Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije
header imas pravo da znas

Traži im račun!

Javni funkcioneri troše novac građana, poreskih obveznika.

Primarni cilj projekta "Imaš pravo da znaš" je podizanje svesti građana da imaju pravo da javnim funkcionerima traže "račun", odnosno da funkcioneri imaju obavezu da građanima obrazlože kako troše njihov novac.

Kroz aktivnije učešće građana u sistemu kontrole javnih finansija i rada javnih institucija znatno bi bio smanjen stepen korupcije a time i podignut kvalitet života građana.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja veoma je moćno oružje u toj borbi. Ali, iako na snazi već 7 godina, veoma mali broj građana iskoristio je svoja prava i tražio uvid u rad državnih institucija.

Kroz projekat "Imaš pravo da znaš", između ostalog, ponudićemo građanima odgovore na pitanja šta mogu da traže i od koga, ali i kome i kako da se žale ako ne dobiju tražene odgovore.

U meniju sa desne strane postoje i pojašnjenja u vezi sa nedoumicama koje građani često imaju kada su u pitanju informacije od značaja za javnost.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, pošaljite nam mail na [email protected].

Želja nam je da ohrabrimo građane da koriste svoja prava i učinimo makar jedan korak ka boljem i uređenijem društvu.

* Stavovi i mišljena izneti u okviru ove stranice i projekta ne predstavljaju stavove UNDP Srbija, niti Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Podeli sa prijateljima
Pronađite nas na: