Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 16. 5. 2023. @ 13:44

Niš

Branislav Janković

Branislav Janković
Branislav Janković; foto: Nevena Janković

Branislav Janković niški je pisac, scenarista i novinar, rođen 1. februara 1969. Godine. Objavio je 7 romana i jedno dopunjeno izdanje na ćirilici. Takođe, autor je i jedne knjige priča i zbirke poezije.

Kao novinar, urednik i voditelj radio je 20 godina u dopisništvu RTS-a u Nišu, ali i lokalnim televizijama NTV i Belami.

Prvi roman O vukovima i senkama objavio je za izdavačku kuću Laguna 2011. godine. Roman je napisan je u formi istorijskog trilera i njegova popularnost dokaz je želje čitalaca da otkriju ono što je dugo vremena bilo zabranjeno ili obavijeno velom ćutanja.

Dve godine kasnije, objavio je drugi roman Suze Svetog Nikole, za koji je sam autor rekao da se ne može svrstati ni u jedan žarn. Posebno, prošireno, ćirilično izdanje ove knjige objavljeno je 2021. godine.

U svom trećem romanu Vetrovi zla iz 2015. godine, Janković u dve paralelne priče traga za ubicom kneza Miloša Obrenovića, a čitaocima otkriva i “priču o Jevremu Utviću, raspopu i istražitelju, razvratniku i egocentriku kojeg proganjaju aveti prošlosti”. Iste godine, objavio je i četvrti roman Pet žica, priču o ženi koja se ogrešila o Boga da bi pobedila đavola u sebi.

U blizini Naisa godine nulte, čudna grupa anđela vraća se na isto mesto posle 2017 godina. Pred njima je poslednja bitka, jer nailazi oluja koja najavljuje kraj sveta, opis je Jankovićevog 5. romana pod nazivom Poslednji cirkus na svetu u izdanju Čarobne knjige.

Od 108 rukopisa koliko je pristiglo na 14. konkurs za Nagradu "Miroslav Dereta", žiri u sastavu Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina za najbolji među njima su proglasili jednoglasno Jankovićev postmoderni roman Mačak u koferu.

Poslednji roman Zidanje ambisa, objavio je 2021. godine. U centru radnje romana je početak zidanja manastira Visoki Dečani, zadužbine Stefana III Nemanjića, kasnije Dečanskog, a prema rečima Jankovića ovo delo donosi priču o burnim vremenima, vladarima, oceubicama, jakim ženama, malim ljudima i slepim prosjacima.

Početkom 2023. godine najavljeno je snimanje triler drame Poslednji strelac, koje bi trebalo da počne na proleće, a za scenario je zadužen Branislav Janković, koji je izjavio da film predstavlja priču o bivšem pripadniku službe bezbednosti, kome je ostalo još nekoliko meseci života i koji ima priliku da se osveti za smrt supruge. U glavnoj ulozi najavljen je glumac Ljubomir Bandović.

Po njegovoj knjizi Vetrovi zla sprema se serija od 12 epizoda, a snimanje je najavljeno sredinom 2023. godine.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: