Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Aleksandar Mojašević

Vanredni profesor Pravnog fakulteta u Nišu.

 • Opet o špijunima

  Preko neko veče sam gledao na kanalu Nacionalna geografija reprizu serijala o Albertu Ajnštajnu, pod nazivom „Genije”. Postoji jedna potresna scena kada jednog nemačkog naučnika i njegove pomoćnike hapse i maltretiraju u Rusiji, kao navodne „špijune”, a oni krenuli po Ajnštajnovom nalogu da snime pomračenje Sunca na Krimu. Taj naučnik, vidno potresen, pokušava da objasni unezverenim uniformisanim licima da su oni samo naučnici, da ih interesuje kosmologija, ali prisustvo uređaja kojima je trebalo da snime pomračenje Sunca, bio je „jasan i nedvosmislen dokaz” da su oni špijuni! A šta bi drugo radili u Rusiji na početku ratnih sukoba između dve velike zemlje, nego da špijuniraju, a pri tom još i nose neke „skalamerije” sa sobom.

  (3) detaljnije
 • Srbija ili "Tunguzija"

  Ono što nama nedostaje jeste prepoznavanje i povinovanje takvom snažnom autoritetu, a njegova personifikacija jedino i samo mogu biti PRAVILA, i to počev od kućnoga reda, do reda u državi!

  (2) detaljnije
 • Tužiću NATO, moj bato

  Da ne zalazimo previše u medicinska pitanja (jer to nije moja struka) i vratimo se na postavljeno pitanje. Odgovor bi bio: vrlo teško je dokazati odgovornost, skoro nemoguće! Teško je prihvatiti i argument da će se, recimo, sud u Americi osloniti na presude iz drugih jurisdikcija. To znači da bi najverovatniji ishod parnice bio: neodgovornost tuženog, Famoznog NATO-a!

  (7) detaljnije
 • Političko nebiće

  E zato je ovo mučna politička scena sa svim pratećim štetnim posledicama! I onda 'ajde da budemo pasivni. Što se mene tiče, neću, a vi sami odlučite, uz opasku da je pasivnost, de fakto, pristajanje da nam drugi, političkim uticajem i odlukama, kroje život! A bar da ga kroje kako treba!

  (1) detaljnije
 • Mi sa periferije i vi iz centra

  Velika najava, veliki događaj konačno u Nišu! Nakon toliko glavobolja Ministra zdravlja i Predsednika države, kao psihosomatska reakcija na osećanje tuge i žaljenja zbog kašnjenja radova, otvara se novi zdravstveni centar u našem gradu!

  (2) detaljnije
 • Uslovni refleks vladajuće većine

  Sloboda je vrhunska vrednost i kada bude prezentovana u najvišem predstavničkom domu onako kako dolikuje slobodno mislećim ljudima, imaćemo jasan dokaz da smo kao narod sazreli. Do tada, gledajmo razne dobro uvežbane eksperimente i, ako ništa drugo, izložimo ih bar poruzi i kolektivnom podsmehu!

  (2) detaljnije
 • Tamna strana suđenja i svetla strana medijacije

  (1) detaljnije
 • Lepe vesti iz Jagodine i Zaječara

  I šta možemo očekivati ubuduće? Pa još lepih vesti iz drugih delova Srbije, odnosno da se i drugi gradonačelnici otvoreno (kao vožd Boško), ili kroz neke prikrivene ili sofisticirane forme (recimo, kao neki vid saradnje), umile vlasti!

  (3) detaljnije
 • Srpska kultura i bolji život

  Bolji život kreće od promena u kulturi i institucijama, a ne od lažnih obećanja koja samo imaju instrumentalnu vrednost!

  (4) detaljnije
 • Porodično nasilje i komunikacija u Srbiji

  Sve se ovo dešava pod okriljem važenja novog zakona koji reguliše ovu materiju, a koji je i donesen, između ostalog, da spreči ili ublaži povećanu stopu ubistava žena i nasilja u porodici. Reklo bi se da je zakon iznuđen situacijom u kojoj se našlo srpsko društvo i porodica opterećena brojnim latentnim ili vidljivim konfliktima i sporovima.

  detaljnije

Naši autori