Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 31. 3. 2023. @ 16:05

Srpska napredna stranka |Doljevac

Goran Ljubić

goran ljubic međarac

Rođen je u Leskovcu 1966. godine. Završio srednju saobraćajnu školu u Nišu. Od 2004. godine je na mestu predsednika Opštine Doljevac.

Bio je član Nove Srbije i lider udruženja građana "Pokret za razvoj juga“.

2005. na lokalnom radiju, socijalistima koji su prikupljali potpise za referendum za njegov opoziv, javno ponudio opkladu od 600.000 dinara da neće biti opozvan.

7. jula 2011. on i udruženje građana pristupili su URS-u.

Na lokalnim izborima maja 2012. osvojio skoro 2/3 glasova i tako 3. put za redom postao predsednik Opštine.

On i njegov brat Zoran bili su vlasnici preduzeća “Vodogradnja Pukovac” koje se bavi iskopom i preradom peska. Njegovo učešće u kapitalu firme bilo je 50%.

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je protiv ovog preduzeća avgusta 2008. prekršajnu prijavu zbog neprijavljivanja učešća u javnim nabavkama.

U akciji policije u kojoj je početkom aprila 2014. godine u Doljevcu uhapšeno desetak osoba, na spisku za privođenje bio je i Ljubić. Razlog je bila zloupotreba službenog položaja, kojom je budžet oštećen za oko 40 miliona dinara. On i njegov brat bili u bekstvu.

Ljubić se predao policiji 22. aprila 2014.godine. Više tužilaštvo u Nišu novembra 2015. godine odustalo je od njegovog gonjenja.

Ljubić je u emisiji Južnih vesti "15 minuta", u decembru 2015.godine, rekao da vlasništvo firme "Vodogradnja" sada preneto na njegovog oca, kao i da je prodao automobil Lamborgini, vredan oko 140000 evra, po kome je bio preproznatljiv.

Februara 2016. godine, prešao je u SNS i te godine kao kandidat te stranke pobedio na izborima za predsednika Opštine Doljevac.

2018. godine podneo je ostavku na mesto predsednika Opštine, da bi iste godine ponovo pobedio na lokalnim izborima. Ubedljivo je osvajao većinu glasova i pobeđivao na svim izborima.

Državna revizorska institucija utvrdila je brojne nepravilnosti u poslovanju Opštinske uprave Doljevca u 2019. i 2020. godini, koje se tiču uglavnom nabavki bez tendera.

I Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je nepravinosti, odnosno da je Ljubić bio u sukobu interesa jer je firma njegovog oca Vodogradnja sklapala ugovore sa Opštinom dok je on predsednik.

Vodogradnja iz Pukova godinama je zadužena i za “krpljenje” rupa na niškim ulicama, a gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je jednom prilikom izjavila da nije zadovoljna brzinom radova te firme.

Ljubić je po šesti put izabran na mesto predsednika Opštine Doljevac na izborima 2022. Godine i ako politički izdrži do kraja novog predsedničkog mandata, on će više od dve decenije biti na čelu Doljevca.

Poznat je po nadimku “Međarac”.

Živi u Pukovcu. Oženjen je, otac dvoje dece.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: