Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 20. 12. 2015. @ 20:32

Nova Srbija |Niš

Dejan Rajčić

800x600-Dejan-rajcic-1.jpg

Rođen je 1966. godine u Nišu. Po obrazovanju je diplomirani pravnik. Član je Nove Srbije. Odbornik je u Skupštini grada Niša i narodni poslanik.

Posle demokratskih promena 2000. godine bio je član Izvršnog odbora grada, od 2000. do 2004. godine.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije bio je od 2004. Bio je član Anketnog odbora o poslovanju EPS i NIS.

Od 2004. godine, u vreme kada je na čelu Niša bio Smiljko Kostić, Rajčić je bio njegov zamenik. U proleće 2006. tvrdio je da ga je Kostić "praktično razvlastio".

Kao zamenik gradonačelnika Niša 2006. tražio je smenu gradskog menadžera Vlastimira Đokića. Zbog toga se sukobio sa Smiljkom Kostićem, koji je odlučio da Đokić ostane na tom mestu.

Jula 2006. napustio je otvaranje Međunarodne smotre izviđača, zbog toga što su ga organizatori najavili pod imenom Dejan Rančić.

Na izborima 2007. izabran je narodnog poslanika i podneo ostavku funkciju "zbog sukoba interesa“.

Septembra 2008. posle raspuštanja Gradskog odbora u Nišu i 4 Opštinska odbora postavljen je za poverenika stranke za Niš.

Za narodnog poslanika ponovo je izabran 2012. godine.

Prema analizi sajta “Otvoreni parlament” za prvih 7 meseci rada Skupštine Srbije, u sazivu iz 2012. godine, za reč se javio samo jednom.

Novembra 2012. godine Nezavisni policijski sindikat Srbije saopštio je da je Dejan Rajčić, kao narodni poslanik vređao patrolu policije kod Kraljeva i  pretio da će im  "skinuti uniforme“.

Po tužbi Direkcije za izgradnju Niša iz 2009. godine Rajčiću je suđeno za zloupotrebu službenog položaja, ali je krajem 2013. godine Osnovni sud presudio da nije kriv.

Prema navodima iz optužnice Rajčić se teretio da je 2006. godine kao zamenik gradonačelnika Niša "iskoristio svoj službeni položaj" i uputio zahtev Direkciji za izgradnju grada da obustavi postupak ugovaranja i izvođenja radova na kolektoru "Somborska" iako je tender bio završen i na njemu izabran najpovoljniji ponuđač.

18. jula 2014. godine postavljen je za savetnika za vanredne situacije ministra bez portfelja Velimira Ilića, zaduženog za jugoistočnu Srbiju.

Avgusta 2014. Agencija za borbu protiv korupcije podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Rajčića, zbog toga što je kao odbornik glasao da suvlasnik njegove privatne firme postane član niške Komisije za planove.

Rajčić je, jula 2015. godine, na preporuku Agencije za borbu protiv korupcije, zbog mogućeg sukoba interesa, podneo ostavku na mesto odbornika u Skupštini Grada, kako bi ostao član Saveta džez festivala "Nišvil".

Član je Izvršnog odbora Nove Srbije.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: