Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 30. 4. 2020.

Bakljom na šerpu, pa na nadstrešnicu

serpa
Šerpa izazvala reakciju naprednjaka; foto: flickr.com/John Loo
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Već nekoliko dana, 5 minuta nakon aplauza lekarima, u mnogim srpskim gradovima počinje “šerpovanje” - lupanje u šerpe i pravljenje buke nezadovoljnih građana.

Akcije je pokrenuta pod nazivom “Bukom protiv diktature”, ali s obzirom na njenu masovnost, svako lupa zbog svojih razloga - neko protiv diktature, neko protiv režima i Vučiča, drugi protiv izolacije i policijskog časa, ali ima i onih koji lupaju protiv društveno-političkog sistema u kojem živimo poslednjih 30 godina.

Dakle, ne samo protiv Vučića, nego i protiv Đilasa, Čede, Vuka Draškovića, Velje Ilića, Palme, Tadića, Dačića, Krkobabića, Popovića, Radulovića, Koštunice, Labusa, Dinkića…

Većina njih je uticala ili utiče na naše živote iz ministarstkih, poslaničkih ili drugih fotelja, pa su zato neretki oni koji bi da promene čitav sistem u nadi da će se javiti neko nov ko bi mogao da dobije poverenje građana i povede državu pravim putem.

Ima onih koji lupaju baš zbog tog pravog puta, koji se ne ogleda samo kroz ekonomsku moć građana, već i kroz nešto što se zove sloboda, dostojanstvo i ljudskost.

Lupaju, jer ne žele da ih funkcioneri koje plaćaju ponižavaju sa malih ekrana. Lupaju jer ne žele da ih lažu. Lupaju jer neće da se dele. Lupaju jer žele šansu za sebe i svoju decu, ali da se ona ne završava u hali stranog investitora sa kablom u ruci. Lupaju jer ne žele da prave vrednosti u Srbiji budu Željko Mitrović, Aca Lukas i “Parovi”. Lupaju jer žele da se poštuju zakoni i da važe za sve podjednako, a da korupcija ne bude privilegija privilegovanih. Lupaju jer žele da slobodno misle i govore i da za to ne trpe posledice. Da slobodno biraju i budu birani.

Da posledica ima samo zbog toga što “šerpuju” pokazala je plagijatorska akcija u kojoj su učestvovali članovi, funkcioneri i simpatizeri Srpske napredne stranke, a spekuliše se i da stoje iza organizcije.

I oni su, naime, hteli da naprave buku i nadjačaju “šerpovanje” u 20:05, ali kao dobri plagijatori nisu hteli da se oslone na spontanost simpatizera, već su organizovali članstvo, jako ozvučenje i baklje.

Ali zbog čega su oni vikali i pravili buku?

Šta njima smeta? Partijsko zapošljavanje? Namešteni tenderi? Kupljene i lažne diplome? Kič i šund? Polarizacija društva? (Ne)sloboda medija?

Pa ne baš. Oni su sami stvorili takvo društvo i njegov su esencijalni deo. Baštine ga i neguju.

To je, na kraju, i bio cilj njihove akcije - da se od pobrojanog ništa ne promeni. Očuvanje “statusa kvo” što za njih znači statusa elite.

Suštinski, vikali su protiv naroda koji je nezadovoljan.

Međutim, sve se završilo tako što je elita na Somborskom bulevaru bacila baklju na nadstrešnicu koja je počela da gori, pa se ovaj plagirani kontramiting završio dolaskom policije i vatrogasaca.

Ko je prekršio policijski čas, a koji je ugrozio tuđu bezbednost utvrdiće istraga. Nadajmo se.

Činjenica je da je ovo još jedno u nizu kopiranje akcija opozicije i nezadovoljnih građana - prvo je plagirana poruka “1 od 5 miliona”, na mitinge opozicije su odgovorili mitingom “Budućnost Srbije”, a sada na “šerpovanje” bakljadom.

Postavlja se pitanje kako neko toliko nekreativan može da vodi državu? Ispod sjaja baklje su opet vikali o Đilasu lopovu, a oni su ti koji imaju svu vlast. Pa ako je Đilas ili bilo ko drugi lopov, neka hapsi milicija. Ako je mogla da hapsi novinarku, može i lopova ako je lopov.

Ovako, sami povici “Đilas lopov” postali su istrošeniji od šmirgle u stolarskoj radnji.

Ali ta nekreativnost, a možda je i do svetlosti baklje, kao da je potpuno zaslepila naprednjake pa ne vide da građani traže reakciju. Ljudsku i razumnu. Narod traži da ga vlast čuje.

I što je najgore po vlast, spreman je na promene. Ali ne na umišljene i fabrikovane promene Đilas za Vučića, već za vlast koja će da ga poštuje i da bude smenjiva olovkom, a ne šerpom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Budite realni

    13:54 // 2. 5. 2020.

    Gubite vreme napadajući SNS. Ako Niš faktički preuzme ekstremna desnica, biće mnogo komplikovanije od ovoga. I liberali i SNS misle da će se lako rešiti ekstremista. Još gore,svi mislite da su vam potrebni - bilo kao vršioci radova, bilo kao izgovor. Ekstremisti kojima smetaju antifašističke majice opasniji su nego što se priznaje. Vacić i Obradović takođe. Levijatan, nova "Orjuna"... Mnogo ih je.

  • Malo ste patetični, svi skupa?

    13:38 // 2. 5. 2020.

    Vi koji ste za i koji ste protiv. vi ste zajedno ispustili mlade. (Ne samo) Niška mladež je suviše nasilna, suviše antisocijalna. Ne znaju jezik, ne znaju da se ponašaju... okretanje glave od njih neće pomoći. Ne urlajte jedni na druge, manite se šerpi i paketa, i počnite da rešavate stvarne probleme. Sa ovakvom omladinom nemate nikakvu budućnost. Mislite o tome.

    • Ouzo

      15:15 // 2. 5. 2020.

      Mislis li ti "o tome" ,ili pises kao sledbenik ovog nenarodnog rezima ! Kad sve ovo padne,bolece te briga za ove
      mlade huligane,vazno da stomak i dzepove napunis !

  • Rodoljub

    09:52 // 2. 5. 2020.

    Ako su ovi komentari slika i prilika Niša i Srbije, kuku lele nama. Obrazovan, ko razume demokratiju i još je patriota i želi dobro narodu Niša i Srbije, treba da lupa u šerpu danonoćno, neprekidno, dok ne izabere kulturnu, civilizovanu i narodnu vlast. Da li ovi što podržavaju Vučića i SNS veruju u to što pišu? Imate li nekoga da vas posavetuje. Tekst tačan i vrlo precizan čak i vaspitno-poučan.

    • jedna

      16:25 // 2. 5. 2020.

      Naravno da nisu, negu so botovi posle onog debakla sinoc dobili naredjenje da se aktiviraju. Iz svega toga je par ljudi, koji sa razlicitih naloga kao hobotnice botuju na vise portala istovremeno.

    • Niko

      17:43 // 2. 5. 2020.

      Tekst je na ivici licemerja. Šta znači da je publika, odvojeno, protiv diktature i Vučićevog režima? Pa nije li za vas taj Vučić diktator? Čemu služi ono neukusno nabrajanje političara? Uspostavljanju simetrije? Vrlo uverljivo. A šta li se tek ovim želi: "Lupaju jer neće da se dele." Ne, drugari, lupaju jer hoće da se dele. Nevolja je, što ti valjda nekako i sam reče, što su (ste) svi isti.

    • Miroljub

      10:25 // 6. 5. 2020.

      OK brate Rodoljube, poručuje ti evo brat Miroljub.Slažem se apsolutbno da je narodu potrebna kulturna, civilizovana i narodna vlast". Ali, kako takve naći pa birati. Među aktuelnim kurtama na vlasti i murtama koji bi da ih zamene, takvih brate nema. Ajd sad, pa budi pametan!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: