Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:13, 25. 3. 2022.

| Društvo

Arheolozi pronašli grobnice iz antičkog Naisusa u naselju Jagodin mala

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti

Ostatke ranohrišćanskih grobnica pronašli su niški arheolozi na gradilištu u naselju Jagodin mala, gde su u toku pripremni radovi na izgradnji zgrade u blizini “Benetona”. Nova otkrića su još jedan dokaz da se ovaj deo grada razvija na glavnoj gradskoj nekropoli niškog Naisusa, mestu rođenja cara Konstantina.

1 Nova otkrića ranohrišćanskih grobnica u naselju Jagodin mala; foto: JVGrobnice iz 4. i 5. veka arheolozi su otkrili na mestu u blizini "Delta planeta", gde će uskoro umesto starih kuća biti zgrada. Arheolozi niškog Zavoda bili su na terenu zbog ranijih nalazišta u ovom naselju.

Tom prilikom je došlo do otkrića jednog groba koji je sastavni deo nama poznate jagodinmalske nekropole, koja se prostire od niške Tvrđave do Osnovne škole “Njegoš” i od Pantelejske crkve do desne obale Nišave - kaže Aleksandar Aleksić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika.

2 Ostaci nekropola u na prostoru u blizini Nišave kod Benetona; foto: JVObjašnjava da su krenuli sa ubrzanim istraživanjem kada su pronašli prvu grobnicu kako bi omogućili da se radovi na izgradnji nastave. Ipak, u međuvremenu su pronašli nove, što menja planove rada.

Mi i dalje pratimo radove, u nastavku dolazi do otkrića još jednog groba koji menja čitavu stvar, moramo da vidimo od ponedeljka šta ćemo jer definitivno ovaj prostor na kome se planira izgradnja se nalazi na delu ranohrišćanske metropole - objašnjava Aleksić.

Poručuje da bi nivo svesti o ovakvim istraživanjima u gradu morao biti bolji i objašnjava kako će novi delovi grobnica uticati na radove. koske Sada slede nova istraživanja; Foto: JV

Za Zavod znači da imamo još posla, za Grad znači da imamo još jednu kockicu u tom mozaiku koji je nepregledan i koji se stalno dopunjuje o mozaiku saznanja iz života Nišlija iz 4. 5. i 6. veka. Za gradnju znači problem jer prosto moraju se završiti arheološka istraživanja da bi gradnja mogla da ide dalje - kaže Aleksić.

Podsetimo, pre oko 10 godina niški arheolozi otkrili su unutar fabrike Beneton, nekadašnjeg Nitexa, 15 grobnica iz ranohrišćanskog perioda, starih između 1.500 i 1.600 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja licno

    23:12 // 9. 4. 2022.

    Pa ko se seca pocetka zidanja starog podzemnog prolaza. I tamo pronadjose grobnice pa se sve zatrpa I zaboravi, umesto da od toga naprave turisticku atrakciju. Ali u ovom graduate nikad Niko nije imao sluha za takve stvari.

  • Veki

    07:51 // 27. 3. 2022.

    Sve je ta strana puna grobnica do auto pijace

  • losmi

    22:26 // 26. 3. 2022.

    Zatrpavaj i zidaj....Kako je banana svojevremeno u Pasi Poljani,kako Nitex,kako zatrpase rimski vodovod na Somborskom Bulevaru...klasika...sta ce kome stare grobnice,treba jeftine zgrade sa skupom cenom kvadrata da se zidaju,pare da se uzmu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: