Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 14. 4. 2010.

Što je mnogo, mnogo je

Autor

Novinar "Južnih vesti".

Građani nerazvijene i siromašne opštine Svrljig, od lokalnih izbora 11. maja 2008. pa do aprila ove godine dobili su petu, "jubilarnu" opštinsku vlast. Što je mnogo - mnogo je.

Na pitanje "Zašto?", parlamentarci odgovaraju "Zato."

Da budem precizan, u svrljiškom parlamentu 37 mandata raspodelili su USS 13, SRS 6, po 4 odbornika imaju DS,DSS,Gl7 plus, SPS -PUPS i dva mandata NS.

Prvu vlast vršili su USS, SRS i NS, vrlo kratko. Tada beše aktuelna priča o tri nestala džaka sa izbornim materijalom. Gde su nestali i ko je za to kriv - naravno da se nikad nije saznalo.

Formira se druga vlast od stranaka USS, DS, NS, SPS-PUPS i Gl7 plus koja se, blago nama, zadržala l5 meseci, tačnije do decembra prošle godine. Opštinska vlast u to vreme beleži zadivljujuću "titovsku" kampanju za javnost da je najpametnije da jedni rade i planiraju, a drugi samo da se slikaju, što za kamere, što za fotoaparate, što za sajt opštine koji je, više ličio na privatni blog, nego na portal na kome se gradjani mogu upoznati sa konkursima, odlukama, dokumentacijom i sličnim potrebštinama za, čudno, normalan život.

Treća skupštinska većina predvodjena Demokratskom strankom u koaliciji sa DSS,NS,SPS i Gl7 plus, izgubila je vlast kada joj je izostala podrška SRS, koja se priključila USS sa kojom je načinila novu skupštinsku većinu od 19 odbornika. Taman.

Da svrljiški politički život ne padne u letargiju, ta skupštinska većina (USS i SRS), 18.marta ove godine smenila je predsednika Skupštine opštine, predsednika opštine, zamenika predsednika opštine i opštinsko Veće i izabrala novo rukovodstvo. Za dalji skupštinski rad ova koalicija nije imala većinu.

U medjuvremenu, od strane smenjene koalicije, uložena je žalba na zakonitost rada 13. sednice SO Svrljig.

Sad sedimo i čekamo Presudu Upravnog suda u Beogradu koja će verovatno opredeliti dalji tok parlamentarizma i vladajućih u Svrljigu. Ko je ono rekao da možemo bez Beograda?

Da red kod nas ne postoji, pre nastavka trinaeste, održava se 14. sednica Skupštine na kojoj prisustvuju samo USS i SRS. Sekretar odbija da daje bilo kakva mišljenja o tome ko je odbornik, a ko predsednik opštine i zamenik pre utvrdjivanja kvoruma, pa odbornici USS napuštaju sednicu na kojoj ostaje 6 radikala i 7 predstavnika medija - nedovoljno za kvorum.

Posle četrnaeste, po srpskom redu, nastavlja se trinaesta sednica Skupštine. Kad kod nas već sve ide unazad, nek idu i sednice. Svi obavešteni uredno, bez pečata, na poverenje. Malo mesto, pa se svi znamo.

U nastavku 13.sednice SO Svrljig, 9.aprila ove godine Ujedinjenoj seljačkoj stranci i radikalima, pridružila su se i 4 odbornika DSS-a. Sa malim zakašnjenjem, prisustvuju i nekadašnji član odborničke grupe SPS-PUPS, sada - zahvaljujući odluci Suda - samostalni odbornik, kao i jedan odbornik Nove Srbije koji ne učestvuje u radu. Ostale parlamentarne stranke nisu prisustvovale nastavku 13. sednice.

Dnevnice su bar podignute.

Sad već jedni se uzdaju u presudu Upravnog suda, a drugi grade novu skupštinsku većinu, koja je, kako kažu, stabilna, uz treću varijantu da "neko" gura Skupštinu u privremene mere.

Svi primaju plate, da ne brinete.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Lj.

    08:51 // 19. 4. 2010.

    nit manje mesto niti vise lopova...rezime za 10

  • Milan Vasiljevic

    04:43 // 18. 4. 2010.

    hahah smesnost Kostiću

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: