Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 29. 3. 2023. @ 14:46

Srpska napredna stranka |Niš

Srđan Aleksić

800x600-srdjan-aleksic-SNS.jpg

Rođen je 24. marta 1968. godine. Po profesiji advokat. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Nišu 1993. godine.

2008. završio je postdiplomske studije iz oblasti krivičnog prava.

Od 1993-1995. godine radio kao pripravnik u advokatskoj kancelariji "Pavlović". Od 1995. radi kao advokat u kancelariji “Aleksić”.

U njegovoj zvaničnoj biografiji piše da govori engleski, ruski, grčki i albanski jezik.

Za gradskog većnika izabran je jula 2012. godine. Zadužen je za kulturu i poljoprivredu.

U javnosti dosta prisutan kao advokat koji pred sudom u Strazburu zastupa oko 8.500 rezervista, koji su tužili državu zbog neisplaćenih dnevnica.

Kako se navodi u njegovoj biografiji na sajtu Grada, autor je više samostalnih izložbi i pilot u sportskom vazduhoplovstvu.

U žižu javnosti dospeo je i krajem avgusta 2013. godine nakon što je objavljen njegov izveštaj o jednogodišnjem radu na funkciji gradskog većnika.

Oktobra 2013. godine tadašnji lider niškog URS-a i izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Jovanović optužio je Aleksića da je u sukobu interesa jer je kao advokat zastupao zaposlene u Direkciji koji su tužili to preduzeće.

Nepunih mesec dana kasnije Agencija za borbu protiv korupcije je potvrdila da je zaista bio u sukobu interesa, dok je Aleksić sve vreme tvrdio da "štiti interes javnosti" i najavio žalbu Odboru Agencije.

Međutim, ni nakon što je juna 2015. godine Odbor odbio njegovu žalbu a gradonačelnik Niša Zoran Perišić predložio je njegovu smenu sa mesta gradskog većnika, vladajuća većina u Skupštini grada je odbila da ga smeni.

Ovo je još jedan dokaz da Agencija za borbu protiv korupcije nije kompetentna da odlučuje o sukobu interesa - rekao je tada Aleksić.

Upravni sud je krajem decembra 2015. godine, po tužbi Aleksića, potvrdio da je on bio u sukobu interesa, a da je " Agencija za borbu protiv korupcije jedina nadležna da donese odluku da li u konkretnom slučaju postoji sukob interesa". Ipak, o njegovoj smeni nije ponovo razmatrano.

Sredinom jula 2014. godine Aleksić je takođe bio predmet interesovanja Agencije za borbu protiv korupcije. S obzirom na to da nije prijavio novu funkciju predsednika Upravnog odbora Specijalne psihijatrijske bolnice "Gornja Toponica", Agencija je zatražila njegovu smenu. Za razliku od gradskih vlasti u Nišu Ministarstvo zdravlja ga je ubrzo smenilo sa te funkcije.

Na lokalne izbore 2016. godine Aleksić je sa penzionisanim generalom Momirom Stojanovićem izašao samostalno kao lista “Iskreno za Niš”, a tvrdio je tada da za to imaju dozvolu Aleksandra Vučića.

Februara 2018. godine je osnovao savet koji će raditi na pripremi tužbe prema članicama NATO pakta zbog toga što su 1999. godine koristili osiromašeni uranijum u gađanju ciljeva u Srbiji. Tri godine kasnije je objavio da su spremne prve tužbe protiv NATO-a.

Oženjen je, otac dve ćerke.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: