Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:08, 13. 7. 2015.

Boli nas uvo za kulturu

Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Svaka informativna emisija bilo koje televizije kulturu stavlja na poslednje mesto. I u dnevniku nacionalne televizije tamo negde oko 10 do 8 obično se čuje “a sada nekoliko reči o kulturi”.

Da je kultura, nažalost, “poslednja rupa na svirali” izgleda da su ozbiljno shvatili i gradski oci Niša. Evo prođe već skoro pola jula, a u gradu ništa od kulturnih manifestacija. Da je to tačno potvrđuju i mladi koji večeri u sveopštoj besparici provode na keju, uz limenku piva i gitaru, za one koji su imali novca da je kupe i naučili da sviraju.

Ne sumnjam da bi mnogi od njih poneko veče zamenili kej za dobar besplatan koncert, predstavu ili film. U stvari, ne moraju ni da ga menjaju, amfitetar kod spomenika Šabanu Bajramoviću se pokazao kao pravo mesto za dobru svirku prethodnih godina.

Međutim, od toga nema ništa, a kako kažu u Upravi za kulturu, neće ni biti, već se sve pomera za narednu godinu.

Pompezno najavljivano “Niško kulturno leto” otkazano je, da paradoks bude veći, ne što nema para, nego što na vreme nisu prebačene za kulturu.

U ovom slučaju gradska vlast je dva puta pokazala da je boli uvo za kulturu - prvi put prilikom kreiranja budžeta, kad “Niško kulturno leto” nije uopšte planirano, a onda i prilikom prebacivanja para za ovu ideju, koja je nekom, hvala Bogu, pala na pamet. Ali “kasno Marko na Kosovo stiže”.

A to nije tako teško da se uradi. Iako je kultura svuda na margini, a budžeti najtanji baš kod tih stavki, puno gradova i opština uveliko organizuje svoja “kulturna leta”.

Da stvar bude gora, Beograd je uspeo da organizuje i gradsku manifestaciju “Beogradsko leto kulture”, ali i verovali ili ne “Savamalsko kulturno leto”. To je jedan kvart u Beogradu, oko Karađorđeve ulice, tik uz Savu.

Eto, u glavnom gradu i kvart ima kulturno leto, a Niš sa 300.000 stanovnika ga nema i to ni zbog čega drugog, nego zbog indolentnosti gradskih vlasti.

Mladima ne preostaje ništa drugo nego da se tiskaju na keju, umesto da idu na besplatne koncerte, predstave ili bioskopske projekcije. Bliži se i avgust, pa će Nišvil i Filmski susreti - dobro je da makar nešto od kulture opstaje u ovom gradu.

Možda sam ja prestrog - zapeo kultura, pa kultura, a na keju zapravo nema gde ni da se piša.

A zatražena je i smena većnika za kulturu, pa problemi sa kvorumom u Skupštini Grada, pa povereništvo u SNS-u, najjačoj stranci koja vodi grad.

Izgleda da gradski oci imaju preča posla nego da misle o kulturi, a možda smo i mi previše kulturni, pa previše ćutimo o kulturi...

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Arandjelović

    07:58 // 15. 7. 2015.

    U pravu si Aleksandre, samo fali informacija da od 18. jula počinje ''Medijana kulturno leto'' u parku Sv.Save sa izuzetno bogatim programom - za sve sugradjane po nešto - od Orthodox Celts-a do Filharmonije mladih . A mediji su tu da informišu gradjane. Zašto to ne rade, e to je pravo pitanje.

    • Aleksandar Stankov

      10:05 // 15. 7. 2015.

      Poštovani gospodine Aranđeloviću,

      Ne bi bilo loše da Vi u Opštini Medijana organizujete jednu konferenciju za medije i da podsetite na organizaciju kulturnog leta. Što se JV tiče, mi ćemo sigurno informisati javnost o "Medijaninom kulturnom letu" kao i svake godine. I pored toga, generalni stav da vas/nas boli uvo za kulturu se ne menja, jer "jedna lasta ne čini proleće".

  • shaft

    17:09 // 13. 7. 2015.

    Odlicni komentari!Nepismeni su Gradski oci da bi nesto organizovali,pa jos kad nemaju vajdu-eto leta 2015.Aleksandar lepo kaze,nismo ni mi bolji,nije kultura samo besplatni rock koncerti,i ono malo sadrzaja slabo je poseceno!Malo je jedan svetski Nisville...Siguran sam da bi Nemanja Radulovic, Nenad Vasilic,Dimke,Desko glumac,Dragana Moles... dosli u rodni grad za dz.i promovisali kulturno leto!

  • Violončelista Magdalena, SO

    14:40 // 13. 7. 2015.

    Mogao bi načelnik Uprave za kulturu Nebojša Stefanović da ponudi onaj "Stenvej". Nisu građani Niša zaboravili aferu sa klavirom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: