Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 23. 2. 2022. @ 13:37

Srpska napredna stranka |Aleksinac | Niš

Dragana Sotirovski

dragana sotirovski, gradonačelnica Niša
Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša; foto: JV / Vanja Keser

Dragana Sotirovski rođena je u Aleksincu gde je završila Muzičku školu i Pedagošku akademiju. Diplomirala je na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a master studije turizmologije završila je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Novinarstvom je počela da se bavi 1992. godine angažovanjem na Trećem kanalu tadašnje Televizije Beograd. Od 1993. radi kao novinar-reporter u redakciji Jutarnjeg programa i Beogradske hronike, kada je postala deo tima Branislava Vukašinovića.

Dopisnica RTS-a iz Niša postala je 1997. godine, a urednica ove redakcije bila je od 2011. do 2017. godine.

Autorka je informativnih priloga, dokumentarnih i putopisnih emisija i filmova iz zemlje i inostranstva, a tokom 25-godišnjeg rada dobila je više novinarskih nagrada.

Od 2015. do 2017. bila je članica Lokalnog antikorupcijskog foruma Niša (LAF).

Vlada Republike Srbije postavila je 27. decembra 2017. godine Draganu Sotirovski za načelnicu Nišavskog upravnog okruga sa sedištem u Nišu. Bila je šesti načelnik Nišavskog upravnog okruga i druga žena na tom mestu.

Početkom marta 2020. godine, nakon dugih nagađanja, poverenik SNS-a u Nišu Zvezdan Milovanović potvrdio je da će listu Srpske napredne stranke u Nišu predvoditi tada načelnica Nišavskog okruga i članica Glavnog odbora ove stranke Dragana Sotirovski.

Skupština Grada Niša izabrala je 21. avgusta 2020. godine Draganu Sotirovski za prvu ženu gradonačelnicu u istoriji Niša.

Između dve javne funkcije, gradonačelnica Niša je svoju imovinu uvećala za jedan apartman od 30 kvadrata i sada je vlasnica ukupno 4 nekretnine, od čega i jednog osmosobnog stana od 167 kvadrata.

Njen mandat na funkciji gradonačelnice Niša obeležile su i afere - njen zet se nalazi na konačnoj listi za kupovinu socijalnih stanova u Ulici Majakovskog, a Agencija za sprečavanje korupcije je protiv nje pokrenula postupak jer je kasno prijavila potencijalni sukob interesa.

Takođe, tu su i pokretne stepenice u jednom od ulaza koji vode do podzemnog prolaza u centru Niša koje ne rade ni godinu dana od svečane probe puštanja u rad. Nakon brojnih reakcija na poziv koji su poslali medijima i pitanja da li je probno puštanje u rad pokretnih stepenica događaj vredan najavljivanja i okupljanja, niko od nadležnih iz Kabineta se ipak nije pojavio, a potparolka je ovaj poziv pravdala servisnom informacijom. Posle pet meseci od probe iz Kabineta su rekli da su stepenice spremne za rad, ali da se čeka na zamenu nadstrešnica na ulazima u podzemni. Početak rada stepenica se i dalje čeka.

Sa predsednikom Skupštine Bobanom Džunićem nalazi se u predmetima niškog Prekršajnog suda, a razlozi su saobraćajni prekršaji.

Da joj sport u Nišu nije u prioritetima potvrdila je odlukama o smanjenju budžeta za sport, pa je - kako je sama saopštila, nakon intervencije predsednika Srbije Aleksandra Vučića država poslala dodatnih 200 miliona dinara za niške klubove. A bolji tretman nisu imala ni udruženja osoba sa invaliditetom.

U javnosti je zbog afera bilo nagađanja da nije uvek bila u milosti predsednika stranke, ali izjava i zvaničnih potvrda o tome nije bilo. Vučić je, međutim, jednom pomenuo da je "ignorisala njegove molbe" da država ne upravlja niškim akva-parkom.

Novembra 2021. godine postala je jedna od stotinak novih članova Predsedništva SNS.

Udata, majka troje dece i baka jednog unuka.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Ne. Nisam toliko bogat da letujem u Srbiji.

Aleksandar Stošić čitalac

Tekst: Od danas prijava za vaučere od 15.000 dinara