da ih zaštite.

Sara Dolman iz Kraljevskog društva za zaštitu kitova i delfina rekla je da je slučajno hvatanje ovih životinja u ribolovačke mreže veliki problem u vodama Velike Britanije, zbog čega godišnje nastrada hiljade kitova i drugih životinja, kao što su foke, ali i ptice.

Među njima su lučke pliskavice i obični delfini, kao i sve veći broj različitih vrsta kitova na obali Škotske.

Kada se životinje zamrse u ribarske mreže - to je „užasan način da umru", rekla je ona, dodajući da su neke životinje preživele ali su im zubi bili slomljeni ili mladunci uginuli.

„Pred nama je dugačak put pre nego što budemo sigurni da riba koju jedemo nije prouzrokovala slučajni ulov zaštićenih vrsta poput kitova i delfina", rekla je za BBC.

Pismo je deo sve većeg pokreta naučnika i konzervatora koji se bore za očuvanje kitova i njihovi manjih rođaka - delfina i pliskavica.

O tome se razgovaralo u septembru na međunarodnom sastanku naučnog odbora za zaštitu od lova na kitove, čija je osnovna misija da spreče da ova vrste nestane.

Članovi su pokrenuli „inicijativu protiv izumiranja" kako bi utvrdili sa kojim stepenom nestanka životinja se suočavamo i šta još možemo učiniti da ih sprečimo.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Kazem ja svima generacija 1980. najbolja u gradu!

Najjači smo Čitalac

Tekst: Nišlije u proseku imaju oko 43 godine