Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:14, 17. 10. 2019.

Ćutolozi o trošku građana

ljubiša janić
Veliki ćutolog Ljubiša Janić; foto: S. M.
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Oko 1,2 milijarde dinara para građana Niša u 2019. godini, kako piše u Budžetu, biće utrošeno za plate zaposlenih u organima i službama lokalne vlasti.

Računajući tu i opštine i indirektne korisnike budžeta, ta cifra se penje do 2,1 milijarde dinara, što je 19% ili skoro petina ukupnog budžeta Grada Niša, koji se u najvećoj meri puni novcem svih nas koji plaćamo raznorazne poreze.

Drugim rečima, građani daju platu zaposlenima u javnom sektoru Niša, a ovi bi trebalo njima da uzvrate uslugom.

Međutim, praksa neretko pokazuje drugačije. Plate se primaju redovno, ali briga za građane i nije baš takva.

Jedan od ilustrativnih primera je javnost u radu pojedinih sektora Grada Niša. Stigla je nagrada za otvaranje pojedinih baza podataka, ali da se u ovoj oblasti nazaduje, pokazalo je istraživanje organizacije “Transparentnost Srbija”, koja je na osnovu brojnih parametara utvrdila da je Niš jedan od najnetransparentnijih srpskih gradova.

U tome prednjači Gradska uprava, koja bi prva trebalo da bude na usluzi onima koji je finansiraju. Ali, kada ste poslednji put čuli načelnika Gradske uprave Ljubišu Janića da se obratio javno Nišlijama i informisao ih o bitnim ili gorućim temama za njih? Da se oglasio o bilo kakvom problemu, a većina su u direktnoj ingerenciji Uprave?

Uprava je centralizovana kao da živimo u vreme tvrdog boljševičkog komunizma, jer sekretar bilo kog sekretarijata sa novinarima ne komunicira, niti sme da daje bilo kakve izjave.

Svi “sedmu silu” upućuju na načelnika, a on je, sudeći prema odgovorima sekretarice, već skoro 2 godine na sastanku. Nikada ne može da se javi na kancelarijski broj telefona.

Mobilni šalje automatske SMS-ove “na sastanku sam, pošaljite poruku”. Na poslate poruke ne odgovara, a pitanja poslata mejlovima su izgleda nevidljiva, jer odgovori ne stižu nikada.

Da nije nekoliko slobodnijih i svesnijih gradskih sekretara koji odgovaraju na pitanja, mogli bismo slobodno da kažemo da je Gradska uprava u Nišu u potpunom mraku.

Organ koji se bavi ključnim stvarima koje utiču na život Nišlija, od izdavanja dozvola, dokumenata, overa, preko socijalne i zdravstvene zaštite, ekologije, sporta i poljoprivrede, pa sve do propisivanja i naplate poreza i kreiranja i kontrole budžeta Grada, odlučio je izgleda da zatvori vrata medijima - sponi između vlasti i građana.

Zato se i dalje ne zna ništa o “škodama” koje je kupila Gradska uprava, putnim nalozima, iznajmljivanju prostorija OTP banke u centru Niša, propustima u medijskim konkursima, pa sve do poslednjih prijava navodnih zloupotreba načelnika Komunalne milicije Milana Đorđevića koji je krenuo Janićevim stopama i zanemeo na novinarska pitanja.

Centralizacija se, kako piše u informatorima o radu sekretarijata, desila 2016. godine, članom 82. Odluke o Gradskoj upravi Grada Niša.

  • Načelnik Gradske uprave daje informacije o radu Gradske uprave sredstvima javnog informisanja, a u tu svrhu, može ovlastiti i drugo lice iz delokruga odgovarajuće organizacione jedinice Gradske uprave - piše u pomenutom Članu propisa.

Ne samo da se skoro ne dešava to da načelnik ovlasti nekog drugog da odgovori na postavljena pitanja, nego on za to ne koristi ni sektor u okviru svoje službe (Službe načelnika Gradske uprave) koji bio trebalo da se bavi medijima.

U okviru pomenute Službe postoji "Sektor za koordinaciju rada Gradske uprave, protokol i odnose sa javnošću". Tamo su, kako piše u Informatoru, na neodređeno vreme zaposlena dva službenika i jedan na određeno vreme. Odnosima sa javnošću trebalo bi da se bavi Svetlana Kitić. Međutim, niti ona, niti Janić ne odgovaraju na pitanja novinara poslednje 2 godine.

U svim pomenutim dokumentima takođe piše da je rad Uprave i svih sekretarijata JAVAN.

Sada znamo da mi, građani Niša, pored načelnika, plaćamo još tri čoveka da to sprovedu u delo, ne diskriminišu medije i istinito i pravovremeno informišu građane.

Međutim, umesto toga, mi imamo ćutologe o trošku svih nas.

I sve ih je više.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dušan Ilić

    10:36 // 25. 10. 2019.

    Divno i korektno pišeš zato i čitam Tvoje tekstove!Samo nisi zapazio da Predsednik ni Vlada nemaju potparola,a grad BGD takođe,nigde nisi pročitao za BGD neko ime sem Vesića.To je i u Nišu sve je uzurpirano i svi štite svoju nasušnu potrebu(neko sendvič a neko privilegije)I opozicija brani najprizemnije interese.Zato pomogni da podižemo lestvicu na svakom mernom mestu Demokratije a Ti to umeš

  • denis

    22:42 // 17. 10. 2019.

    Da nisu ćutolozi, ljudi bez stava, dostojanstva, časti i obraza ne bi ni bili na tim mestima. To što ćute jer ne znaju ili nemaju šta da kažu njima ne smeta, bitno im je da svakog meseca napune džepove a narod neka ćuti i plaća. Ima li kraja ovoj bahatosti niških političkih preletača.

  • Ouzo

    21:15 // 17. 10. 2019.

    Radovan lll-"tako je to,kad dodje covek sa sela u grad..."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: