Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Aleksandar Mojašević

Docent Pravnog fakulteta u Nišu

 • Diskriminacija sui generis

  U nervoznom iščekivanju predloga imena novog srpskog premijera, kao po običaju, strasti se uzburkaše i počeše da sevaju varnice. Vatru je ovoga puta zapalio dovitljivi i lucidni Jagodinac, svima nama dobro poznati Palma.

  (1) detaljnije
 • Da smo živi i zdravi

  Naš mali ekonomski kolač, i ekonomska nejednakost, kao „jahači apokalipse” , potvrđuju da naša ekonomska stvarnost nije nimalo svetla. Ipak, budući da smo kao narod, s pravom ili ne, poznati po ulepšavanju stvarnosti, naročito onda kada je ona tako gorka, završiću, ironično ili ne, u nešto vedrijem tonu: „Ma, da smo mi živi i zdravi”!

  (3) detaljnije
 • Mentalitet ili institucije?

  Nameće se pitanje: šta da menjamo, mentalitet ili institucije? Da li jedan racionalni poredak zavisi od osobina pojedinaca ili kvaliteta institucija?

  (3) detaljnije
 • Koja ste vi Srbija?

  U radu se, između ostalog, spominje da „Prva Srbija” faktički i ne postoji, nego da ju je stvorila „Druga Srbija”, ali i da ova „Druga” ima jasnu ideološku orijentaciju, koja još više ojačava prisustvom „Prve”.

  (5) detaljnije
 • Efikasnost pravosuđa u Srbiji: Istina i zablude

  Posle dugogodišnje parnice, stranka, koja je izgubila, izlazi iz suda i rezignirano priča svome advokatu: „Ovi naši sudovi nisu samo korumpirani, nego i neefikasni; tri godine mlatim se u ovoj parnici, potroših silne pare, i na kraju, šta – ništa, izgubih sve”. Za to vreme, pobednička strana u sporu razdragano svome prijatelju iskazuje hvalospeve o srpskom pravosuđu.

  (5) detaljnije
 • Crni Toma

  Zaigrao Toma igru, hoće nešto, samostalno ili po nagovoru nekoga. Da li će i njemu "zaigrati mečka" ostaje da se vidi. No, budimo realni, ipak će sve ovo Premijer ispeglati. Dovoljan je jedan "Crni labud" za Premijera nesklonog riziku i sa željom da sve kontroliše.

  (5) detaljnije
 • Svetovni monasi: Tesla i Đoković

  Poznato je da je Nikola bio samo jednom u Beogradu davne 1892. godine. Jednog dana će se pričati da je Novak, to čudo od čoveka, boravio u Nišu, hladne zime 2017. godine!

  (2) detaljnije
 • Trange-frange politika u domaćoj režiji

  Iako nam Ivan Klajn i Milan Šipka u svom "Rečniku" jasno ukazuju da je, kao vrsta kockarske, hazardne igre, trange-frange zastarela kovanica nepoznatog porekla, poslednjih dana, veoma učestalo, u medijima bruji ovaj izraz, uz dodatak "politika".

  (8) detaljnije
 • Mladi u politici i moralna hrabrost

  Moralna hrabost je jedna od manifestacija hrabrosti, pored fizičke i intelektualne, uprkos tome što se one prepliću. Moralno hrabar je ovaj čovek koji ostaje čvrsto uveren u sopstvena uverenja uprkos raznim spoljašnjim rizicima ili unutrašnjim dilemama.

  (2) detaljnije
 • Il principe Vučić

  Koliko će ta ljubav trajati? Kao i svaka intenzivna, neobuzdana i nekontrolisana ljubav: određeno vreme, nakon čega sledi mržnja ili prezir. S tim u vezi je i pitanje: šta je to što može uticati na ovaj "sindrom zapletenih rogova"? Iskustvo nam daje odgovor: pojava novog lidera koji će ponuditi "novu ljubav" i delovati otrežnjujuće na već uspostavljenu prvu.

  detaljnije

Naši autori