Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 2. 7. 2018. @ 11:15

Reformistička stranka |Niš

Milan Višnjić

180409-0401-milan-visnjic-dekan-foto-k-kamenov-f.jpg

Rođen je 6. aprila 1950. godine u Kupinovu, Kuršumlija. Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Nišu 1973. godine. Specijalizaciju iz plastične i rekonstruktivne hirurgije završio je 1982. na VMA u Beogradu, a specijalizaciju iz opšte hirurgije u Nišu.

Doktorsku disertaciju odbranio je 1986. godine.

Višnjić je profesionalnu karijeru započeo 1975. godine u Hirurškom odeljenju u Prokuplju, a od 1980. godine radi u Hirurškoj klinici Kliničkog centra u Nišu.

Od 1989. godine angažovan je kao nastavnik na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu na predmetu Hirurgija sa ratnom hirurgijom. Za redovnog profesora izabran je 2001. godine.

Član je komisija za polaganje specijalističkog ispita iz plastične i rekonstruktivne hirurgije na Vojnomedicinskoj akademiji i Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu postao je oktobra 2000. godine i na tom mestu bio do kraja 2012. godine. Od tada do danas je na mestu prodekana za finansije.

Do 2004. bio je član Demokratske stranke i savezni poslanik DOS-a u Skupštini Savezne Republike Jugoslavije.

Posle vanrednih parlamentarnih izbora decembra 2003. počinje njegov sukob sa članovima Gradskog odbora DS u Nišu.

U februaru 2004. nije bio na listi za Izbornu skupštinu DS. Čelnik Gradskog odbora DS u Nišu Boško Ristić tvrdio je da glavni razlog sukoba ambicija Višnjićevog sin Aleksandra, da se se kandiduje za predsednika GO DS u Nišu.

Milan Višnjić je u to vreme predlagao da niške demokrate za predsednika DS podrže Borisa Tadića, a ne Zorana Živkovića.

U martu 2004. sukobio se sa direktorom Klinike za stomatologiju i stranačkim kolegom Draganom Krasićem, oko izbora direktora Kliničkog centra i direktora Klinika.

Sa grupom Univezitetskih profesora i lekara avgusta 2004. formirao je Grupu građana “Čista Demokratska”.

Njegov sin Aleksandar 2005. godine osnovao je Reformističku stranku.

Trojica članova UGS “Nezavsinost” optužila su Višnjića marta 2007. godine za kriminalne radnje, koje Medicinski fakultet u Nišu ima sa privatnim univezitetom u Luganu. Oni su tvrdili da niški profesori za predavanja u Luganu dobijaju “pare na ruke”.

Januara 2009. Višnjić je optužio tadašnjeg rektora Radoslava Bubnja za potpisivanje štetnog ugovara o gradnji stanova za mlade naučnike.

Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je krajem 2011. smenu dr Milana Višnjića dekana Medicinskog fakulteta u Nišu, nakon što je utvrđeno da je zaposlio 7 svojih bliskih rođaka, među njima sina, ćerku, zeta i zetovu majku.

Agencija je aprila 2012. podnela Prekršajnu prijavu, a Višnjić je u oktobru 2012. godine simbolično kažnjen sa 60.000 dinara.

Na lokalnim i parlamenatnim izborima maja 2012. Milan Višnjić je bio kandidat Reformističke stranke za gradonačelnika Niša i nosilac liste ove stranke za Skuptinu Srbije.

Jula 2013. Višnjić je uhapšen pod sumnjom da je Medicinski fakultet oštetio za 170 miliona dinara i 70.000 evra. Višnjić je osumnjičen za čitav niz zloupotreba - od nelegalno isplaćivanih honorara zaposlenima i spornih umanjenja školarina za "Engleske grupe" do manipulacija sa projektima.

Zbog opasnosti da bi mogao da utiče na svedoke Vanpretresno veće Višeg suda u Nišu odredilo je Višnjiću pritvor do 30 dana.

Iz pritvora je pušten posle 3 meseca, oktobra 2013.

Krajem juna 2018.godina prvostepenom odlukom Višeg suda u Nišu oslobođen je optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: