Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 9. 4. 2020.

Crtanje mete novinarima u vanrednom stanju

brnabic
Zaigrala se politike; foto: flickr.com
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Ana Brnabić, novopečena članica SNS trenutno na funkciji premijerke Srbije iskoristila je vanredno stanje da stepen zatvorenosti naše Srbijice sa orbanizacije podigne na nivo erdoganizacije.

Dakle, od perfidnog gušenja slobode medija, gaženja vladavine prava i laganog ustoličavanja autokratije (simboli orbanizacije), premijerka dozvoli sebi izjavu u kojoj, za sada, samo pita da li novinari koji kritički izveštavaju o dešavanjima u Srbiji u doba korone mrze svoju državu.

Zašto, ljudi, to radite? Je l' vi mrzite Aleksandra Vučića toliko da kroz njega mrzite svoju državu, sve svoje građane, ceo sistem? - pitala je premijerka u “Ćirilici”.

Svesno ili ne, premijerka je nacrtala metu svakom novinaru koji na redovnim i neredovnim konferencijama za medije u toku vanrednog stanja postavi pitanje koje se ne sviđa vrhu vlasti i koje ima kritički ton prema onome što oni rade.

Koliko je takva retorika opasna vidi se najčešće na društvenim mrežama gde postoji čitav korpus ljudi, neki su botovi, a neki su stvarni, koji veruju u te “izdajničke” priče i koji novinarima upućuju najgore uvrede, a neretko i pretnje.

Šta ćemo ako se to nasilje prelije na ulicu? Ko će da odgovara za krvave novinarske glave?

Pitanja koja se čuju na konferencijama, što je najvažnije, nisu plod novinarske mašte, makar ne u većini slučajeva, već su to brige i muke građana i lekara - o broju testova, respiratora, zaštitnoj opremi, uslovima u improvizovanim bolnicama, pa i latentnoj funkcionerskoj kampanji koja se, u najmanju ruku nefer, provlači “ispod žita”.

Dakle, kako neko ko pita u ime građana može da mrzi svoju državu?

Naprotiv, on pita i izveštava o tome zato što je voli. Zato što želi da bude bolja i za njega i za sve građane, uključujući i premijerku Brnabić.

To je najpatriotskiji čin koji novinar može da radi i u redovnom, a posebno u vanrednom stanju - da koriguje sistem na bolje. Da “pogura” one koji rade za građane da budu još bolji. Da svi imamo jednaka prava, jednaku i najbolju moguću zdravstvenu zaštitu i da sve bude transparentno.

Već pomenuta pitanja i teme oko respiratora i zdravstva su, makar do sada, ono na šta su nadležni iz političkog vrha najčešće reagovali i obračunavali se sa medijima. Novinarka Ana Lalić je i uhapšena, što je upravo jedan simbol već pomenute erdoganizacije.

Za vreme vanrednog stanja u Turskoj, koje je trajalo 2 godine, tamošnji predsednik Redžep Erdogan uhapsio je 160.000 ljudi iz svih sfera života, a u julu 2018. godine u turskim zatvorima bilo je 143 novinara.

Jedna od optužbi za njihovo hapšenje je bila “vređanje predsednika države”. Zvuči poznato?

U međuvremenu je zatvoreno 70 novina, 20 časopisa, 34 radio-stanice, 33 TV-stanice i 30 izdavačkih kuća.

Da li je to ljubav prema državi? Kako se to zove - patriotizam ili teror?

Najmanje što može premijerka jedne demokratske države da uradi jeste da se izvini, baš kao što je odmah nakon hapšenja Lalićeve ranom zorom povukla spornu Uredbu o centralizaciji informacija.

Umesto što konstantno pokušava da imitira, kako ga zove, svog šefa Vučića, bilo bi bolje i za nju i za Srbiju, da bude što transparentnija i otvorenija ka građanima i medijima. Svim medijima.

Jer to jeste, po Ustavu, njen posao. Televizijski “ratovi”, obaranje stolice, gluma i mahanje fotografijama nisu. A i ne priliči joj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Žika

    12:48 // 14. 4. 2020.

    Drugar, kako bi zvučalo ako bi ono malo novinara iz srpske redakcije Sputnjika rekli da su oni jedino nezavisno glasilo u Srbiji... Zvučalo bi malo bedasto, ili? Nema ničeg, ama baš ničeg lošeg u tome da jedan deo srpske medijske scene finansiraju zapadne vlade. Svi uključeni nalaze svoj interes u tome. I šta je tu loše? A građanska svest i slična opravdanja, bilo je smešno i pre 25 godina.

  • AV

    22:09 // 11. 4. 2020.

    Aco, mlad si čovek, pa misliš da možeš svašta da gledaš. Misli malo i na svoju mentalnu higinu. Ona je uslov mentalnog zdravlja. Bagateliši "Ćirilicu" i druge rasturače koještarija i javnog smeća. Prave borbe tek stižu - čuvaj snagu. Trebaće.

  • Dzamutka

    07:13 // 11. 4. 2020.

    A,evo ga "drzavni bot" Dragan Sabac,pocinje opet sa sejanjem mrznje!
    Propadose vam protesti protiv Zelenovica, Twiter vas obrisa a tvoje komentare ovde svi minusiraju ! Glupouporan si i podmukao,al blizi vam se kraj !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: