Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:15, 8. 11. 2019.

Princip je isti

Autor

Redovni profesor Pravnog fakulteta u Nišu.

"Hedlajn" meseca oktobra dolazi iz Fiskalnog saveta – one simpatične i izgleda jedine nezavisne institucije koja saopštava surove istine koje nerviraju našu vlast!

Prva „vesela“ vest glasi:

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta predviđeno je devet milijardi dinara na ime rashoda za rešavanje problema kredita u švajcarskim francima.

Opa bato, devet milijardi dinara, ili oko 77 miliona evra!

Druga „radosna vest“ glasi da je isto oko 77 miliona evra predviđeno za isplatu jednokratne pomoći penzionerima u iznosu od 5.000 dinara.

Dakle, ukupno oko 154 miliona evra predviđeno je za naše najstarije sugrađane i za naše „drage švajcarce“. Da bismo stekli realan uvid u veličinu ove cifre, uporedimo je sa oko 111 miliona evra koliko je rebalansom namenjeno za izgradnju auto-puta Pojate-Preljina. Prosta matematika kaže da je to oko 43 miliona više nego u drugom slučaju.

Neko će prigovoriti da zbrajam „babe i žabe“, ali će se uskoro videti da to i nije baš tako. Ako ćemo precizno, pre se može reći da zbrajam „babe, dede i njihove unuke zadužene u švajcarcima“. No, šalu na stranu, da vidimo „u kom grmu leži zec“!

Prvo, ono što obavezno navedem studentima na uvodnom času svake školske godine jeste naša dobro poznata poslovica koja glasi: „Ako ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji“. A onda dodam i onu „omraženu“ anglosaksonsku: „Ne postoji besplatan ručak“. Da vidimo sada kako se te poslovice mogu primeniti na navedene slučajeve, ali pre toga, da se podsetimo kako je išla priča sa švajcarcima.

Evo ovako: nekada davno pobuniše se neki prezaduženi i nesrećni ljudi. Nakon silnih muka, vidnih nedaća i obraćanja raznim institucijama, u pomoć im priteče „heroj“. Behu tako oni spaseni, te zadovoljni odoše svojim domovima, a „samilosni spasilac“ pokupi sve lovorike, kao u svakoj srećnoj bajci! Svi na kraju, i „spasilac“ i „žrtva“, behu srećni i zadovoljni!

No, da li baš svi?

Odgovor na ovo pitanje daje nam nešto kasnije Fiskalni savet. Ali, koga je sada briga za ovu vest. Pa to više i nije vest, naročito ne, nakon srećnog okončanja „bajke o švajcarskim francima“!

No, to nije kraj! Potrebna je nova priča, ovog puta sa drugačijom „žrtvom“, a „heroj“, naravno, ostaje isti. U toj priči, naši nastariji sugrađani dobiće „zasluženu milostinju“ da se malo oraspolože pred izbore. Ono, jes' da će taj novac verovatno završiti u rukama njihovih potomaka, ali ne ide da „heroj“ deli milostinju njima. Ipak, oni ne ispunjavaju „kriterijume“ za ulogu „žrtve“, nezavisno od toga što masovno odlaze iz ove „bajkovite zemlje“ ili što ne mogu da nađu pristojan posao i zaradu, bar iznad „proseka“.

I dok ispisujem ove retke, na „repertoar naših života“ iskoči nova priča, ali ovog puta sa mešovitom ulogom „i žrtve i progonioca“. Radi se o našim „dragim“, ljutim taksistima, čija se ljutnja razlila na ceo „Beli grad“. I naravno, šta bi na kraju? Sve se lepo okončalo onda kada na scenu stupi glavni junak, „naš heroj“, sa obećanom kesom punom para, odnosno subvencija! „Ima se, može se“, rekao bi naš narod.

I tako, dok razmišljamo i nagađamo kolika će biti „mostarina na ćupriji“ u slučaju taksista pri sledećem rebalansu budžeta, ne možemo, a da se ne otmemo utisku, koji glasi: „PRINCIP JE ISTI, SVE SU OSTALO NIJANSE“!

Zato je, u principu, potrebno da imate „problem“ (ako ga nemate, izmislite ga!), „da budete „žrtva i/ili progonilac“, i da „kukate, što je moguće više“, jer će se na kraju, kao u svakoj priči sa srećnim završetkom, pojaviti niko drugi nego ON, „spasilac i heroj“. Naravno, priču malo obojite nijansama, tek toliko da ne liči na neku prethodnu i da, brate, bude zanimljiva publici!

Jer sve priče i postoje zbog publike, koja će na kraju sve njih lepo i platiti!

Amin!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • qgo

    16:24 // 8. 11. 2019.

    SItuacija podseca pomalo na onaj vic o studentima koji se bave prezivljavanjem u prirodi. Dolazi profesor i kaze: "Imam jednu losu i jednu dobru vest. Losa je da danas za rucak imamo gliste. Dobra vest je da ih nemamo dovoljno."

  • Овца за шишање

    09:04 // 8. 11. 2019.

    Градњу ради тако што се руши,
    реализације врх, а идеје глупе.
    Брже, јаче сеци уши,
    боље крпи дупе!

    Слободу дели тако што се гуши,
    оштро напред, а оштрице тупе.
    Брже, јаче сеци уши,
    боље крпи дупе!

    Ка ЕУ терај тако да се пуши,
    дипломе вреде, а нису много скупе.
    Брже, јаче сеци уши,
    боље крпи дупе!

    Влада ОН тако да страсно буши
    народу простом у памети рупе.
    Брже, јаче сеци уши,
    боље крпи дупе!

  • Овца за шишање

    08:16 // 8. 11. 2019.

    "Šta je ljudi, hoćete hit-a
    Rambo je nešto hitova sit-a

    Želite li možda neku šansonu
    U koju se pjeva da je mala plata
    Il biste radije neku kanconu
    što detaljno opisuje poslijedice rata

    Ili više možda volite šlager
    Koji pjeva da se nemaština trpi
    Ili heavy metal što cijepa uši
    Da podsjeti narod čime dupe krpi"
    ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: