Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 16. 5. 2023. @ 13:39

Niš

Spasoje Ž. Milovanović

spasoje milovanović prt scr yt
Spasoje Ž. Milovanović

Spasoje Ž. Milovanović je rođen 1971. godine u Kruševcu. Magistar je nauka o dramskoj umetnosti iz oblasti teatrologije i od 2018. godine upravnik Narodnog pozorišta u Nišu.

Radio je dramatizaciju brojnih dela, od kojih je tekst Devetsopetnaesta – tragedija jednog naroda dobio nagradu za dramatizaciju na Festivalu praizvedbi, 2013, kao i drama za decu - tekst Pinokio dobio je nagradu za najbolji tekst na Zvezdarištu 2013. godine.

Dramaturg je predstava Konstantin, Bizarno, Dama s kamelijama, Uspavanka za Vuka ničijeg (Narodno pozorište u Beogradu), Hvalisavi vojnik, Put oko sveta, Iza rešetaka, Govorite li australijski?, Purpurno ostrvo, Buzdovan (Kruševačko pozorište), Tamo – amo (Beogradsko dramsko pozorište), Palčica (Narodno pozorište Užice), Svetozar (Srpsko narodno pozorište).

Radio je i režiju brojnih predstava, a autor je projekata Kič kabare, Niko nije niko, Vavilonski smeh.

Scenarista je više muzičkih i zabavnih emisija na RTS-u, Pinku i Radio-televiziji Kruševac, bio je glavni i odgovorni urednik Televizije Plus u Kruševcu.

Selektor i scenarista je više pozorišnih festivala, a pozorišni i društveni kritičar je u časopisima i nedeljnicima Treći program Radio Beograda, Scena, TFT, LUDUS, Drama, Teatron, Književne novine, Bagdala, Pobeda, Grad, Putevi kulture.

Autor je zbirki poezije Senka ljubavi i pesme poneke, Zemlja čuda ili Nemoj i četvrti put, Petre i To sam hteo da kažem, a poezija mu je prevedena na engleski, holandski, švedski, nemački, španski, makedonski, ruski, bugarski i slovenački jezik.

Dobitnik je nagrade "Poet" 2010. godine za zbirku Senka ljubavi i pesme poneke.

Ovlašćeni je sudski veštak za dramsku umetnost Ministarstva pravde Republike Srbije.

Član je Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa, predsedništva Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja književnika Srbije.

Izabran je u zvanje asistent-pripravnik za predmet Istorija drame i pozorišta na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini.

Osnivač i reditelj Nezavisne pozorišne grupe „Teatar, zbor!” (2001 – 2006), vlasnik PR-a za organizovanje pozorišnih predstava SŽM 971 (2014 – 2017) i TRD Creation Process (2015 – 2017, Kanada).

Kao glavni i odgovorni urednik programa od 1999. do 2009. organizovao je i realizovao preko 600 akcija i manifestacija gradskog, okružnog i republičkog značaja u Kruševcu.

Od 2009. do 2013. godine radio je u Kruševačkom pozorištu kao dramaturg.

Od 2013. do 2015. radio na mestu direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Od 2015. do 2017. sarađivao je sa pozorištima u Edmontonu, Kanada: Workshop west playwright thetare, Citadel Theatar, Drama group Edmonton, Serbo-Canadian Cultural Society of Edmonton.

Na predlog Theatre of Alberta (Edmonton, Kanada) dobitnik je počasnog zvanja Ambassador Theatre of Alberta. Dobitnik je nacionalnog priznanja „Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije” za izuzetan doprinos kulturi Srbije.

Na Tviteru je @spasojezmilovan.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: