Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 2. 6. 2021.

| Društvo

Konkurs za subvencije za zamenu ložišta u Nišu od sutra, novca dovoljno za 200 domaćinstava

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
ložišta
Od sutra konkurs za zamenu individualnih ložišta; foto: Vanja Keser

Najavljivani konkurs za zamenu individualnih ložišta, kako najavljuju iz KLER-a, biće raspisan sutra, a mogućnost za subvencije, kako bi zamenili šporete na drva i ugalj pećima na pelet ili se priključili na mrežu gasa ili toplane, imaće 200 domaćinstava.

Još sredinom marta nadležni u Nišu su najavili da će platiti polovinu ukupnog iznosa za zamenu ložišta, a sve sa ciljem da se smanji zagađenost vazduha. Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad izdvojili su 17, 6 miliona dinara, a u okviru ovog budžeta biće sagledano oko 200 korisnika, dok očekuju do deset puta više prijava, kaže Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni razvoj.

Postoje osnovni kriterijumi koje građani moraju da ispune. Jedan od njih je da stambeni objekat nije priključen na daljinsko grejanje ili na distributivnu mrežu gasa. Ukoliko se građani prijavljuju da dobiju uređaj za pelet, bitno je da ne postoji mogućnost priključenja na mrežu prirodnog gasa i daljinskog grejanja. Takođe, ne smeju imati dugovanja za porez – kaže Pavlović.

Zainteresovani uslove mogu već sada da pogledaju na sajtu Grada na ovom linku, Kancelarije za lokalni i ekonomki razvoj kao i na oglasnoj tabli u Gradskoj upravi. Rok za prijavu je 30 dana, isključivo pisanim putem.

Prijave neka šalju poštom, kako bi smanjili priliv građana unutar Gradske uprave. Rok za proveru dospelih prijava je 15 dana, građani koji koji budu odabrani su dužni da realizuju investiciju do 30. septembra 2021. godine, a da podnesu zahtev za refundaciju do 15. novembra kako bi im se sredstva i isplatili do kraja godine – navodi Pavlović.

Pavlovic KLERP Neke kategorije biće dodatno bodovane;foto:JVNeke kategorije dobijaju dodatne bodove, a bonus će imati i oni koji žele da staro ložište recikliraju, biće sagledani i oni koji imaju manje od 40.000 primanja po članu.

Prednost smo dali višečlanim porodicama, onima koje imaju članove sa invaliditetom preko 70 posto, članove domačinstva koji se smatraju ratnim vojnim invalidima od 1. do 4. kategorije, podržali smo kategoriju stanovnika preko 70 godina dodatnim bodovima. Očekujemo da sa dodatnih 15 poena budu bodovani oni građani koji daju svoju prethodnu peć na reciklažu što dokumentuju ugovorom sa ovlašćenim sakupljačem sekundarnih sirovina – ističe Pavlović.

Podseća da će oni koji budu odabrani sami finansirati 50 odsto troškova, dok će Grad i Ministarstvo nadoknaditi ostatak.

 

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gojko

    22:06 // 3. 6. 2021.

    Obratite paznju koja fela ljudi ce dobiti subvencije najverovatnije po politickoj liniji i prijateljstvu da ne nabrajam vise.Bice najverovatnije SUMLJIVO.

  • Dr.mr.kr

    00:02 // 3. 6. 2021.

    Ne lupetajte. kakav pelet od uglja kakve gume. Pa to nemoze da sagoreva u kotlovima na pelet. Ovo je odlicna stvar samo steta sto I'ma Malo novca za prosecnog sns-ovca

  • Mitan

    17:53 // 2. 6. 2021.

    Čujem da će jedan poznati niški kriminalac(pardon gospodin), početi sa proizvodnjom peleta od uglja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: