Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:37, 18. 6. 2020.

Srpska basna o izborima

Autor

Redovni profesor Pravnog fakulteta u Nišu.

Sećate li se Dositejeve basne “Dva jarca”? Za one koji se ne sećaju, evo kratkog sižea: Srela se na brvnu dva jarca. Jedan reče: “Skloni se ti!”. A drugi: “E neću, skloni se ti!”. Jedan savi rogove, a drugi se naroguši. Grunuše rogovima i jedan i drugi, i OBA PADOŠE U VODU! TRAS!

Podseća li vas aktuelna politička scena upravo na ovu basnu? Mene da, uz određene nijanse. S jedne strane imamo “Vladajućeg jarca”, tvrdoglavog, sveznajućeg, zagledanog u budućnost i “brnautu” sklonog, a s druge strane “(O)pozicionog jarca”, orijentisanog na sebe, inadžijski nastrojenog i boj(kot)u sklonog.

I dok Vladajući jarac smišlja strategije kako da obezbedi “opozicione jariće” za predstojeće izbore, u čemu mu zdušno pomaže digitalna “Jarica”, dotle se “Opozicioni jarac” cepa na nekoliko, od kojih Jedan, kao Pera kojot “super genije”, bezglavo juri pticu trkačicu, a Drugi nastavlja da savija rogove do tačke pucanja, pardon, bojkota.

Strategija Vladajućeg jarca svodi se na nastup lije prema gavranu, uz sledeće reči: “Kakve divne i moderne (za 21 vek) programe imate, a tek kako vam je (pre)krasna ideologija”. A gavran, zadivljen ovim rečima, šta je drugo mogao nego da zine i ispusti i program i ideologiju – pravo pred liju. Lija se slatko nasladi, a gavran pomisli:

Em lepe reči, em lepa i zagarantovana (poslanička) mesta, pa još beneficije…uz to još i bolji komadići sira u skupštinskom bircuzu.

Nije ovaj gavran toliko glup ko u tamo nekoj basni!

Kad pogledamo strategiju raspolućenog “Opozicionog jarca”, svašta možemo videti. “Pera kojot” nas neviđeno zabavlja, bezglavo juri da skupi potpise (jer vreme curi i ne može da čeka), ko u nekom teatru apsurda, a ovaj Drugi osiono, prkosno i samo(za)dovoljno trlja ruke i (auto)destruktivno kaže: “Dokazaću (sebi) da vredim, makar crko od gladi!” Osim njih, tu je i Talični Tom koji “suvereno” tvrdi da će raskrinkati braću Dalton na paramparčad, naravno uz pomoć brojnih “buvara”!

I tako, imamo razne aktere iz basni i crtanih filmova i to uglavnom iz onih “tvrđih”, dok iz “mekših” ni da opepeli. Recimo, po koja “koza” i njeni pomirljivi tonovi čuju se tek sporadično (u srazmeri jedan prema pet miliona) i uglavnom dolaze iz nekih minornih grupacija koje ne mogu ni do ovog (lukavo) spuštenog cenzusa da dobace. Glavni jarac misli se u sebi: “Udaviće se dok doguraju do “trojke”, a mi ćemo i BG i Srbiju nastaviti mirno da davimo”.

Sem toga, može se naći i po koja “uštogljena” sova, mahom iz akademskih krugova, koja se pojavi tokom noći, kaže šta ima da kaže (a da je niko ne razume), dok druge vrste duboko spavaju i sanjaju svoj slatki “zimski san” i sa nadom i zebnjom čekaju tu svetlu budućnost koja će jednom “zasigurno” doći!

Kada dublje razmislimo ova politička borba u stvari je borba škorpije i tarantule. Za sada, tačnije punih osam godina, tarantulin otrov pokazao se kao jače oružje nego škorpijin rep. To je potpuno prirodno, jer se tabloidni otrov širi brzinom svetlosti i ne može ga ništa zaustaviti, čak ni smrtonosni (N1) rep. Protivotrova zasada nema!

A sa strane, nemi posmatrači. Pardon, nisu baš svi tako nemi! Jedna nemala grupacija, oko milion i sedamsto kornjača toliko veruje Glavnom jarcu, maltene u sve što progovori, a naročito u njegova “dirljiva” pisma koja im redovno šalje. A da ne pričamo o plejadi slatkih zečeva koji obožavaju da tokom radnog vremena zajednički putuju, druže se, grupno uzvikuju parole, jer im na kraju sledi nagrada: omiljeni sendvič i po koja šargarepa!

Za kraj: svaka podudarnost sa stvarnim likovima je slučajna!

Glavni likovi: tarantula, škorpija, jarčevi, jarica i lija.

Sporedni likovi: gavran, zec, kornjača, sova i koza.

Pouka basne: OD INATA NEMA GOREG ZANATA, ZATO BOJKOT CELOG ŽIVOTINJSKOG CARSTVA JEDINO IMA SMISLA!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: