Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 9. 5. 2023. @ 17:37

Srpska napredna stranka |Niš

Zoran Perišić

Zoran Perišić SNS Niš

Zoran Perišić rođen je februara 1959. godine u Negotinu.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Nišu, gde je 1982. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu.

Magistrirao je 10 godina kasnije, a 1998. godine odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti kardiologije.

Oktobra 2011. godine specijalizirao je kardiologiju.

Od maja 2000. godine je bio asistent na predmetu Interna medicina, gde je 2007. godine stekao zvanje docenta.

Na Klinici za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra u Nišu zaposlen je od aprila 1990. godine. Od 1995. je bio načelnik Odeljenja za invazivnu dijagnostiku i pejsmejkere, a od 2011. godine je načelnik Odelenja za elektrostimulaciju i elektrofiziološko ispitivanje srca.

Januara 2012. godine predsedništvo Srpske napredne stranke imenovalo ga je za predsednika tek formiranog Gradskog odbora u Nišu, a na izborima u maju iste godine bio je prvi na listi te stranke za Skupštinu Grada.

Bio je gradonačelnik Niša od 12. jula 2012. do 11. jula 2016. godine.

Marta 2013. godine Vlada Srbije ga je uz Igora Novakovića (SPS) i Sašu Živića (SPS) imenovala za člana Saveta Medicinskog fakulteta u Nišu iz reda osnivača.

Međutim, avgusta 2014. godine inspekcija Ministarstva nauke je zaključila da Perišićevim imenovanjem prekršen Zakon o visokom obrazovanju koji zabranjuje da u ime osnivača (države) član Saveta fakulteta bude osoba koja je zaposlena u toj visokoškolskoj ustanovi.

Pod pritiskom javnosti Peršić je zbog toga mesec dana kasnije sam podneo ostavku, a Vlada ga je formalno smenila krajem oktobra iste godine.

Decembra 2013. godine je izabran za predsednika Stalne konferencije gradova i opština iako je bio drugoplasiran. Na toj funkciji je bio do isteka mandata gradonačelnika, nakon čega ju je po automatizmu preuzeo novi gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Jedan je od rekordera po pitanju broja funkcija i poslova koje istovremeno obavljao.

- Predsednik Gradskog odbora SNS u Nišu
- Član Izvršnog odbora SNS na nivou stranke
- Član Glavnog odbora SNS na nivou stranke
- Gradonačelnik Niša
- Lekar Kliničkog centra Niš
- Vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu
- Predsednik Stalne konferencije gradova i opština
- Predsednik Udruženja kardiologa Srbije
- Predsednik gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja

Prema izveštaju portala "Pištaljka" Perišić je bio najplaćeniji gradonačelnik u Srbiji. Sa zaostalim dnevicama, u julu 2014. godine primio je više od 273.000 dinara ( oko 2300 evra).

U martu 2015. godine Gradski odbor SNS u Nišu, koji je vodio Perišić je raspušten.

Novembra 2016. godine Lekarska komora Srbije mu je oduzela licencu jer je mu je istekla još 31. decembra 2015, a u međuvremenu je nije obnovio.

Da će biti novi direktor Kliničkog centra planiralo se još 2016. godine u Srpskoj naprednoj stranci, kada se i kandidovao za tu poziciju, ali je na to mesto postavljen tek 2020. godine.

Njegov početak u direktorskoj fotelji obeležile su smene direktora klinika, a dalji rad brojne primedbe i žalbe pacijenata, ali i zaposlenih.

Pacijenti su se u više navrata žalili na nestašicu lekova i terapije, dok su pojedini zaposleni apelovali na to da nema dovoljno medicinske opreme.

2021. došao je u sukob sa investitorom koji je gradio privatnu kliniku pored UKC-a, čije obezbeđenje je sprečilo JKP “Naissus” da priključi privatnu bolnicu na vodovodnu mrežu.

Slučaj je došao do suda, a unutarstanačka neslaganja u SNS dostigla su svoj vrhunac kada je Perišić optužio gradonačenicu Niša Draganu Sotirovski i “njene službe” za kriminal.

Ovi slučajevi još nisu dobili svoj epilog i predmeti su nadležnih tužilaštava.

2023. godine Univerzitetski klinički centar na čijem je čelu Perišić, zaposlio je "za stalno" 18 najboljih studenata sa Medicinskog fakulteta.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: