Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 19. 3. 2016. @ 17:34

Srpska napredna stranka |Niš

Srđan Aleksić

800x600-srdjan-aleksic-SNS.jpg

Rođen je 24. marta 1968. godine. Po profesiji advokat. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Nišu 1993. godine.

2008. završio je postdiplomske studije iz oblasti krivičnog prava.

Od 1993-1995. godine radio kao pripravnik u advokatskoj kancelariji "Pavlović". Od 1995. radi kao advokat u kancelariji “Aleksić”.

U njegovoj zvaničnoj biografiji piše da govori engleski, ruski, grčki i albanski jezik.

Za gradskog većnika izabran je jula 2012. godine. Zadužen je za kulturu i poljoprivredu.

U javnosti dosta prisutan kao advokat koji pred sudom u Strazburu zastupa oko 8.500 rezervista, koji su tužili državu zbog neisplaćenih dnevnica.

Kako se navodi u njegovoj biografiji na sajtu Grada, autor je više samostalnih izložbi i pilot u sportskom vazduhoplovstvu.

U žižu javnosti dospeo je i krajem avgusta 2013. godine nakon što je objavljen njegov izveštaj o jednogodišnjem radu na funkciji gradskog većnika.

Oktobra 2013. godine tadašnji lider niškog URS-a i izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Jovanović optužio je Aleksića da je u sukobu interesa jer je kao advokat zastupao zaposlene u Direkciji koji su tužili to preduzeće.

Nepunih mesec dana kasnije Agencija za borbu protiv korupcije je potvrdila da je zaista bio u sukobu interesa, dok je Aleksić sve vreme tvrdio da "štiti interes javnosti" i najavio žalbu Odboru Agencije.

Međutim, ni nakon što je juna 2015. godine Odbor odbio njegovu žalbu a gradonačelnik Niša Zoran Perišić predložio je njegovu smenu sa mesta gradskog većnika, vladajuća većina u Skupštini grada je odbila da ga smeni.

Ovo je još jedan dokaz da Agencija za borbu protiv korupcije nije kompetentna da odlučuje o sukobu interesa - rekao je tada Aleksić.

Upravni sud je krajem decembra 2015. godine, po tužbi Aleksića, potvrdio da je on bio u sukobu interesa, a da je " Agencija za borbu protiv korupcije jedina nadležna da donese odluku da li u konkretnom slučaju postoji sukob interesa". Ipak, o njegovoj smeni nije ponovo razmatrano.

Sredinom jula 2014. godine Aleksić je takođe bio predmet interesovanja Agencije za borbu protiv korupcije. S obzirom na to da nije prijavio novu funkciju predsednika Upravnog odbora Specijalne psihijatrijske bolnice "Gornja Toponica", Agencija je zatražila njegovu smenu. Za razliku od gradskih vlasti u Nišu Ministarstvo zdravlja ga je ubrzo smenilo sa te funkcije.

Oženjen je, otac dve ćerke.

Podeli sa prijateljima