Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 19. 12. 2015. @ 13:26

SPS |Niš

Mile Ilić

Mile Ilić

Rođen je jula 1954. godine u selu Jovcu kod Vladičinog Hana. Završio je osnovnu škopu "Bora Stanković" u selu Beliševu i Gimnaziju "Svetozar Marković" u Nišu.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Nišu, gde je odbranio i magistarsku tezu pod nazivom "Lokalna samouprava u teoriji prava - jugoslovenskom pozitivnom pravu".

Doktorirao je iz oblasti lokalne samouprae na temu "Položaj grada u sistemu lokalne samouprave, sa posebnim osvrtom na Srbiju".

Društveno i politički je aktivan od srednjoškolskih dana. Bio je predsednik Školske konferencije Saveza omladine Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu, predsednik Zbora studenata niškog Pravnog fakulteta, predsednik Univerzitetske konferencije Saveza studenata Univerziteta u Nišu, kao i predsednik Međuopštinske konferencije Saveza socijalističke omladine za 15 Opština niškog regiona i član Predsedništva Republičke konferencije SSO Srbije.

U njegovoj zvaničnoj biografiji piše da je posle odsluženja vojnog roka pet godina radio na Poslovima savetnika za politički sistem, sekretara Sekretarijata za skupštinske i opšte poslove i zamenika sekretara Skupštine međuopštinske regionalne zajednice Niš.

Bio je predsednik Saveta za razvoj Grada Niša i prvi je dobitnik najvećeg priznanja grada Niša za izuzetne rezultate "11. Januar".

Na prvim višestranačkim izborima izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije i poslanika Srbije u Veću Republika Savezne skupštine, a potom je biran i za saveznog poslanika u Veću građana Skupštine Savezne Republike Jugoslavije u dva mandata.

U Skupštini Srbije bio je predsednik Odbora za odbranu i bezbednost, a u obema skupštinama je bio član Ustavne komisije, Zakonodavnog i Odbora za pravosuđe i upravu.

Biran je za člana Saveta Univerziteta u Nišu.

Od novembra 1999. godine je vanredni profesor na Pravnom fakultetu u Prištini za predmet Upravno pravo, predavao je i predmet Politički sistem i predmet Lokalna samouprava na poslediplomskim studijama. Bio je šef Katedre za javno¬pravne nauke na istom fakultetu i član Odbora za pravne nauke Univerziteta u Prištini, kao i Odbora za pravno-ekonomske nauke pri tom univerzitetu.

Oktobra 2004. godine je biran za predsednika Saveta Pravnog fakulteta u Prištini, a u decembru 2006. godine ponovo je izabran na tu funkciju.

Redovni je profesor Univerziteta u Nišu za predmet Državna uprava i lokalna samouprava i član je Odbora za društevno-humanističke nauke na Univerzitetu.

Nakon lokalnih izbora u novembru 1996. godine i poznate izborne krađe, sa kojom su ga mnogi direktno povezivali, smenjen je sa svih funkcija unutar SPS. Na velika vrata vratio se 2007. godine, a već godinu dana kasnije, na izborima 2008. godine izabran je za narodnog poslanika i predsednika Skupštine Grada Niša.

Prilikom otkrivanja afere "Kofer“ tražio je od predsednika SPS-a Ivice Dačića da podnese ostavku i da se održi vanredni kongres stranke.

Na toj funkciji bio je do 12. jula 2012. godine, kada je ponovo izabran na tu funkciju.

Široj javnosti, osim po izbornoj krađi iz 1996/97, Ilić je ostao upamćen i po tome što je nakon Dejtonskog sporazuma predložio Slobodana Miloševića za Nobelovu nagradu.

Oženjen je i otac je dvoje dece.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: