Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 18. 2. 2017.

Crni Toma

Autor

Redovni profesor Pravnog fakulteta u Nišu.

Rodonačelnik teorije transakcione analize Erik Bern u poznatoj knjizi "Koju igru igraš" izdvaje dve glavne karakteristike igara u društvenim odnosima: 1) u njima se folira i 2) neko uvek nešto ućari. Praveći razliku u odnosu na veštine, rituale i razonode, ovaj autor ukazuje da je svaka igra, u osnovi, nepoštena, a njen ishod uzbudljiv i, nadasve, dramatičan.

U predvečerje Dana državnosti Republike SRbije, 15. februara 2017. godine, onako tiho počelo je da se šuška u domaćim medijima da je naš još uvek aktuelni predsednik države (u daljem tekstu: Predsednik) izrazio želju da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima. I sve bi bilo očekivano i u redu, da toga dana, nešto ranije, nije bila potvrđena vest da je Premijer i dugogodišnji prijatelj i "sin" našeg Predsednika, ipak odlučio da direktno proveri raspoloženje naroda na predsedničkim izborima, odnosno da ga je njegova (ili Predsednikova) stranka u tome podržala.

Sledećeg dana, 16. februara 2017. godine, u jutarnjim časovima, kreće medijska dramatika: da li jeste ili nije? Da li je to moguće? Koji god televizijski kanal da ste pogledali ili koju kog mrežu da ste posetili, uvek biste naleteli na istu priču: Predsednik ili Premijer ili Predsednik i Premijer! Prva opcija ili-ili bila nam je svima razumljiva i očekivana, ali opcija i-i nije bila ni na kraj pameti bilo kome aktivnom ili pasivnom posmatraču političkih zbivanja u Srbiji.

Na kraju, svaku dilemu otklanja Ljubinka iz "Sputnjika" u direktnom uključenju u jutarnji program ružičaste televizije: "Tačno je, Predsednik nam javio da hoće da se kandiduje!". "Crni labud" naš Toma (metafora za retke i malo verovatne događaje, autora istoimene knjige Nasima Taleba) raširi krila!

Pa dobro, čovek ima pravo na to, ko može da mu zabrani. No, istovremeno sa širenjem krila Crnoga Tome počeše da kolaju medijske i čaršijske priče i da se razvijaju razna scenarija zašto je do ovoga došlo i kako je to moguće.

Naknadna objašnjenja kretaše se od toga da je Toma dobio pare od Rusa (kako "Blic" javlja), a ne izvinite, od pojedinih agentura sa Zapada i domaćih tajkuna (kako Šešelj kazuje), do toga da je sve ovo smišljena i dogovorena igra dva ključna igrača na političkoj sceni Srbije (kako jedan moj prijatelj tumači).

I gde je istina? Kome čovek da poveruje: njegovim nekada bliskim, a sada bivšim prijateljima, medijima, čaršiji, kome? Pa, nikome!

Posmatrajmo ponašanje Predsednika Tome iz aspekta teorije igara i postavimo dva pitanja. Prvo, koju on igru igra i zašto? Drugo pitanje: šta želi da ućari?

Ponašanje Predsednika Tome jeste ponašanje uvređene mlade. Čovek, jednostavno, nije ispoštovan. Stvorio stranku, obavljao uglednu funkciju, putovao po svetu (čoveku se zasviđalo), živeo i još uvek živi u vili na Dedinju, i sada da se tako povuče i sve prepusti "sinu" (čak je i njegov stvarni sin podržao "sina"). Jednostavno, ne ide! I onda, po starom srpskom običaju, iz inata, kada niko nije očekivao, objavljuje svoju kandidaturu!

Zašto? Da podigne sebi ulog i skrene pažnju na sebe (u očima Premijera i javnosti). Da je ovo tačno, govori i činjenica da tek sada, bar javno, poziva Premijera na dogovor. U međuvremenu, Toma potvrdio da je bilo i prethodnih pregovora u kojima je tražio mesto predsednika stranke i mandat za sastav nove Vlade, a "sin" ni pristao ni odbio.

E sad, drugo pitanje u vezi sa ćarom. Teško je precizno odgovoriti. Moguća korist Crnoga Tome može biti skretanje pažnje na sebe radi dobijanja nečega ispod žita (što će se kasnije videti), nakon čega sledi njegovo povlačenje. Ili, pak, da nastavi sa ovom igrom, čisto iz inata i tvrdoglavosti i kako bi "sačuvao obraz", uprkos očekivanoj nultoj dobiti. To svi znaju, a zna i Toma da se ova igra ne isplati. Nije on toliko naivan kako neki misle – krasi njega, ipak, šumadijska lukavost i pronicljivost.

Zaigrao Toma igru, hoće nešto, samostalno ili po nagovoru nekoga. Da li će i njemu "zaigrati mečka" ostaje da se vidi. No, budimo realni, ipak će sve ovo Premijer ispeglati. Dovoljan je jedan "Crni labud" za Premijera nesklonog riziku i sa željom da sve kontroliše.

A mi, kao građani, kako ćemo proći u ovoj igri?

Kao i do sada, ko bosi po trnju, jer pored hleba, s vremena na vreme dobijamo i malo igara. No, ipak, da budem pošten, korist imamo i mi koji volimo da pišemo, jer nas političari, svojim ponašanjem, svakodnevno inspirišu. Eto, i mi ućarismo nešto, a ne samo Crni Toma!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera Njegos

    10:23 // 19. 2. 2017.

    I kao sto rece Gljivica Pacic "niko ne ide za gubitnikom", ja kazem "za pobednikom idu samo gubitnici" od kojih bi inace ostala samo magla (Gljivica, Dr Rasko, Mirin djak, bagerista,...). Pobednik voli kada mu usklikuju "Viva Cesar, morituri te salutan" i deli im mrvice da jos malo pozive. A oni srecni ko kucici i jos jace grizu svakoga ko negativno pomene pobednika.

  • Meda

    08:05 // 19. 2. 2017.

    nastavak...

    Sve price oko Tominih sponzora sa ove ili one strane sveta su tek samo razradjene metode temeljnog i svestranog razgradjivanja Tominog ionako malog preostalog uticaja. Podrska "pogresnoj strani" kostace ga karijere.

    Sta je onda ostalo Tomi? samo da sacuva ponos.
    Diplomu je valjda uramio.
    Koliko god zvucalo neverovatno, Tomin odlazak je ipak gubitak jer nekome ostaje apsolutna vlast

  • Meda

    08:05 // 19. 2. 2017.

    Pitanje iz ugla zasto se Toma ipak kandiduje i pored to ga sto nema amin od Gospodara, skoro da je nebitno u odnosu na pitane zasto Gospodar zeli da se resi naivnog Tome tako sto ce da ga javno osramoti.

    Toma je jedva zavrsio fakultet i nema znanje a kamo li naklonost "igrama". Ni seljacka pronicljivost ne pomaze na listi za odstrel
    2. deo (sledi 3.)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: