Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 22. 3. 2024. @ 19:54

Niš

Dragan Milić

Dragan Milić
foto: JV

Rođen je 1965. godine u Leskovcu. Trenutno je direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu.

Obrazovanje je započeo u Engleskoj, u školi “Richard Lee”, gde se školovao od 1969. do 1972. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Prokuplju.

1985. godine završio je ŠRO ABHO u Kruševcu. Medicinski fakultet u Nišu završio je 1994 godine, a stručni ispit za doktora medicine položio 1996. Završio je tri specijalizacije - iz opšte hirurgije (u Nišu, 2001), vaskularne hirurgije (u Beogradu, 2004) i kardiohirurgije (u Beogradu, 2017).

Od 2008. godine bio je predsednik Upravnog odbora Specijalističke psihijatrijske bolnice “Gornja Toponica”.

2019. godine izabran je za vanrednog profesora na niškom Medicinskom fakultetu, a od juna 2017. je prodekan za međunarodnu saradnju tog fakulteta.

Trenutno radi kao doktor medicine, specijalista opšte hirurgije, vaskularne hirurgije i kardiohirurgije na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu. Direktor je te klinike od njenog osnivanja 2014. godine.

Ministarstvo zdravlja imenovalo ga je za člana republičke Komisije za izradu vodiča dobre kliničke prakse, a postavljen je i za sekretara radne grupe za izradu vodiča dobre kliničke prakse za dijagnostikovanje i lečenje akutnih i hroničnih venskih oboljenja.

Član je radne grupe koju je formiralo Svetsko udruženje flebologa, za izradu Evropskog konsenzus dokumenta o tretmanu obolelih vena primenom skleroterapije.

Bio je predsednik Evropskog udruženja flebologa od 2014. do 2015. i predsednik Evropskog kongresa flebologa, koji je održan 2013. godine u Beogradu.

Ministarstvo pravde izabralo ga je za stalnog sudskog veštaka za oblast opšte i kardiovaskularne hirurgije.

Govori engleski jezik, a služi se i francuskim jezikom.

Bio je i predsednik Balkanskog udruženja za flebologiju, “Popliteal vascular entrapment” foruma, Udruženja flebologa Srbije, potpredsednik Srpske asocijacije za skleroterapiju, kao i počasni član Rumunskog udruženja flebologa.

Članstva u međunarodnim i nacionalnim udruženjima:

Fellow of American College of Surgeons (FACS)

International Advisory Board-a Internacionalne Unije Flebologa

American Venous Forum

Society for Vascular Surgery (USA)

European Venous Forum

European Society for Vascular Surgery

International Society for Vascular Surgery

International Compression Club

European Wound Management Association

European Association for Cardio Thoracic Surgery

Srpsko lekarsko društvo

Udruženje hirurga Jugoslavije,

Udruženje vaskularne medicine Srbije

Jugoslovesnko udruženja endoskopskih hirurga

Udruženje herniologa Srbije

Edukovao se u više svetskih centara i bio recenzent više naučnih časopisa. Bio je urednik za oblast vaskularne hirurgije u časopisu Central European Journal of Medicine, član uredništva časopisa Phlebology and Lymphology i član uredništva Phlebology Forum-a.

Neke od nagrada i priznanja koje je dobio su “Najbolji potomac” u 75. klasi ŠRO ABHO, nagrada “International Scholar” američkog Udruženja za vaskularnu hirurgiju, nagrada “VI Bauerfeind Scientific Phlebology Award” Internacionalne unije flebologa, kao i nagrada za najbolju prezentaciju na 16. Svetskom kongresu Internacionalne unije flebologa.

Dobitnik je januarske nagrade Grada Niša za 2011. godinu, kao član tima za uvođenje kardiohirurgije u tom gradu. Dobitnik je i nagrada “Zlatnik Medijane”, “Majstorsko pismo” i “Braća Karić”.

Dobitnik je zahvalnice Grada Prokuplja za dostignuća u medicini za 2011, Svetosavske povelje Topličkog okruga za 2012, Ordena Svetog Save drugog reda Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve za 2015, Sretenjske zlatne medalje za 2017, za zasluge za narod u zdravstvu koju dodeljuje predsednik Srbije, kao i najvećeg priznanja Grada Prokuplja - Povelje Svetog Prokopija za 2019.

Predsednik je Kluba srpsko-američkog prijateljstva od njegovog osnivanja 2014. i predsednik Kluba srpsko-izraelskog prijateljstva od osnivanja 2021.

Neke od njegovih inicijativa su da Niš dobije Opštu bolnicu i određene institute. Januara ove godine na Kardiohirurgiji sa svojim kolegama počeo je, bez odobrenja, ali i bez zabrane nadležnih, da obavlja operacije vikendima zarad smanjenja liste čekanja, koju su na kraju ukinuli.

Kritike na račun toga stizale su od ministarke zdravlja Danice Grujičić, od Radeta Panića iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i drugih. Građani uglavnom to smatraju podvigom i podržavaju ih.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: