Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 10. 3. 2017. @ 16:09

Srpska napredna stranka |Niš

Ivan Vuković

490x370-ivan-vukovic-vd.jpg

Rođen je 1983. godine u Beogradu.

Diplomirao režiju na Fakultetu dramskih umetnosti.

15. septembra 2012. godine imenovan za vršioca dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Niš. Tada je pažnju javnosti privukao zbog toga jer mu je to bilo prvo radno mesto u karijeri.

Ubrzo su Južne vesti saznale da je Vukovićeva biografija bila falsifikovana i da je on fakultet završio tek nakon što je izabran na odgovornu funkciju u Pozorištu.

Do imenovanja je režirao ukupno 7 predstava. Jednu od njih, "Devojke", radio je u niškom teatru 2011. godine i to po tekstu Radoslava Pavlovića, Savetnika za kulturu predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Vredi pomenuti i da je upravo Pavlovićevom odlukom imenovan i za "umetničkog saradnika i reditelja" u projektu "Milanski edikt".

U međuvremenu je, novembra 2013. godine, nakon sprovedenog konkursa, izabran za upravnika Narodnog pozorišta.

I ovaj konkurs je privukao ogromnu pažnju javnosti pošto Vuković nije ispunjavao uslove za tu funkciju jer nije imao dovoljno radnog iskustva.

Zbog toga je po tužbi protivkandidata, Miroljuba Mike Jovanovića, juna 2014. Viši sud u Nišu poništio izbor Vukovića za direktora. Već novembra je Apelacioni sud poništio tu presudu i naložio novo suđenje. Marta 2015. je Viši sud ponovio presudu da je Vukovićev izbor nezakonit, ali je janura 2016. Apelacioni preinačio tu presudu i odbacio tužbu.

Decembra 2016. je Vrhovni kasacioni sud poništio presudu Apelacionog, naložio da se suđenje ponovi, ali i zaključio da Vuković nije ispunjavao uslove na konkursu.

U ponovljenom postupku je Apelacioni sud u Nišu marta 2017. konačno presudio da je Vuković nezakonito izabran, a nekoliko dana kasnije za vršioca dužnosti upravnika Pozorišta je predložena Dragana Petrović, pravnica iz Pozorišta koja je i tumačila da Vuković može biti upravnik.

Nakon višegodišnje istrage, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je avgusta 2016. godine podiglo optužnicu protiv tadašnjeg šefa odborničke grupe SNS u Skupštini grada Dejana Jovanovića, smatrajući ga odgovornim za to što je 2012. pri Vukovićevom izboru za v. d. upravnika Narodnog pozorišta dostavljena lažna biografija. Osnovni sud je početkom 2017. oslobodio Jovanovića krivice, ali je Tužilaštvo uložilo žalbu.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: