Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 22. 12. 2015. @ 21:22

Reformistička stranka |Niš

Aleksandar Višnjić

aleksandar-visnjic.jpg

Rođen je 20. marta 1976. godine u Prokuplju. Osnivač je i zamenik predsednika Reformističke stranke. Njegov otac je bivši dekan Medicinskog fakulteta u Nišu Milan Višnjić.

Aleksandar je jedan od pokretača i vođa studentskih protesta 1996/97. Jedan od lidera pokreta "Otpor“, Studentske asocijacije i bivši predsednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta.

Višnjić je bio protiv politizacije pokreta “Otpor“, ali je ipak pristupio Demokratskoj stranci.

Februara 2004. mediji su preneli da se fizički sukobio sa članom Glavnog odbora DS Milanom Milosavljevićem.

Bio je kandidat za predsednika Gradskog odbora DS, 2004. godine i to kandidat unutar stranačke liste “Čisto“. Na stranačkim izborima 30. maja 2004. za predsednika je izabran Vladimir Domazet, koji je dobio glasove 234 delegata, a Aleksandar Višnjić imao je 91 glas.

U julu 2004. isključen je iz DS.

Sa grupom Univerzitetskih i prosvetnih radnika, koji su uglavnom bivši članovi DS, Višnjić je formirao Grupu građana “Čista demokratska”, avgusta 2004.

2005. osnovao je Reformističku stranku, čiji je predsednik do danas.

2006. Reformistička stranka je organizovala potpisivanje peticije protiv plaćanja TV pretplate. Prikupljeno je više od 20.000 potpisa.

Višnjićeva Reformistička stranka, bez uspeha je učestvovala je na lokalnim i parlamentarnim izborima 2008. i 2012. godine. Nikad nisu imali svog predstavnika u Skupštini Srbije i Skupštini grada Niša. Na predsedničkim izborima 2008. godine njihov kandidat Jugoslav Dobričanin, osvojio je 0,29% glasova.

Aleksandar Višnjić je magistar medicinskih nauka. Radi na Medicinskom fakultetu u Nišu, kao asistent na predmetu Socijalna medicina.

2012. godine, protiv njegovog oca Milana Višnjića, tadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta, Agencija za borbu protiv korupcije, podnela je krivičnu prijavu, zbog zapošljavanja 7 bliskih rođaka, među kojima je i on.

U žižu javnosti dospeo je novembra 2013. kada je fizički napao šefa obezbeđenja Medicinskog fakulteta, u toku studentskog protesta.

Januara 2014. na Skupštini Reformističke stranke Višnjić je predložio da stranku preuzme donedavni visoki funkcioner SNS-a Vladimir Cvijan. Višnjić je izabran  za zamenika predsednika stranke, a Reformistička stranka je na kratko postala parlamentarna, jer je novi predsednik bio narodni poslanik do izbora marta 2014.

Aleksandar Višnjić je oženjen  i otac dvoje dece.

Podeli sa prijateljima