Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:29, 31. 12. 2019.

Da nas manje zloupotrebljavaju, više da se smejemo

voz
Još ne juri 200 na sat, a obećanje je iz 2015. godine
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Pred kraj ove 2019. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je opet obećavao. Pričao je o platama. Ovog puta je izmislio novu disciplinu - Vučićev skok uvis.

Skakači uvis znaju da dva puta “napadaju” jednu visinu, a ukoliko se ti pokušaji završe neuspešno, poslednji, treći put lestvicu podignu još više u nadi da će to preskočiti i stići do medalje.

Upravo to je uradio i naš predsednik koji posle ko zna koliko puta, u periodu od 2012. do danas nije mogao da nas dovede do prosečne plate od 500 evra. Zato je sada podigao lestvicu na 900 evra, ali i sebi dao rok još 5 godina.

Ko bi mogao da poveruje da će to i ostvariti? Posebno ako tome dodamo činjenicu da plan “Srbija 2020”, koji podrazumeva tu obećanu platu, nije predviđen nikakvim zvaničnim dokumentom Vlade Srbije, Ministarstva finansija ili Fiskalnog saveta.

Jedino postoji na televiziji. I u predizbornoj kampanji.

Da, znam. Ima onih koji veruju. Ima onih koji misle da je i sada “zlatno doba” iako su im deca po belom svetu, a oni na birou ili u redu za narodnu kuhinju. Baš oni su, nažalost, najviše zloupotrebljeni, jer baš oni su najpodložniji svim ovim manifetlucima i igrarijama koje dolaze iz vrha vlasti.

I ne samo iz vrha vlasti. Pogledajte lokal, pogledajte Niš.

Gradonačelnik Darko Bulatović nam se predstavlja kao legalista, a i sam krši zakon ličnim novinarima koji mu “pomažu” na crno ili ko zna kojim drugim prestupima zbog kojih je i hapšen na Kosovu. Zalaže se za dijalog, a drži polusatne monologe za skupštinskom govornicom i po emisijama televizija bliskih vlasti.

Suprug načelnice okruga je, izgleda, najbolji pravnik juga Srbije, pa je samo on mogao da promeni javnu ustanovu za javno preduzeće. Da posle Gerontološkog centra posap nađe u EPS-u. A koliko vas je baš načelnicu Draganu Sotirovski, koja je uvela prijeme građana, pitalo za posao za sebe i/ili svoju decu i koliko ga je dobilo? I gde? U EPS-u čisto sumnjam. Možda u Juri.

Lider niških naprednjaka i nezvanični pretendent na mesto budućeg gradonačelnika Zvezdan Milovanović hvali se na društvenim mrežama kako raznosi humanitarnu pomoć po kućama, cepa drva i sadi stabla. Takođe, prima građane i zalaže se za nekakvu socijalnu pravdu dok sa bratom kupuje hotele, televizije i gradi zgrade i splavove po Srbiji. Poslednjih godina baš intenzivno. Slučajnost?

A zamislite tek neke “niže” funkcionere i njihove lične uspehe koji prolaze ispod radara.

Da, za njih ovo jeste “zlatno doba”, a svi mi kojima serviraju mitove o boljem životu u celofanu od svakodnevnih afera, jednostavno smo zloupotrebljeni kako bi se njihove privilegije održale. I ništa više od toga.

2020. je izborna godina. Kampanja je već krenula, a ja bih svima nama želeo da institucije, posebno nezavisne, počnu da rade svoj posao i da nas političari manje zloupotrebljavaju. To ćemo jedino uspeti ako više mislimo svojom glavom. Ako više gledamo u svoj novčanik i svoje okruženje, a manje u televizor.

Tada ćemo i više da se smejemo, jer ćemo shvatiti koliko su svi ti pokušaji da se pridobije glas istrošeni, neinventivni, prosti i često lažljivi. Već viđeni.

U tom političkom snopu zaključićemo jedno - da obe strane, i pozicija i opozicija, jure neki lični cilj, ali samo hladna glava će nam reći ko nas poštuje kao glasače, a ko nam se ruga.

A ako nam uzmu dostojanstvo i poštenje, šta će nam ostati i šta ćemo postati? Odzvanja mi pesma Auto-put, naviru one slike, ono kolo iz Obrenovca… Ne valja to, baš ne valja.

Zato misli svojom glavom i smej se. Makar i od muke.

I čuvaj obraz, jer on je večan. Sve ostalo je prolazno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dragan

    13:17 // 1. 1. 2020.

    Aleksandre svaka čast na tekstu.
    Želim vam dobro zdravlje i sreću u Novoj 2020. da zajedno sa kolegama iz Južnih vesti istrajete u razotkrivanju afera i manipulacija vlasti jer ste trenutno jedina svetla tačka u novinarstvu južne Srbije.

    • Aleksandar Stankov

      10:25 // 3. 1. 2020.

      Hvala, Dragane.

      Sve najbolje i Vama.

  • Đorđe

    08:34 // 1. 1. 2020.

    Najpre, Vaše želje, oficijelne, kolegama Vašim, takođe, u Novoj godini želim, kao i do sada, da pretačite u JAVNOST.
    Apropo komentara Vašeg, pustite me, da na miru JEDEM SENDVIČ, dok se ne odlučim za neku od DESTINACIJA / radnih/.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: