Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:38, 3. 5. 2020.

Vreme smrti

Autor

Redovni profesor Pravnog fakulteta u Nišu.

Nedavno je o temi, a čega bi drugog nego „Korone”, na famoznoj društvenoj mreži „Tviter” neki lik (Andrea Luzzi) „cvrkutnuo” sledeće (prenosimo doslovno kao na „ružičastom Hit tvitu”):

“It is a comunist virus designed not to attack old partners.”

(prevod: „To je komunistički virus dizajniran tako da ne napada stare partnere.”)

Šaljivo ili ne, cinično ili stvarno, iz domena teorije zavere ili ne, podaci su neumoljivi i kazuju sledeće:

Izvor: https://www.worldometers.info/coronavirus/ (pristup: 23.4.2020.)

Dakle, otkad je virus zagazio na evropsko tlo jasno je da je u većoj meri „pokosio” najbogatije, najdemokratskije zemlje Zapadne Evrope, dok je manje-više „poštedeo” zemlje Istočne Evrope, bivše članice Istočnog bloka. Iako svi mediji bruje o Italiji i Španiji, vidi se da prednjači Belgija (560 preminulih na milion stanovnika), dok se na drugoj strani izdvaja Slovačka sa troje preminulih na milion stanovnika.

Ako se tome doda da je virus krenuo iz (komunističke) Kine, kao i da je u Ruskoj Federaciji četvoro preminulo na milion stanovnika, teza našeg „promućurnog” tviteraša kao da dobija na značaju. „Treće oko” izgleda da sve vidi!

Da li je baš tako? Da li je ovo ispravno rezonovanje, ili lupetanje dokonog tviteraša i/ili širenje teorije zavere pod naslovom „Kina suptilno ubija Zapad”! Doduše, malo je ubila i sebe, ali su slepi miševi, ipak, ukusni, ko će da im odoli!

Pređimo na stvar! No, pre toga jedna mala ograda. Naime, postoji stav da će vremenom doći do približavanja ovih brojki između različitih zemalja. Uzimajući to u obzir, iznosim dve teze koje eventualno mogu da objasne razliku između Istoka i Zapada u pogledu (neumitne!) činjenice o dosadašnjem broju umrlih na milion stanovnika od početka širenja ovog fatalnog virusa. Smrt je neumitna činjenica, zar ne?

Prva teza: prekomerno (samo)pouzdanje. „Bogati Zapad”, kao i svaki bogataš, previše je verovao u sebe i svoje sposobnosti i, kako to obično biva, malo se zaneo. Englezi ispadoše veliki kockari, ali čim počeše da gube, naglo preokrenuše strategiju igre. Od „Gordih” postadoše „Milostivi”. Štaviše, taj „Gordi Zapad”, za razliku od „Konzervativnog Istoka”, olako je odbacio BCG vakcinu (protiv tuberkuloze), a istraživanja ukazuju na postojanje korelacije (ne i uzroka!) između njenog masovnog korišćenja i niže stope smrtnosti od korone u određenim zemljama. Nekada se i isplati ne biti toliko „napredan”.

Šveđani, s druge strane, ili primeniše „cost-benefit” analizu, u kojoj je na stranu troškova uračunato jedno par stotina (ili hiljada) mrtvih, ili su najmudriji i vide budućnost koju mi ne vidimo. Prava istina je da „Švede” (i to eksperti, a ne političari!) veruju da se blažim merama (preporukama, a ne naredbama) može postići bolji efekat!

Druga teza: demokratija. Po ovom kriterijumu, ispada da nedemokratske, blago ili snažno autoritarne države, u većoj meri sačuvaše glave svojih stanovnika. Zašto? Zato što je izdavanje naredbi i kontrolisanje mase lakše, prihvatljivije, štaviše, i „na ceni” upravo u ovakvim zemljama. Ipak je „čvrsta ruka” (a naročito Putinova) baš čvrsta. No, i ova naša nije za potcenjivanje!

U vezi sa ovim je i strah od toga da zdravstveni sistem ne može da podnese toliki procenat obolelih. Sledi da su siromašnije zemlje, zbog tog straha, preuzele oštrije mere, koje su se do sada pokazale efikasnim u smislu minimizacije broja preminulih. No, da li je oštrina mera ključna u celoj ovoj priči?

Da je bila od važnosti, svakako dâ, ali da je bila dovoljan uslov za izbegavanje katastrofe, ne! Mnogo važnije, a to iskustvo pokazuje, bilo je VREME primene određenih mera, pre svega, zatvaranje granica, škola i drugih javnih ustanova, kao i izolacija rizičnih pojedinaca i grupa! Drugim rečima, zemlje koje su odmah i bez odlaganja reagovale na ovu pošast, zaštitile su svoje stanovništvo u većoj meri! Češka je dobar primer!

A kada je reč o samim merama, famozne maske, koje Srbi ne vole da nose, pokazale su se, pored fizičke distance, kao veoma efikasno sredstvo zaštite. Verovali ili ne, mogu da vas zaštite i do 95% od korone ili drugog virusa – nosićemo mi njih u budućnosti i kada grip zavlada, videćete! U mom selu se kaže: „Stra' čuva lojze”!

Sve u svemu, „vreme smrti” je zavladalo. U stvari, budimo objektivni, ono je uvek vladalo, samo što smo mi kao ljudi uvek fokusirani na ono što je trenutno vidljivo i naročito medijski dostupno. Korona je samo izbacila na videlo nešto što je neizbežno, pre ili kasnije!

Zato i kada prođe ova „Koronomanija”, a jednom će proći, setimo se da to čega se najviše plašimo (te punimo ordinacije i posećujemo terapijske seanse) vlada uvek i, ako to imamo na umu, ne preostaje nam ništa drugo nego da, zbog same te činjenice, cenimo ŽIVOT i ne tražimo previše od njega. On sam je dovoljan! Eto i jedne „besplatne” lekcije „siromašnog” Istoka „bogatome” Zapadu – bar u ovom prvom poluvremenu!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Zika Jankovic

    12:25 // 4. 5. 2020.

    Ovom clanku nedostaje deo koji treba da obrazlozi zasto se podaci u autoritarnim zemljama kriju, i tek posle nekog vremena sazna prava istina, kao npr. u Kini. Mozda bi se onda izjednacili sa "bogatim" Zapadom. Dodajte to u tekst kada toliko hvalite "siromasni" Istok.
    I da, u Nemackoj je na dan 24.04. bilo 4879 umrlih, samo 4 je mladje od 60 godina. Pogledajte starosnu strukturu umrlih u Srbiji..

    • Aleksandar Mojašević

      13:49 // 4. 5. 2020.

      Poštovani Jankoviću,
      Ovo je kolumna, a ne (stručni) članak! Ne hvalim "toliko" nikog, samo iznosim opšte podatke o broju smrtnih slučajeva do sada i moj stav s tim u vezi. Podaci kazuju da je smrtnost GENERALNO viša na Zapadu. To ne može da se ospori bez obzira na brojne manipulacije podacima. Slovačka je na vrhu, a Belgija na dnu, a Srbija bliža Slovačkoj na kontinumu.
      Hvala na komentaru.
      Pozd

  • Marvin

    23:05 // 28. 4. 2020.

    Teza koju niste obradili je da su brojke, kako o umrlima tako i o zaraženima, na zapadu, u demokratskim zemljama realne ili značajno bliže realnosti nego u zemljama gde nema demokratije.

    • Decak

      18:13 // 29. 4. 2020.

      Tacno Marvine
      Ta teza vazi i van coronavirusa. Pogotovu za nasu vlast koja nam vrlo retko ili nikako ne polaze racune o prihodima i rashodima. Medju bezbroj primera navescu na pr sumu koju EU daja Srbiji za migrante. Nigde ni reci o tome.

  • Decak

    23:35 // 27. 4. 2020.

    Vrlo dobar clanak !
    Dodao bih nesto : Ovaj virus je toliko nepoznat i neuhvatljiv, da ni najveci strucnjaci jos uvek ne znaju tacno kako deluje, koliko traje, na koje sve nacine se prenosi, zasto su deca manje izlozena . . . Tako da su drzave, iznenadjene i nespremne, preduzele niz razlicitih (nekad i kontradiktornih) mera da bi sacuvale narod. Bilans tih mera cemo znati mnogo kasnije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: