Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije
header imas pravo da znas

Kome se možeš žaliti

U slučaju da ste poslali Zahtev nekoj firmi, instituciji, gradu, opštini.. ali odgovor niste dobili u zakonskom roku od 15 dana (ćutanje uprave), Vaš zahtev je odbijen ili ste dobili nepotpun odgovor, možete da podnesete Žalbu.

Idemo korak po korak.

Nema odgovora - ćutanje

Na primer - Poslali ste Gradskoj toplani Zahtev u kome tražite uvid u neki dokument ili dostavljanje njegove kopije. Ako u roku od 15 dana ne dobijete odgovor, to je "ćutanje" organa i Povereniku za informacije od javnog značaja podnosite Žalbu protiv ćutanja organa.

Međutim, ne preporučujemo da Žalbu podnosite odmah po isteku roka od 15 dana od kad ste poslali Zahtev. Uvek postoji šansa da su vam odgovor poslali poštom i to baš 15. dana, pa da pošiljka putuje ka vama. Predlog je da sačekate još koji dan.. Ako se i desi da ste već uputili Žalbu Povereniku a traženi odgovor ste u međuvremenu dobili, bilo bi korisno da obavestite Poverenika da odustajete od Žalbe. Da ljudima ne pravite dodatni posao..

Bitno je da znate da zbog "izuzetno opravdanih razloga", šta god to bilo, rok za slanje odgovora na Vaš Zahtev može biti i 40 dana od podnošenja zahteva. S tim da je u tom slučaju neophodno da Vas o tome obaveste odmah po prijemu Zahteva.

Postoji još jedan izuzetak. Za informacije od značaja za zaštitu života ili slobode nekog lica ili ugrožavanje ili zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine, rok za dostavu informacije je 48 sati.

Veoma je bitno da uz Žalbu zbog "ćutanja" organa, Povereniku pošaljete i kopiju podnetog Zahteva i dokaz o njegovoj predaji, odnosno upućivanju. Taj dokaz može biti - Povratnica (ako ste Zahtev slali poštom), izveštaj-isečak sa faksa ili izveštaj o isporučenoj e-mail poruci ("delivery status notification" ili nešto slično, zavisno od programa za mail koji koristite).

Odbijen zahtev - Žalba protiv odluke organa vlasti

Može da se desi da ste poslali Zahtev i umesto traženog odgovora dobili obaveštenje da je Vaš Zahtev odbijen. Ako ste nezadovoljni, Povereniku podnosite Žalbu protiv odluke organa vlasti.

Za razliku od "Ćutanja organa" gde ne postoji rok u kome možete da pošaljete Žalbu, ovde to morate u roku od 15 dana od kada ste dobili odgovor, odnosno rešenje kojim je vaš Zahtev odbijen.

Npr. tražili ste od predsednika opštine neke izveštaje o trošenju para, ali je Vaš Zahtev odbijen iz nekog razloga (koji je naveden u odgovoru). Imate rok od 15 dana da uložite Žalbu.

Uz Žalbu protiv odluke organa obavezno prilažete kopiju Zahteva koji ste poslali i kopiju rešenja koje ste dobili, odnosno protiv koga ulažete Žalbu.

Tužba Upravnom sudu

Postoje određena "ograničenja" po pitanju podnošenja Žalbi.

Na primer, Povereniku se ne možete žaliti na rešenja Narodne skupštine, predsednika Srbije, Vlade Srbije, Vrhovnog kasacionog suda, Ustavnog suda i Republičkog javnog tužioca. Naravno, misli se na pristup informacijama od javnog značaja.

Po zakonu Poverenik nema ingerencije u tom slučaju.

Tada se Tužba podnosi Upravnom sudu (primer) i to u roku od 30 dana od dana kada Vam je dostavljanjo rešenje kojim se odbija Vaš Zahtev.

Tužbu Upravnom sudu se možete podneti i kada neki od šest navedenih državnih organa nije postupio po zahtevu u propisanom roku (ćutanje uprave).

Ali, sud u ovim situacijama zahteva da je ispunjen još jedan formalni uslov, a to je da ponovite slanje Zahteva i da odgovor ne dobijete ni u daljem roku od sedam dana po ponovljenom zahtevu.

Takođe, Tužbu Upravnom sudu možete podneti i ako niste zadovoljni rešenjem Poverenika (primer) donetim po Vašoj Žalbi. Npr. MUP je odbio vaš Zahtev, Vi ste se žalili Povereniku a on konstatovao da je MUP bio u pravu. Vi i dalje smatrate da su vam prava prekršena i sad znate šta dalje :)

Podeli sa prijateljima
Pronađite nas na: