Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 9. 5. 2023. @ 16:55

Srpska napredna stranka |Aleksinac | Niš

Dragana Sotirovski

dragana sotirovski, gradonačelnica Niša
Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša; foto: JV / Vanja Keser

Dragana Sotirovski rođena je u Aleksincu gde je završila Muzičku školu i Pedagošku akademiju. Diplomirala je na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a master studije turizmologije završila je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Novinarstvom je počela da se bavi 1992. godine angažovanjem na Trećem kanalu tadašnje Televizije Beograd. Od 1993. radi kao novinar-reporter u redakciji Jutarnjeg programa i Beogradske hronike, kada je postala deo tima Branislava Vukašinovića.

Dopisnica RTS-a iz Niša postala je 1997. godine, a urednica ove redakcije bila je od 2011. do 2017. godine.

Autorka je informativnih priloga, dokumentarnih i putopisnih emisija i filmova iz zemlje i inostranstva, a tokom 25-godišnjeg rada dobila je više novinarskih nagrada.

Od 2015. do 2017. bila je članica Lokalnog antikorupcijskog foruma Niša (LAF).

Vlada Republike Srbije postavila je 27. decembra 2017. godine Draganu Sotirovski za načelnicu Nišavskog upravnog okruga sa sedištem u Nišu. Bila je šesti načelnik Nišavskog upravnog okruga i druga žena na tom mestu.

Početkom marta 2020. godine, nakon dugih nagađanja, poverenik SNS-a u Nišu Zvezdan Milovanović potvrdio je da će listu Srpske napredne stranke u Nišu predvoditi tada načelnica Nišavskog okruga i članica Glavnog odbora ove stranke Dragana Sotirovski.

Skupština Grada Niša izabrala je 21. avgusta 2020. godine Draganu Sotirovski za prvu ženu gradonačelnicu u istoriji Niša.

Između dve javne funkcije, gradonačelnica Niša je svoju imovinu uvećala za jedan apartman od 30 kvadrata i sada je vlasnica ukupno 4 nekretnine, od čega i jednog osmosobnog stana od 167 kvadrata.

Njen mandat na funkciji gradonačelnice Niša obeležile su i afere - njen zet se nalazio na konačnoj listi za kupovinu socijalnih stanova u Ulici Majakovskog, a Agencija za sprečavanje korupcije je protiv nje pokrenula postupak jer je kasno prijavila potencijalni sukob interesa. Ipak, epilog priče bio je samo opomena Agencije.

Takođe, tu su i pokretne stepenice u jednom od ulaza u podzemni prolaz u centru Niša, a koje ne rade još od 2021. godine kada su novinari pozvani na svečanu probu puštanja u rad.

Sa predsednikom Skupštine Bobanom Džunićem nalazila se u predmetima niškog Prekršajnog suda, a razlozi su saobraćajni prekršaji. Sotirovski je zbog sudara u kome je oštetila službenu “škodu” kažnjena sa 6.000 dinara i oduzimanjem 2 boda.

Da joj sport u Nišu nije u prioritetima potvrdila je odlukama o smanjenju budžeta za sport, pa je - kako je sama saopštila, nakon intervencije predsednika Srbije Aleksandra Vučića država poslala dodatnih 200 miliona dinara za niške klubove. Bolji tretman nisu imala ni udruženja osoba sa invaliditetom. Govoreći o planovima za narednu godinu, Sotirovski se na jednoj od sednica Skupštine Niša kratko osvrnula na sport i rekla da je ona "neko koga optužuju za propast niškog sporta i da se nosi sa tim".

U javnosti je zbog afera bilo nagađanja da nije uvek bila u milosti predsednika stranke, ali izjava i zvaničnih potvrda o tome nije bilo. Vučić je, međutim, jednom pomenuo da je "ignorisala njegove molbe" da država ne upravlja niškim akva-parkom, dok je Sotirovski govoreći o svojim političkim ambicijama rekla da ne bi u Beograd, ali da će razmisliti o svakom zadatku Vučića i partije.

Novembra 2021. godine postala je jedna od stotinak novih članova Predsedništva SNS, a međustranačka netrpeljivost među naprednjacima dostigla je svoj vrhunac u 2022. godini. Nakon fizičkog sukoba između bivšeg zamenik gradonačelnika Miloša Banđura i omladinca SNS Marka Simova, odbornik Banđur okrivio je Sotirovski da ona stoji iza napada na njega, dok je direktor Univerzitetskog kliničkog centra optužio za kriminal. Početkom iste godine zajedno sa svojim timom počela da obilazi niška sela i naselja, što je nazvala "svojevrsnim karavanom".

Njeno upravljanje gradom obeležilo je i držanje načelnika i direktora javnih preduzeća u statusu vršilaca dužnosti, svetleći Tvrđavski most, rekonstruisani Trg koji "nije pod libelu", nova fontana, javnosti sporno prisustvo supruga u službenoj poseti Beču, izmeštanje Cvetne pijace, ali i uvođenje sistema “Oko sokolovo”.

Neke od stvari koje su naišle na pozitivne reakcije Nišlija jesu rekonstruisani parkovi kod Keja i Suda, rekonstrukcija fontane u parku “Čair”, otvaranje Beogradske kapije i Arheološkog nalazišta “Medijana” i brojne asfraltirane ulice kojima se vlast hvali, ali koje su i dalje najveći problem Nišlija.

Takođe, ono što je veom značajno za Nišlije, jeste otvaranje Naučno-tehnološkog parka i formiranje Jednistvenog upravnog mesta.

Nasuprot tome, svoje nezadovoljstvo brojnim problemima u gradu samo tokom 2022. godine građani su iskazali na preko 20 različitih protesta, gde su upućivali razne kritike na račun gradske vlasti.

Dosadašnji mandat Sotirovski, bivše novinarke, obeležile su i lekcije o novinarstvu mlađim kolegama, odgovaranje na samo "kako treba" pitanja, dogovor sa funkcionerima da Južnim vestima ne odgovaraju na pitanja, kao i izjava da predsednika, premijera i gradonačelnika treba da prate najiskusniji novinari.

Udata, majka troje dece i baka dva unuka.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: